Håkan Foss sänkte sin motståndare och slog ut honom med slag på marken. Foto: Mattias Persson.

Zebaztian Kadestam vs Håkon Foss – En utmärkt match för nordiska MMA-fans

På IRFA 9 kommer två av nordens mest underskattade welterviktare att göra upp i en match som kan göra under för vinnarens framtida karriär. 

Det är sällan en svensk fighter inledningsvis går majoriteten av sina matcher utanför sitt hemland, ännu mer sällan sker det att en svensk fighter tillbringat hela sin proffskarriär utanför Sverige. Så är dock fallet för welterviktaren Zebaztian ”The Bandit” Kadestam (7-1) som ännu inte etablerat sig i Europa. Därför är mötet med norrmannen Håkon ”Döden” Foss (3-2) en utmärkt utmaning för “Banditen”. Varför? Svaret presenteras nedan.

Kadestam har länge skapat rubriker med sina strålande prestationer i PXC där han i dagsläget är regerande mästare i weltervikt. Segrar över rutinerade och erfarna fighters som Ross Ebanez (20-9, 3 NC) och Ronald Jhun (24-26-2) har visat att Kadestams talang och potential väger tyngre än många andra fighters redan etablerade meriter.

På pappret kan svensk-norrmannen Foss framstå som ett steg bakåt rankningsmässigt, men ”Döden” har ett något missvisande matchfacit. Låt oss ta en närmre titt på Foss nederlag: En poängförlust mot den glödheta göteborgaren Nicals Danielsson (5-1) från 2012 samt en TKO-seger på läkarstopp mot veteranen Ion Pascu (12-5). I matchen mot Danielsson (som för övrigt kan ses i sin helhet på youtube) gjorde Foss bra av sig men blev nertagen ett flertal gånger av det göteborgska kraftpaketet och förlorare i slutändan på poäng. Stående hade dock Foss flera fina stunder och när han väl lyckades försvara nertagningarna ändrades matchbilden tillfälligt. Matchningen mot Pascu var något ojämn då Foss inte enbart mötte en mer erfaren och meriterad motståndare, men även något större då han många gånger tävlat i mellanvikt.

Foss har dock bevisat att han är väl värd sitt smeknamn med segrar över britten Charlie Leary (8-7-1) och svenske Per Franklin (7-5). Norrmannen säkrade en vinst via enhälligt domslut mot Leary och återhämtade sig från motgång i matchen mot Franklin och vände matchen för at säkra en submissionvinst i den första ronden. Foss hotar ständigt från alla positioner och hans motståndare är aldrig säkra oavsett var de befinner sig.

En sådan motståndare är precis vad Kadestam behöver. Nordiska fighters är väl respekterade internationellt och en seger över Foss skulle kunna göra oerhört mycket för Kadestams karriär. Det krävs dock en storartad uppvisning för att säkra segern då Foss knappast är en enkelt uppgift att lösa. Matchmäklandet för detta möte har varit utmärkt då Kadestam onekligen kommer att testas mot en av de mest allsidiga och kompletta motståndarna han ställts mot hittills. Foss må inte ha lika matcher gångna som ovannämnda Ebanez eller Jhun, men han är så stabil som det går att bli på denna nivån och i dagsläget en av Frontline Academys mest underskattade och förbisedda fighters. Foss skulle kunna göra mycket för sin karriär genom att tysta ett ungt vrålande lejon som Kadestam. Detta är en viktig match för nordisk MMA som kommer att påverka bilden av welterviktsdivisionen i regionen, särskilt om Kadestam tar sig till regionen oftare.

Kadestam har avslutat motståndaren i alla utom en av sina segrar, fem utav de sex avsluten har kommit via knockout. Att kalla “The bandit” för en knockoutartist hade inte varit fel men det get fel bild av en annars allsidig fighter som väljer att hålla matchen stående. Foss skulle kunna kallas enbart för grappler med två imponerande submissions säkrade i den första ronden, men han använder sin räckvidd på ett bra sätt och har inga större problem med att hålla sig till striking.

Oavsett så är detta en utmärkt matchning som kommer att sätta vinnaren i rampljuset och innebära ännu större matchningar för den som tar sig segrande ur vad som utan tvekan blir en fartfylld och underhållande match.

Kategorier
ExklusivtIRFANyheterRekommenderatSvenska FightersSvenska Nyheter

Sebastian Vendel-Martinez är skribent för MMAnytt sedan September 2012. Han tränar MMA och Thaiboxning, har följt MMA sedan 2002 och fokuserar på nyheter och uppdateringar från MMA-världen. Kontakt: [email protected]

Svara

Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

Visa resultat

Loading ... Loading ...