Världens ledande MMA-utövare

Mixed martial art eller mer känt som MMA är en extremt fysisk kampsport som inkluderar sparkar, kast och slag. I motsättningen till traditionella kampsporter som fokuserar på specifika tekniker, så har MMA-utövare en stor frihet att göra nästan vad som helst med undantag av ”fula knep” som till exempel att sticka motståndaren i ögonen eller liknande. Sverige har en framträdande roll i denna sport som lånar de mest effektiva kampmetoderna från olika discipliner som judo, boxning, brottning, taekwondo mm. I denna artikel tittar vi närmare på MMA betting. Därefter bekantar vi oss med världens ledande MMA-fighters. Vi kikar på deras karriärer, deras segrar, utmaningar och deras viktigaste kamper. 

Sport betting på MMA

I takt med att sporten MMA har fått allt fler fans så finns det numera flera bettingsajter som erbjuder mma odds på MMA-matcher med de allra största stjärnorna. Precis som med alla typer av vadslagning så spelar din kunskapsnivå om sporten en avgörande roll för hur det kommer att gå med ditt MMA-betting. Vi rekommenderar därför att man hela tiden följer med i nyheterna och håller sig informerad om de olika stjärnornas form och skador etc. Precis som med andra sporter så är sociala medier en guldgruva för snabb information om de aktiva deltagarna och kommande matcher. 

De stora MMA-stjärnprofilerna

I alla sporter så finns det stora stjärnprofiler som lyser extra starkt. Precis som fotbollen har supertalangerna Ronaldo och Messi så har MMA sina egna superstjärnor. Nedan så bekantar vi oss lite närmare med några av de allra största MMA-profilerna och deras respektive karriärer. 

Foto: Stefan Romare/MMAnytt

Alexander ”The Mauler” Gustafsson, Sverige  

Alexander Gustafsson mer känd som ”the Mauler”, är kanske den störste svenska MMA-fightern någonsin. Hans karriär började 2007 och han har vunnit 18 av sina totalt 24 duster. År 2009 besegrade han den amerikanske MMA-stjärnan Jared Hamman med en knockout. I september 2013 konfronterades Gustafsson med amerikanen Jon Jones i Toronto. Även om Jones till slut vann matchen så anses den vara bland de mest legendariska kamperna någonsin. Gustafsson har vunnit fler titelmatcher än någon annan svensk MMA-fighter. I mars 2020 blev Gustafsson upptagen i UFC Hall of Fame. 

Khabib Nurmagomedov (© Noah K. Murray-USA TODAY Sports)
Khabib Nurmagomedov (© Noah K. Murray-USA TODAY Sports)

Khabib Nurmagomedov, Ryssland

Ryssen Khabib Nurmagomedov har en säker plats i sporthistorien som en av de allra främsta MMA-utövarna någonsin. Hans karriär varade från 2008 till 2020. Mellan april 2018 och oktober 2020 var Nurmagomedov mästare i lättvikt. I sin avslutande match besegrade han amerikanen Justin Gaethje. Segern var ännu mer imponerande när det ryktades om att han tydligen hade tävlat med en bruten fot. Nurmagomedov noterade totalt 29 segrar och noll förluster. Denna imponerande statistik innebär att han förblev obesegrad under hela sin aktiva karriär. 

Anderson Silva Foto: Vince Cachero för MMAnytt

Anderson Silva, Brasilien

Brasilien är inte endast fotbollens och sambans förlovade hemland. En av MMA-sportens allra största stjärnor är brasilianaren Anderson Silva. Mellan oktober 2006 och 2013 var Silva mästare i mellanviktsklass. Vi kan inte låta bli att imponeras av att Silva lyckades försvara sin UFC Middleweight Championship titel under hela 2457 dagar. I juli 2012 vann han den viktiga kampen mot amerikanen Chael Sonnen som tävlade i lätt tungvikt. Efter ett positivt dopingtest 2015 så blev Silva dock avstängd och hans karriär fick ett hastigt slut. Brasilianaren hann med 40 proffsmatcher under sin karriär. Han noterade 33 segrar och sex förluster. I sin sista match så blev han som sagt diskvalificerad. 

Matt Hughes, USA

Amerikanen Matt Hughes är en legend inom MMA. Han är tvåfaldig mästare i weltervikt och i maj 2010 blev han upptagen UFC Hall of Fame som hyllar de allra största MMA-utövarna någonsin. I januari 2013 så meddelade han att det var tid att gå i pension. Under sin långa karriär så noterade Hughes 45 segrar utav totalt 54 kamper. Han vann hela 21 matcher på knockout. En av hans stora matcher var knockout segern mot Ricardo Almeida. I juni 2017 överlevde Hughes en allvarlig trafikolycka när skåpbilen som han befann sig i blev påkörd av ett tåg.   

Georges St-Pierre är en av tidernas allra främsta MMA-fighters – enligt många den bästa någonsin. Foto: MMAnytt

                                   

Georges St. Pierre, Kanada

Kanada är mycket mer än bara ishockey och artiga ridande poliser i ikoniska röda uniformer. Kanadensaren Georges St. Pierre är en av MMA sportens allra största profiler. St. Pierres karriär startade 2002 och  han blev mästare i weltervikt 2006, 2007 och 2008. Totalt så vann St. Pierre 25 matcher av totalt 27 kamper. Bland hans stora matcher vill vi speciellt betona hans seger mot amerikanen Sean Sherk och den tidigare mästaren B.J. Penn.  På grund av sjukdom beslutade sig St. Pierre att avsluta sin imponerande karriär 2018. 

UFC Danmark invägning
Jack ”The Joker” Hermansson – Foto: Khim Hjern MMAnytt

Jack ”The Joker” Hermansson, Sverige

Trots sin ringa storlek så har Sverige producerat flera utmärkta MMA-fighters. En av de allra främsta är Jack ”The Joker” Hermansson. Hans imponerande statistik omfattar 20 vinster och endast 5 förluster. Karriären startade 2010 och bland hans stora segrar vill vi speciellt framhäva vinsterna mot brasilianaren Ronaldo Souza och amerikanen David Branch. Hermansson är en fighter i ordets verkliga bemärkelse. I maj 2018 lyckades Hermansson besegra Thales Leites trots att han hade skadade revben! ”The Joker” är fortfarande aktiv och spås en lysande framtid inom MMA.