Svenska MMA-förbundet svarar angående mismatches på Scandinavian Fight Nights

Svenska MMA-förbundets sekreterare Jörgen Hamberg har nu svarat på min debattartikel om ojämna matchningar under helgens Scandinavian Fight Nights.

Under gårdagen publicerade jag ett debattinlägg här på MMAnytt, där jag tog upp problematiken med den typen av ojämna matchningar som helgens Scandinavian Fight Nights bjöd på.

Vi i redaktionen liksom flera andra har reagerat på hur alla svenskar fick möta någon med ett sämre matchfacit. Att de enda jämna matchningarna var mellan svenskar och att resten fick möta betydligt mindre meriterat motstånd.

En sak som jag undrade, var hur det kommer sig att Svenska MMA-förbundet har gått in och sagt nej till matchningar av organisationer som UFC och Cage Warriors, men lät helgens matcher vara. Nu har förbundets sekreterare, Jörgen Hamberg, svarat.

Upp till matchmakern att följa reglerna

I en kommentar under artikeln skriver han att förbundet upplever många av matcherna från helgens gala som problematiska. Att förbundet är “ytterst oroade” och har ett pågående ärende i frågan – men att det är upp till matchmakern att följa reglerna och att förbundet kan besluta om eventuella varningar och indragna licenser först i efterhand.

De enda fall där matchningarna granskas i förväg, förklarar han, är då man ansöker om att få köra med det internationella regelverket Unified rules, som bland annat innebär att armbågar tillåts till skillnad från övrig professionell MMA i Sverige. Detta gjordes för både David Bielkhedens (22-12) och Niklas Bäckströms (10-2, 1 NC) matcher – där förbundet sa nej i bägge fall med hänvisning till tveksamma matchningar. Dock stod ju då matcherna kvar under de svenska reglerna, istället.

Niklas Bäckström är bara en av alla dem som fick möta betydligt mindre rutinerat motstånd. Foto: Micha Forssberg

Niklas Bäckström är bara en av alla dem som fick möta betydligt mindre rutinerat motstånd. Foto: Micha Forssberg

Vidare menar Hamberg att förbundet har en arbetsgrupp som ser över möjligheten att arrangera mellan två och tre proffsmatcher per tillfälle inom Svenska MMA-ligan. På så sätt vill man kunna tackla problemet med att det är svårt att få matcher, även om det skulle innebära att man går match för ett något lägre arvode.

“Vi lider med ett kvalitetsproblem”

Här är Hambergs svar i sin helhet:

“Som Andreas Waldahl beskriver är det en klar tågordning på detta.
Matchmakern har till uppgift att sätta samman matcher som skall hålla en bra och jämn kvalitet.
Arrangören kan ansöka om sanktion för att köra Unified rules vilket gjordes på denna gala. Sammanlagt två fall på Bäckströms samt Bjelkhedens matcher och där gick idrottskommitté/PRO-kommitté in och granskade matchning i dessa fall och avslog ansökan om unified rules med hänvisning till tveksamma meriter på motståndarna och matchning. Dock så är det matchmaker som lägger matchkort och vi kan enbart i efterhand granska och se över matchning och bedöma ev åtgärd som varningar eller dra in licenser.

Utifrån vår roll som förbund har vi agerat och varit tydliga innan samt efter gala att vi upplever en matchningsproblematik och att vi har ett ärende pågående i sakfrågan. Vi är ytterst oroade och angelägna om att matcher skall präglas av en säkerhetstanke som god matchning ger.

Vi har även identifierat problemen med att profighters har problem med att få matcher och en kontinuitet och möjlighet att matcha lite oftare på hemma plan. Vi har en arbetsgrupp som ser över möjligheten att arrangera 2-3 promatcher per tillfälle inom Svenska MMA-ligan. Kommer handla om arrangörens vilja samt satsning men vi ser framför oss en fixerad något lägre summa i gage men en möjlighet att enkelt få och genomföra promatcher på hemmaplan för att främja utvecklingen på svensk MMA.

Detta givet att svenska fighters törs riskera record för att möta jämnt bra svenskt motstånd och kora de bästa i respektive viktklass med kontinuitet.
Underbart med fler som satsar och arrangerar galor men vi lider med ett kvalitetsproblem som drivs av vikten att ha rena record för att underlätta ev avancemang till UFC och liknande recordstyrda organisationer.

