Team Escalate MMA och Pancrase Gym arrangerar ny svensk gala: “Vi kommer krossa allt”

Spännande tider väntar för svensk MMA. Efter att den populära amatörgalan Escalate Challenge las ner startar nu Team Escalate MMA och Pancrase Gym ett nytt samarbete med ett enda mål i sikte: att arrangera en större och bättre gala än någonsin med både amatör – och proffsmatcher i Nyköping.

– Om svensk MMA är världens bästa – varför upptäcker inte svenskarna det? Inte ska vi sitta i någon boxningslokal och köra galor, då är vi snart ifrånsprungna, säger Ulf Silverbern från Team Escalate MMA.

Den 15 oktober gick Escalate Challenge 14 av stapeln i Folkets Park, Nyköping. Galan, som hunnit växa till en av de främsta i den svenska MMA-ligan, bjöd denna gång på hela trettio spännande matcher där framtidens fighters gjorde upp.

20 av de matcherna var så kallad MMA klass-B (före detta shootfighting) medan resterande matcher var klass-A, det vill säga amatör-MMA. Men tanken från början var också att detta skulle bli den första galan som bjöd på proffsmatcher i ligan.

 – Om du uppfinner en ny medicin – då kan det ju vara bra att tala om att den finns, eller hur? I det här fallet fanns det en plattform men ingen visste om det när vi höll på och jaga fighters. Informationen kom aldrig fram från förbundet att “vi har tagit ett beslut,” säger Ulf Silverbern, tränare på Team Escalate MMA och före detta ledamot i Svenska MMA-förbundet.

Silverbern var en av de som jobbade igenom beslutet i SMMAF. Nu har han dock hoppat av.

 – Nu har jag hoppat av förbundet, jag sitter inte kvar längre. Vi gjorde en planering, köpte hem skydd och allting för att vi skulle ha tre proffsmatcher i Nyköping. När jag satt i förbundet så jobbade jag fram den här plattformen men vi lyckades aldrig lyfta den på förbundsnivå på så sätt som vi hade önskat från klubben. Då valde jag att kliva av, för jag tog det som en personlig besvikelse att jag fått igenom ett beslut om proffsmatcher men att vi ändå inte riktigt fick till det. Men plattformen finns kvar och vi vill väcka liv i den.

“Nu går vi in och försöker göra en riktig supergala med allt – proffsmatcher och hela kittet”

– Ulf Silverbern

Escalate Challange blir något mycket större

Och den där sista meningen är var det hela blir riktigt intressant. Nu har nämligen Escalate Challenge lagts ner – i förberedelse för något betydligt större.

Escalate Challenge är troligtvis Nordens största amatörtävling. Varje gång har vi tänkt att vi ska göra det bättre och toppa förra gången, precis som om man vore en idrottsman. Nu toppade vi riktigt ordentligt senaste gången. Det var fullt med folk, det var rökmaskiner – allt. Då kände vi att, “nu kan inte vi göra det här bättre.” Samtidigt kände både jag, Tobbe Torstensson och Max Oscarsson att vi jobbade ihjäl oss och sa att “vi lägger ner skiten,” säger han med ett skratt och fortsätter sedan:

 – Så vi la ner och det blev en chock för många i och med att vi egentligen är den enda tävlingen i Sverige som får ett fullt matchkort. Vi har haft 20 amatörmatcher i år – det är väl nästan sammanlagt för alla andra galor i Sverige. Mazdak Cavian tog då kontakt med oss och sa att inte sjutton ska vi lägga ner någonting utan vi tar det till en ny nivå – fast vi gör det tillsammans istället.

Cavian, delägare på MMAnytt liksom på Stockholmsklubben Pancrase Gym, talade ihop sig med Omar Bouiche och hade sedan möte med Silverbern. De tre träffades på ett stort gym i Nyköping vid namn Elixir Fitness, som just nu tävlar om att utses till Sveriges bästa gym.

 – Vi satt och hade ett möte och kom fram till att vi väcker SWEMMA till liv och kör minst två tävlingar i Nyköping 2017 på det här gymmet. Det är ett riktigt stort gym så vi kan bygga läktare och få in väldigt mycket folk. Så ser det ut så nu går vi in och försöker göra en riktig supergala med allt – proffsmatcher och hela kittet, säger Silverbern.

Även matcher i thaiboxning är något som planeras, tillägger han.

Arrangerade SM ihop för tre år sedan

Escalate och Pancrase har en historik av samarbete, som började då klubbarna hjälptes åt att arrangera SM i amatör-MMA under namnet SWEMMA.

 – Det finns en liten historik mellan Escalate och Pancrase. För omkring tre år sedan så hade vi ett projekt som vi kallade SWEMMA, ett organisatoriskt samarbete mellan klubbarna. Vi arrangerade ett SM tillsammans här i Nyköping. Det var egentligen Pancrases SM men vi höll i det och då vart vi SWEMMA. Tanken var att samköra och arrangera massor av tävlingar och så. Sedan rann det där lite ur sanden.

Cavian fyller i:

 – När vi satte oss ner och brainstormade för tre år sedan så måste jag medge att jag hade storhetsvansinne och ville ta svensk MMA till en nivå den inte riktigt var redo för. Team Escalate försökte få ner mig på jorden och vi kompromissade. Det vi kom fram till ihop visade sig också vara före sin tid och nytt och farligt, men vi försökte ändå och lyckades.

Mästerskapet ägde rum i Nyköping december 2013 och målet var att göra det större än någonsin – vilket minst sagt blev lyckat.

