Ringens härskare
RIngens härskare

OBS i P1 om boken Ringens härskare: ”MMA är arbetslinjen dragen till sin spets”

Samhällsmagasinet OBS i P1 handlar idag om Kerry Howleys bok Ringens härskare, och MMA-fighters som råvaror i idrottsfabriken.

Frilansskribenten Fredrik Edin har läst boken Ringens härskare av Kerry Howley. Under rubriken “Råvaror i idrottfabriken” analyserar han i dagens OBS i P1 MMA som en ”underhållningsindustri där arbetslinjen dragits till sin spets.

Edin har mångårig erfarenhet av MMA och kampsport. Tidigare har han bland annat skrivit manus till det hyllade kampsportsteveprogrammet Rallarsving (ZVT).

Enligt Edin handlar Ringens härskare egentligen inte om MMA.

“[Den] är istället en arbetarklasskildring. Den skildrar elitidrott som hårt kroppsarbete, på en arbetsmarknad med mycket bristfälliga skyddsnät.

Ett arbete som dessutom är typiskt för Västvärlden. Några få jobbar som underhållare, resten av oss som konsumenter av underhållning medan tillverkningsindustrins skorstenar spyr ut sin giftiga rök i helt andra delar av världen.

 Det är arbetslinjen dragen till sin spets. Där inte bara arbetet är till salu utan bokstavligt talat även arbetarens kropp.”

Ringens härskare handlar om filosofistudenten Kit och hennes år tillsammans med Sean Huffman och Erik Koch, två MMA-fighters som siktar mot toppen. Kit träffar på de båda mer eller mindre av en slump och bestämmer sig för att skriva sin filosofiavhandling om deskriptiv fenomenologi utifrån deras öden i buren.

Ringens härskare kom ut i USA 2014 och gavs ut på svenska av Natur & Kultur i oktober 2015. MMAnytt har också tidigare recenserat boken.

OBS i P1 sänds i P1 kl. 13:00 idag, men programmet går att lyssna på redan nu.

Omslagsfoto: Pontus Orre

Kategorier
NyheterSenaste NyttSvenska Nyheter

Redaktör, skribent och krönikör på MMAnytt, skriver ofta med ett samhälls- och kulturperspektiv.

Svara