Vi uppmuntrar MMA Nytts vilja till dialog och enbart kritiskt granskande kan vi bli bättre! Jörgen Hamberg/ Sekreterare Svenska MMA-Förbundet”

Vad tycker ni läsare om helgens matchningar och hur man ska gå tillväga med problemet?

Foto: Mazdak Cavian

Kategorier
David BielkhedenExklusivtNiklas BäckströmNyheterRekommenderatSvenska NyheterZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah
6 Kommentarer
 • Henrik Söderström
  9 June 2016 at 04:39

  Jag är inte insatt i paragrafer och detaljer, men det låter ändå som att SMMAF gjort en bra insats med befintligt regelverk och att de jobbar för att utveckla sporten.

  Ojämna matchningar kan väl uppstå av olika anledningar; Tillgängligt motstånd, lönenivåer, viljan att svenskar ska få vinna på hemmaplan mm, men man måste väl ändå hoppas att varje arrangörs mål är att anordna jämna matchningar med talangfulla fighters.

  Jag såg inte galan i fråga men hoppas att utvecklingen går åt rätt håll framöver.

 • Nils Albertsson
  9 June 2016 at 07:50

  En av de bättre artiklarna skrivet av mmanytt.se. Jag tycker det var bra av förbundet att agera. Vaket. Självklart är det svårigheter att låta de som är på gränsen till UFC få möta vettigt motstånd på lite mindre galor.

  Sen är de proffs som behöver få motstånd och exponering för att ta sig in i de riktigt stora organisationerna. Inte lätt för de som ska matcha.

 • Alex
  11 June 2016 at 07:32

  Jag reagerade på att det var vissa grova mismatches som lämnade en dålig bismak i munnen. Det är aldrig roligt att se en motståndare med uppenbarligen mindre erfarenhet och lägre skillnivå bli så utklassad som det skedde i några fighter på sfn. Då börjar det närma sig misshandel och inte en sport på jämna villkor. Jag tror ingen vill se det. Jag älskar MMA, när det är jämnt matchade motståndare och det är ett back n forth battle, inte bara spel mot ett mål i 15 minuter, där en bara tar massa stryk utan att ha verktygen att kunna hota den andra.

  • Nakmuay
   11 June 2016 at 10:53

   känns ju som att det är jäkligt svårt att få till jämna matcher när alla matchmakers tillhör ngt mma-gym på ngt sätt och har som mål att deras fighters ska till UFC. givetvis kommer dom inte vilja riskera för hårt att deras killar förlorar och missar den chansen .

   ” Hasse nu har vi ju kämpat jäkligt länge för att du ska till UFC så vi kommer matcha dig mot ngn som har bättre record än dig så du får en riktig utmaning så vi ser om du platsar i UFC” Så fungerar de ju inte riktigt.

   enda sättet att få bukt med dessa dåliga matchningar är om förbundet inte godkänner dom – innan som äger rum.

   • Eric
    12 June 2016 at 02:13

    Matchmakers måste ha licens, om de inte sköter sig tar man den. Ska vi öka kvantiteten så folk får matcher måste det vara smidigt att anordna dom, SMMAF har nog inte resurser att godkänna varje matchning på varenda liten gala.

 • Bump
  12 June 2016 at 06:52

  Känns som roten till matchningsproblemet kanske också har med UFCs löjliga inställning att de ogärna signar fighters med förluster på sitt record. Eller rättare sagt, ens väg till UFC (och att faktiskt kunna leva på sin sport) blir jävligt mycket längre och krokigare för varje förlust man drar på sig.

  Detta gör ju att matchningen mellan fighters försvåras då fighters som är “up and coming” ogärna tar en match som innebär stor risk att förlora. I MMA kan ju allt hända som sagt och det är ändå ganska stor risk att förlora om man möter någon som bara är lite sämre på pappret.

  Kollar man på vissa Amerikanska fighters som får chansen i UFC så har de ju så gott som perfect record på 10-0, 11-1 etc och kollar man sen på deras motstånd så är det enbart mot blåbär på smågalor,

 • Svara