 – SWEMMA blev en liten UFC-gala för glada amatörer. Deltagarna var helt lyriska. Vi fotograferade alla deltagare, vilket var drygt 60 personer, som UFC med profilbilder, headshoots med mera. SWEMMA filmades och sändes senare på TV4 Sport med Omar Bouiche och Ian Roberto som kommentatorer. Vi hade spexat till invägningen – allt för att de tävlande skulle känna sig hemma. Det vart en succé. Deltagarna fick en bra upplevelse från oss., fortsätter Cavian.

“Vi ska lyckas punkt slut. Vi tar med oss allt häftigt vi har byggt upp.”

– Mazdak Cavian

“Finns inga gränser”

Nu när Silverbern dragit sig ur sina uppdrag från förbundsstyrelsen är det enklare för Escalate och Pancrase att återuppliva samarbetet och ta nya krafttag.

 – När Ulf gick med i förbundet och sedan gick ur såg vi vår chans att lägga i en högre växel och satsa med större kraft, erfarenhet och en helt annan glöd. Vi ska lyckas punkt slut. Vi tar med oss allt häftigt vi har byggt upp, säger Cavian.

Silverbern fyller i och menar att det inte finns några gränser för vad man kan åstadkomma ihop:

 – Escalate Challange finns inte mer. Den 14:e galan var den sista – nu blir det något nytt, bättre och häftigare. Nytt format, mycket bredare organisation och en tydlig hemsida. Det finns inga gränser för vad vi kan göra.

Kvaliteten på amatöridrotten måste upp

Han fortsätter och menar att det är dags att steppa upp kvaliteten och göra Sveriges amatörtävlingar mer publikvänliga. Det måste vara kul att se på amatöridrott, menar han.

 – Amatörtävlingar i Sverige är något som man bedriver i klubblokaler, kanske en liten sporthall eller något sådant. Det är inte riktigt vad publiken förväntar sig. När man ser MMA så är det ju UFC, Superior Challenge, IRFA, Cage Warriors och så vidare. Vi kände att ska man få upp tävlandet och öka kvaliteten, då måste man få in publiken, få in sponsorer – det måste vara kul att se amatöridrott. Vi jobbade fram ett koncept med SweMMA och nu väcker vi det till liv. Vi känner att det är dags att göra det nu. Vi orkar inte göra det här själva, men i och med att Pancrase gick in och tog kontakt med oss så kan vi göra något utav det.

Vidare förklarar Cavian att samarbetet även kommer omfatta seminarium och träningsläger, bland annat skoj .

 – Vi kommer jobba ännu närmare nu, Pancrase och Escalate. SWEMMA kommer hålla träningsläger, tävlingar, seminarium och så vidare ihop. Och nu när vi på Pancrase expanderar så är detta ett ypperligt tillfälle att hitta likasinnade personer att jobba med och det tycker både jag och Omar att vi hittat i Nyköpingsfolket, säger han.

Beträffande de nya galorna kommer de att äga rum samma helger som Escalate Challenge tidigare har arrangerats. Två galor är spikade – men planen är att dra upp antalet framöver.

 – Två är klart nu med Elixir Fitness i varje fall, men planen är egentligen fler. Vi har en bra publik i Nyköping så det finns alla möjligheter att just ha galorna här nere. Erik Skoglund kör ju ofta sina proffsmatcher här så publiken har vant sig med att kolla på fighting, säger Silverbern.

“Om man ska åka som amatör eller göra proffsdebut på någon gala 2017 så är det absolut i Nyköping som vi kommer höja ribban fullständigt.”

– Ulf Silverbern

“Vi pratar om årets galor – alla kategorier”

Då informeringen om SMMAF:s beslut om proffsmatcher i ligan inte riktigt nådde fram förklarar nu Silverbern lite närmare om hur det hela kommer att gå till.

 – Det är vanliga proffsmatcher, vanliga proffsregler. Tanken är att övergången från amatör till proffs ska bli lite mjukare. Det finns väldigt många duktiga fighters som aldrig för några proffsmatcher, för att de tillhör fel klubbar eller bor i fel stad. Vi kommer presentera tre proffsfighters i början på året och om utmanarna kommer från Kalmar eller Haparanda är inget som vi bryr oss om. Det är en oberoende matchmaker som sätter ihop bra matchningar – det är det som är det fina, säger han.

Detta blir något riktigt stort, menar dem. Både Silverbern och Cavian känner sig riktigt exalterade och planerar nu att inta den svenska MMA-scenen med storm, för att höja ribban för alla inblandade och fortsätta att främja sportens utveckling i Sverige.

Om man ska åka som amatör eller göra proffsdebut på någon gala 2017 så är det absolut i Nyköping som vi med SWEMMA kommer höja ribban fullständigt. Vi kommer krossa allt. Vi pratar om årets galor – alla kategorier. Om svensk MMA är världens bästa – varför upptäcker inte svenskarna det? Inte ska vi sitta i någon boxningslokal och köra galor, då är vi snart ifrånsprungna. Det gäller att ta tag i det nu, säger Silverbern varpå Cavian fyller i:

 – Vi får helt enkelt chockera publiken i vår och ta svensk MMA till nya nivåer.

SWEMMA

Omslagsbild: Peter Lundström, Svensk Panoramafotografering/MMAnytt

Kategorier
ExklusivtIntervjuNyheterPancrase GymRekommenderatReportageSenaste NyttSvenska NyheterZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah
2 Kommentarer
  • Kenny Starfighter
    14 November 2016 at 01:54

    Alltid kul med sånt här! synd att man inte längre är aktiv inom mma :-)

  • Svara