MMA-förbundets regeländringar – Fighters VM-drömmar krossade

Den 6 juli startar 2015 IMMAF World championships i Las Vegas och deltagarlistorna har offentliggjorts och 2014 års VM-silvermedaljör Jill Holmström är inte med i truppen utan får följa turneringen från Sverige när fjäderviktarna från 5 olika länder gör upp om guldet.

MMAnytt har fått ta del av Jill Holmströms protest mot MMA-förbundet är man anser sig ha blivit särbehandlad och inte blivit uttagen för landslaget inom Amatör MMA. Vi har pratat med tränarna på Pancrase och Jill själv och detta är deras syn på hur MMA-förbundet har tagit ställning till deras önskan.

Vi får se vad MMA-förbundet har att säga om detta inom kort.

Jill Holmström berättar själv:

“När 2014 års SM i amatör MMA gick av stapeln hade jag ett nyckelben som var av på två ställen och var mitt uppe i rehaben med fullständigt fokus på att komma tillbaka starkare och bättre än när jag tog VM-silvret i Las Vegas 2014. De tyngsta av dagar steg jag upp i sängen enbart motiverad av att ta revasch och ta hem ett VM-guld till Sverige. Jag har sedan dess haft ett utvecklande träningsår på Pancrase gym under Omar Bouiche, Majid Ahadpour och Altan Celik. Jag har valt att ta hjälp med att utveckla min boxning av Mikaela Laurén och varje gång jag är i Malmö sparras jag med MMA-stjärnan Lina Akthar Länsberg.

Jag har aldrig tidigare känt mig i bättre fysisk form och det fick jag ett bra kvitto på när jag vann över Cornelia Holm på IRFA 8 den 23 maj i andra ronden på en armbar. Efter operationen av mitt nyckelben så har allting gått enligt planerna och jag rör mig både smartare och explosivare och jag pushar mig själv dagligen, oftast flera gånger om dagen, för att bli ännu bättre så självklart är det en enorm besvikelse för mig att inte bli uttagen till landslaget med motiveringen att jag inte deltog på amatör SM 2014. Min förhoppning var att mina prestationer med guld på SM i grappling och vinst på IRFA skulle få betydelse och vägas in i helheten när den slutgiltiga truppen spikades men tyvärr fick jag beskedet att trots årets prestationer vore det  “godtyckligt” att låta mig representera Sverige.”

Holmströms coach Majid Ahadpour förtydligar:

“Vi accepterade att Jill blev av med landslagsplatsen i första läget efter SM, även om vi tycker att informationen om riktlinjerna för landslagsuttagningen var under all kritik då de ändrats 2015 utan att informationen skickats till oss, för hade vi vetat att enbart en anmälan och invägning skulle innebära att hon uppfyllt kriterierna för landslagsplats så hon blivit rankad tvåa, då det inte blev någon match i 65,8 kg pga deltagarbrist. Vi har tränat hårt hela året för att vara redo om en reservplats skulle dyka upp och när den blev aktuell så ansåg jag och Omar Bouiche att Jill har presterat bäst av fjäderviktsamatörerna under 2015 och därför valde vi att skicka in en protest mot beslutet. Tyvärr har vi forfarande inte fått något svar”.

Hela protesten till MMA-förbundet hittar du här:

Protestskrivelse avseende uttagning av MMA-landslag till amatörVM i Las Vegas år 2015

Till MMA-förbundets styrelse och uttagningsansvariga för VM-landslaget 2015:

Pancrese Gym vill härmed lämna in en formell protest mot förbundets beslut att ej tilldela Jill Holmström en plats i årets landslag till amatör-VM i Las Vegas.

Som bekant erhöll Jill Holmström en plats i landslaget (-65.8kg) år 2014 och representerade Sverige med bravur då hon som enda svensk på damsidan tog sig till final tog silvermedalj åt svenska MMA-förbundet. Att hon i år inte ens fick möjlighet att försvara sin placering och ta revansch anser vi är både orättvist och mycket nedslående. Det har inte framgått att SM är obligatoriskt för att bli uttagen till landslag och trots att det i efterhand verkar vara så anser vi att förbundet borde göra undantag och ta i beaktande att Holmström var nyoperarad vid tillfället för SM och att hon av matchläkare inte skulle tillåtas att genomföra matchen. Förbundet har istället tagit ut damer till landslaget som förvisso deltagit i SM men som inte genomfört några matcher då delatagarantalet varit för lågt. De som i dagsläget har blivit uttagna har alltså fått en plats genom att enbart anmäla sig till SM. Med tanke på hur få damer som tävlar i MMA i Sverige och att det räcker med att anmäla sig till en tävling för att bli aktuell för något så prestigefullt som en landslagsplats bör ett ännu större ansvar ligga på förbundsstyrelsens förmåga att bortse ifrån kravet på deltagande i SM och istället se helheten i atleternas förmåga och idrottsliga prestationer över hela året. Med detta sagt så anser vi att Jill Holmström är den som är bäst lämpad att representera Sverige i VM i Las Vegas. Vi baserar detta påstående på att Holmström dels förvaltat förtroendet väl år 2014 genom att ta silvermedalj. Holmström har förutom en skadeperiod haft ett bra träningsår med mycket god utveckling som ger henne förutsättningar för att lyckas ännu bättre i år. Detta bevisade hon genom att hon den 23e maj besegrade Cornelia Holm på IRFA8 i andra ronden på armbar. Samma Cornelia Holm som i dagsläget är uttagen till landslaget i -65.8kg klassen.

Vi har full förståelse att förbundet i dagsläget inte kan omvärdera sitt beslut angående uttagningen till -65.8kg. Däremot har det kommit till vår kännedom att Gabriella Ringblom som är uttagen i 61,2kg inte kommer att kunna delta. Sen detta blev känt för oss har Holmström tränat ännu mer målmedvetet och påbörjat en viktjustering för att kunna representera Sverige i VM 2015. Holmström kommer vara i toppform när det är dags. Vi anser därför att förbundet skall ompröva sitt beslut och upplåta Ringbloms plats till Jill Holmström.

 

_____________________________              ___________________________

Omar Bouiche                         Majid Ahadpour

Ägare/Huvudtränare Pancrese Gym               Tränare MMA

Kommentarer

Kommentarer

Kategorier
Amatör MMADiskussionExklusivt på MMAnyttIntervjuNyheterSvenska NyheterZ-Klistrad artikel
Profilbild på Redaktionen

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
5 Kommentarer
 • Marcus Nielsen
  29 juni 2015 at 05:04

  Det här är riktig svensk MMA-nyhet. Hoppas ni går till botten av det och kan hålla en objektiv rapportering :-)

 • ChristerD
  30 juni 2015 at 03:24

  Jag hoppas som Marcus att det blir en objektiv rapportering och att ni försöker intervjua förbundet också. :-)

 • lusen
  1 juli 2015 at 09:08

  Vad är det för regeländringar ni nämner i rubriken? Tror ni glömde skriva dom.

 • LottaContinua
  2 juli 2015 at 09:48

  Hur går det – en intervju med förbundet kanske?

 • Erika Mattsson SMMAF
  2 juli 2015 at 09:34

  Hej Redaktionen,

  SMMAF tog emot nämnda protest och hanterade den så fort som var möjligt givet att det är semestertider. Formellt svar skickades till Pancrase Gym i förrgår. Om ni önskar ta del av protestsvaret och/eller göra en intervju med förbundet är ni välkomna att kontakta oss så bidrar vi gärna med information.

  Med vänlig hälsning,
  SMMAF genom styrelseledamot Erika Mattsson

 • Svara