Oliver Enkamp är redan tillbaka för match efter sin submissionvinst på IRFA 10. Foto: Jan Ahmadi

Oliver Enkamp inför Superior Challenge 14: “Skulle kunna gå match varje månad”

Knappt tre veckor efter sin imponerande comeback är svenske Oliver Enkamp återigen aktuell för match. Den här gången står BJJ-svartbältaren Rickson Pontes för motståndet och Enkamp känner sig redo att skina ännu en gång.

– Jag hade fått matcherbjudandet på Superior Challenge redan innan IRFA, berättar han för MMAnytt.

25-årige Oliver Enkamp (5-0) hamnade lite under radarn när han, efter fyra raka segrar, var borta från buren i nästan två år. För drygt två veckor gjorde den unga talangen dock en storslagen comeback, då han i huvudmatchen på IRFA 10 lyckades låsa ut holländaren Arne Boekee (4-2) efter en spektakulär prestation.

Hur känns det nu när du har hunnit reflektera lite över matchen?

– I helhet var jag väldigt nöjd med matchen mot Arne, säger han i en exklusiv intervju. Jag kontrollerade distansen bra, kände mig totalt avslappnad och helt utan nervositet. Jag njöt verkligen av stunden och stödet jag hade inne på Berns! Sedan finns det alltid saker man vill förbättra till nästa gång, och det tror jag är viktigt oavsett vid vinst eller förlust, så att man fortsätter utvecklas och aldrig känner sig bekväm.

Foto: Jan Ahmadi

Enkamp kopplade först en triangel, men växlade till ett armlås för att få Boekee att klappa. Foto: Jan Ahmadi

Tillbaka i rampljuset redan på lördag

Enkamp har länge gjort det klart och tydligt vad hans nuvarande mål är: att skriva kontrakt med UFC. Han känner att det inte är långt kvar nu och vill passa på att hålla sig aktuell i rampljuset.

“När man tar matcher så här tätt inpå varandra behöver man ju inte göra ett helt nytt training camp varje gång, utan bara ‘låta bollen vara i rullning’ så att säga.”

Därav valde han att hoppa på nästa utmaning direkt, då han nu kommer att möta den Schweiz-baserade brasilianaren Rickson Pontes (3-3-1) på lördagens Superior Challenge 14.

image

Du accepterade matchen mot Rickson Pontes i princip direkt efteråt, med endast tre veckors varsel. Var det något som var planerat redan på förhand och hur gick tankegångarna när du beslutade dig för att återvända igen så snabbt?

– Jag hade fått matcherbjudandet på Superior Challenge redan innan IRFA, men de väntade med att gå ut med det officiellt tills man sett hur det gick. Hade jag blivit totalknockad hade jag ju varit avstängd från att tävla i några månader.

Hur känner du dig rent fysiskt just nu?

– Rent fysiskt känns kroppen bra. Jag blev inte skadad från förra matchen så jag tog bara några dagars vila för att återhämta mig och körde därefter igång med träningen för att bibehålla formen som jag redan tränat upp. När man tar matcher så här tätt inpå varandra behöver man ju inte göra ett helt nytt training camp varje gång, utan bara “låta bollen vara i rullning” så att säga.

Du har tidigare sagt att du tränar hårt konstant, oavsett om du går match. Planerar du att även i fortsättningen ta matcher på kort notis a la Donald Cerrone, förutsatt ett lyckat resultat på lördag?

– Absolut! “Stay ready so you don’t have to get ready”.

Foto: Per Häljestam

Inga fler årslånga uppehåll här inte. Foto: Per Häljestam

Han fortsätter:

– När jag tävlade som amatör mellan 2009-2013 så kunde jag fightas 12-13 gånger om året, poängterar han. Det blir minst en gång i månaden! Så personligen behöver jag inte “ladda om” med längre uppehåll så länge kroppen är hel. Dessutom gör jag inga galna viktnedgångar som tär på kroppen så jag skulle även nu kunna gå match varje månad om det fanns möjligheter.

