Foto: Mazdak Cavian

Karl Albrektsson inför matchen mot Vadim Nemkov i Japan: “Han kommer inte ha en chans”

Efter att ha varit borta från buren i över ett år är den obesegrade talangen Karl Albrektsson åter aktuell för match. Han kommer nämligen ta sig an ryssen Vadim Nemkov på Rizin.1 i Nagoya, Japan, nästa månad.

“Vi kommer se en annan version av mig,” lovar han.

 

Lätt tungviktaren Karl Albrektsson (4-0) är helt klart en av Sveriges mest lovande talanger. Den kraftfulla 22-åringen har avslutat alla sina matcher, två på submission och två T/KO, och har aldrig behövt mer än två ronder.

Nu har han fått kontrakt med Rizin Fighting Federation, den nystartade japanska organisationen som drivs av före detta Pride-bossen Nobuyuki Sakakibara. Den 17 april kommer han gå match på Rizin.1 i Nagoya och förbereder sig därför för fullt.

“Det känns som att en dröm kommer bli sann,” säger han i en exklusiv intervju med MMAnytt. “Jag sa ju förut att jag ville fightas i Japan och nu händer det.”

Motståndare klar – möter ryssen Vadim Nemkov

Albrektsson har nu fått en motståndare bokad. Först var han tänkt att bokas mot Teodoras Aukstuolis (8-3) från Litauen, men det ändrades och nu står det klart att det blir ryssen Vadim Nemkov (5-1) istället. Både Aukstuolis och Nemkov deltog i Rizins lätt tungviktsturnering under nyårsgalorna.

Vadim Nemkov

Vadim Nemkov går till attack mot kroaten Goran Reljic. Foto: Rizin FF/Sachiko Hodaka

Nemkov är tidigare världsmästare i Sambo, och Albrektsson beskriver honom självsäkert som en “typisk ryss”.

“Han är typisk ryss. Tuff, hård, som alla ryssar. Slår hårt. Men jag kommer vinna den här matchen. Han är min – han kommer inte ha en chans.”

På frågan om han ser honom som sin svåraste motståndare hittills svarar han följande:

“Det är klart det är – varje match blir ju tuffare. Han är ju snabb, han är bra stående. Men jag kommer stå lite med honom, sedan kommer jag ta honom och sparka honom i huvudet när han ligger ner.”

Var inte nöjd med sin förra match

Det var ett bra tag sedan vi såg Albrektsson i buren. Närmare bestämt den 22 november 2014, då han mötte polacken Tomasz Janiszewski (5-5) på IRFA 7 i Stockholm.

“Man ska ha tuffa matcher, det är då man utvecklas. Går du in och bara kör över alla och sedan stöter på den där tuffa matchen, då kommer du kanske, ‘oh shit!’  och bryta sönder mentalt.”

Matchen mot Janiszewski kom att bli tuff för honom. Han tog emot flera hårda smällar mot både kropp och huvud, och var illa ute innan han lyckades avslutade matchen med en rear-naked choke i den andra ronden.

Denna prestation var han inte nöjd med. Därför har han spenderat hela 2015 på att träna stenhårt, resa och tävla i grappling och Sanshou. Bland annat vann han brunbältesklassen i Gracie Nationals och tog sig till final i Road to Metamoris. Nu känner han sig som en mognare fighter med en helt ny filosofi kring fighting.

“Jag var inte nöjd med förra matchen, jag var inte nöjd alls,” berättar han. “Jag var väldigt stressad och av det jag kan prestera så var det inte bra alls. Så nu har jag rest mycket, jag har vuxit lite, jag har utvecklats mest här uppe [pekar på huvudet]. Så vi kommer se en annan version av mig – helt annan stil, helt annat sätt att se på fighting och det kommer synas.”

Albrektsson inför IRFA 7 i Solnahallen. Foto: Mazdak Cavian

Albrektsson inför IRFA 7 i Solnahallen. Foto: Mazdak Cavian

“Man ska ha tuffa matcher,” fortsätter han, “det är då man utvecklas. Går du in och bara kör över alla och sedan stöter på den där tuffa matchen, då kommer du kanske, ‘oh shit!’  och bryta sönder mentalt. Men det var bra att jag fick den och han straffade mig hårt i kroppen så jag inte kunde andas, och sedan ligga och ‘pounda’ på mig i huvudet. Så det var bara en bra utmaning för mig och jag har vuxit jättemycket från den matchen.”

Känner sig ostoppbar på marken

När han ombes beskriva sin nya stil svarar han kort och gott:

“Den är svårstoppad.”

“Man vill ju alltid mäta sig mot de bästa och Fedor är ju en legend. Det skulle bara vara kul. Man får bara komma in där och inte visa respekt. Han är en människa precis som vem som helst.”

När en lite mer specifik bild efterfrågas berättar han att han har utvecklats i alla aspekter. Han har bättre avståndsbedömning, är snabbare, starkare och känner att han inte går att stoppa på marken.

“Jag har utvecklat mitt stående rejält, jag har en bättre struktur nu, jag kan läsa av avståndet bättre. Mina sparkar har blivit mycket bättre, de har blivit snabbare och hårdare. Min mark går inte att stoppa numera, jag har bra press, jag kan ställa mig upp underifrån, jag kan låsa ut folk överallt, jag har bra ground and pound.”

Beredd att möta Fedor Emelianenko

Albrektssons kontrakt med Rizin sträcker sig i dagsläget över två matcher. Han känner sig nöjd att tävla på den japanska scenen och beskriver sig som “Pride-romantiker”, och förklarar även att han gillar tiominuters ronder och att sparkar mot huvudet på marken tillåts – även om han tycker det är synd att armbågar är otillåtna.

Vidare säger han att eventuella tungviktsmatcher i framtiden “inte är omöjligt” och att han utan tvekan skulle vara beredd att gå match mot legenden Fedor Emelianenko (35-4, 1 NC), som senast gjorde sin comeback i organisationen mot Jaideep Singh (2-1).

“Man vill ju alltid mäta sig mot de bästa och Fedor är ju en legend,” menar han. “Det skulle bara vara kul. Man får bara komma in där och inte visa respekt. Han är en människa precis som vem som helst.”

Kan vi kanske få se en match mellan Albrektsson och ryske legenden Fedor Emelianenko i framtiden?

Kan vi kanske få se en match mellan Albrektsson och ryske legenden Fedor Emelianenko i framtiden? Foto: MMAnytt

Kolla in hela intervjun i videon ovan! Hur tror ni det kommer gå för Albrektsson i Rizin?

Foto: Mazdak Cavian

Kategorier
ExklusivtIntervjuKarl AlbrektssonMMAnytt TVNyheterPancrase GymRekommenderatRizin Fighting FederationSenaste NyttSvenska NyheterVideoZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara