På lördag skrivs svensk boxningshistoria: Skoglund vs Cherviak

På lördag kan de svenska kampsportsfansen få uppleva svensk boxningshistoria då hemmasonen Erik Skoglund ska gå den första titelmatchen för herrar i Sverige sedan 1968.

Nu på lördag kommer svensk boxningshistoria att skrivas då den obesegrade boxaren Erik Skoglund (22-0) går den första manliga titelmatchen i Sverige sedan 1968. Utöver det får vi se den lovande tungviktaren Otto Wallin (12-0) och svenska stjärnan Klara ”The Swedish Princess” Svensson (15-1) gå match under galan. MMAnytt var på plats under presskonferensen inför den historiska galan som äger rum i Nyköping den kommande helgen.

47 år sedan vi fick se en tolv ronders match i Sverige

Senast vi fick se en titelmatch för herrar i Sverige var för 47 år sedan när Floyd Patterson mötte Jimmy Ellis på Råsunda i en tungviktsdrabbning, en match som Ellis tillslut vann via domslut. Nu nästan femtio år senare ska Erik Skoglund få gå titelmatch mot ukrainaren Oleksandr Cherviak (15-4-1). Skoglund som kommer försvara sin IBF-interkontinentala bälte i lätt tungvikt nu på lördag. Förbudet mot proffsboxning i Sverige infördes 1970 och vart tillåtet igen 2007, fast med restriktioner runt längden på matcherna. Detta innebar att proffsmatcher på åtta ronder kunde genomföras i Sverige men mästerskapsmatchningar som ska vara i tolv ronder kunde inte bli bokade på grund av restriktionerna på matchlängden. Men nu kan vi äntligen få se matcher bokas i Sverige av högsta rang då Team Sauerland och proffsboxningskommissionen har tagit fram ett genomarbetat förslag som kampsportsdelegationen godkänt.

Boxning 2015 MMAnytt 2015 Foto Amin Adrian Siryani-10

Erik Skoglund poserar med sitt mästarbälte för MMAnytt efter presskonferensen.

Att få gå match på hemmaplan i Nyköping är något som hemmasonen Skoglund inte alls trodde skulle bli en verklighet men nu står han där med endast ett par dagar kvar tills en dröm kan förverkligas.

”Detta har alltid varit ett delmål, det är jättestort. Vi trodde på det och vi hade starka argument och det visade sig räcka hela vägen. Det känns helt fantastiskt att det här blir av.”

Som tidigare nämnt tar Skoglund sig an Oleksandr Cherviak på lördag och hade goda ord att säga om sin motståndare.

”Han passar mig bra, även om han är en boxningsförstörare. Han kommer framåt i alla lägen och tål fruktansvärt mycket stryk men skyddar sig relativt bra ändå. Han jobbar väldigt mycket och är slag villig. Det kommer bli en riktigt tuff match men jag har mött den här typen av boxare förut.”

Vi bjuds även på en match med svenskan Klara Svensson som återvänder till ringen efter att ha förlorat sin första professionella boxningsmatch tidigare i år mot Erica Farias. ”The Swedish Princess” skulle egentligen gå match om IBF-titeln men på grund av att hennes motståndare Marisa Gabriela Nunez blivit tvingad att dra sig ur matchen får hon nu möta Lucia Morelli i en returmatch istället men inte ska det få henne att sura.

”Jag är bara glad att få komma upp i ringen igen och få känna av känslan. Så titel eller ingen titel så är det viktigaste för mig att komma upp och boxas.”

Boxning 2015 MMAnytt 2015 Foto Amin Adrian Siryani-7

Klara Svensson mitt i mediavimlet efter presskonferensen.

Första mötet mellan Svensson och Morelli vann svenskan via ett enhälligt domslut i slutet av förra året och hon känner sig rätt säker inför returmötet nu på lördag.

”Hon är inte att underskatta, den här tjejen är väldigt rutinerad och ett bra namn för mig att ta och en farlig motståndare. Förra gången lyckades jag använda mycket vinklar och hålla henne på distans. Men som sagt det hade varit kul att ha en ny typ av match denna gången men kan säga att jag känner mig ganska trygg i min boxning och avläsning av henne från förra gången men ska verkligen inte underskatta henne.”

Galan bjuder även på ett tungviktsmöte mellan Sundsvall-sonen Otto Wallin och ryssen Vladimir Goncharov (5-1). Wallin som har knockat tio av hans tolv motståndare och hoppas att få bjuda den svenska publiken på ännu en knockoutvinst under lördagskvällen.

”Jag hoppas att han kommer för att fightas och eftersom han yngre borde han ha mer vilja och han har bara en förlust. Hoppas han bjuder upp till match.”

Boxning 2015 MMAnytt 2015 Foto Amin Adrian Siryani-9

Svenska tungviktaren Otto Wallin.

Den 24-årige Wallin har avslutat tio av tolv matcher väldigt tidigt och anser att han vill ha mer matchtid för att bygga upp sin rutin. Något han tog upp under presskonferensen.

”Det är väldigt viktigt att man får ronder och erfarenheten, att gå matcher hela tiden som tar slut tidigt kanske inte är optimalt. Men när man är där inne och när man får chansen så, då avslutar man.”

Nordic Fight Night: Skoglund vs. Cherviak äger rum i Stora Ishallen i Rosvalla, Nyköping den 19:e september, nu på lördag. Galan går att se på TV10 eller Viaplay med start klockan 19:00.

Matchkort

  • IBF-Interkontinentala titeln i lätt tungvikt: Erik Skoglung (Sverige) vs. Oleksandr Cherviak (Ukriana)
  • Lätt weltervikt: Anthony Yigit (Sverige) vs. Chaquib Fadli (Frankrike)
  • Kvinnlig lätt weltervikt: Klara Svensson (Sverige) vs. Lucia Morelli (Tyskland)
  • Tungvikt: Otto Wallin (Sverige) vs. Vladimir Goncharov (Ryssland)
  • Lätt tungvikt: Simen Smaadal (Norge) vs. Sven Fornling (Sverige)

Foton: Amin Siryani

Kategorier
BoxningExklusivtNyheterRekommenderatSvenska NyheterZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.

Svara