Ännu en motståndare som vill ta det till marken

Motståndaren Pontes är en svartbältare i brasiliansk jiu-jitsu som, likt Enkamps förra motståndare, förmodligen kommer vilja ta matchen till marken. Trots att Enkamp kommer från en gedigen karatebakgrund har han emellertid avgjort fyra av fem proffsmatcher just via submission – och lär med andra ord känna sig säker var matchen än utspelar sig.

Vad vet du om Rickson Pontes och hur ser du på honom som utmaning kontra din förra motståndare?

– Rickson är till kroppen sett raka motsatsen mot Arne, då han är kort och muskulös istället för lång och slank. Det blir alltså en ny utmaning som kräver en annan strategi – kul! Däremot gissar jag att han precis som min förra motståndare vill ta det till marken så vi får väl se om han lyckas fånga mig först, säger han självsäkert.

Foto: Micha Forssberg

Trots att Enkamp är känd som en karatekille har alla hans avslut kommit via submission. Foto: Micha Forssberg

Har du några tankar över att hamna på underkortet denna gång, efter att alldeles nyss varit huvudattraktion på IRFA?

– Jag blev faktiskt lite förvånad över det, med tanke på att jag drar med mig en stor publik varje gång också. Men det spelar inte så stor roll, att jag går match tidigt på kvällen innebär ju att jag kan sätta mig ned själv och njuta av resten av showen efteråt så det är också skönt!

“Ni kommer att få se en trygg, avslappnad fighter som har total kontroll över avståndet och kan slänga iväg snurrande dödssparkar när man minst anar det.”

Nöjd med träningen på Pancrase Gym

Bortsett från viktklassbytet har Enkamp gjort en annan stor förändring under sitt tävlingsuppehåll. Som alltid tränar han en hel del på Combat Academy, men har nu även anslutit sig till Pancrase Gym där han tränar under Omar Bouchie.

– Det kändes jättebra att ha Omar i hörnan, säger han. Han har så mycket erfarenhet och kunskap så det känns tryggt att han finns med. Jag kollade även på matchvideon säkert tio gånger efteråt, bara för att lyssna på coachingen och ta till mig lärdomar som mina coacher säger under fighten.

Foto: Jan Ahmadi

Enkamp med sin hörna efter vinsten på Berns. Foto: Jan Ahmadi

Vad kan vi förvänta oss av Oliver Enkamp på lördag?

– Ni kommer att få se en trygg, avslappnad fighter som har total kontroll över avståndet och kan slänga iväg snurrande dödssparkar när man minst anar det, haha! Kreativ, dynamisk och underhållande.

Superior Challenge 14 går av stapeln i Eriksdalshallen i Stockholm. Med en vinst på lördag skulle Enkamp stå med ett obesegrat matchfacit med sex raka vinster. Vi på MMAnytt önskar honom lycka till i matchen mot Pontes liksom hans resa mot UFC!

Omslagsbild: Jan Ahmadi

📈 Kolla och jämför helgens UFC-odds ⬆⬇ - klicka här!
Kategorier
ExklusivtIntervjuNyheterOliver EnkampPancrase GymRekommenderatSenaste NyttSuperior ChallengeSvenska NyheterZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.
2 Kommentarer
 • Lallarn
  5 October 2016 at 09:13

  Haha, snurrande dödssparkar :D
  Hoppas han tar hem det. Blir dock alltid lite orolig när folk ska möta svartbälten i BJJ, även om jag tror att det kommer gå bra ändå.

 • Val Venis
  6 October 2016 at 07:07

  Alla säger säkert samma sak i början av sina karriärer att dom vill & kan gå fight varje månad, men vi alla vet ju hur det brukar sluta…

 • Svara

  UFC ODDS
  UFC 27012
  Francis Ngannou vs Ciryl Gane2.251.77
  Brandon Moreno vs Deiveson Figueiredo1.582.45
  Michel Pereira vs André Fialho1.333.50
  Cody Stamann vs Said Nurmagomedov2.701.48
  Rodolfo Vieira vs Wellington Turman1.363.30
  Raoni Barcelos vs Victor Henry1.253.75
  Jämför odds på hela matchkortet, klicka här!
  18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
  Senaste kommentarerna
   Kommande galor
    Omröstning

    Vem blir första svenska UFC-mästare?

    Visa resultat

    Loading ... Loading ...