Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson. Cred: USA TODAY SPORTS
© Per Haljestam-USA TODAY Sports

Alexander Gustafsson – Allt om den svenske UFC-legendaren

Den svenske legendaren Alexander Gustafsson satte Sverige på MMA-kartan och är utan tvekan den främsta UFC-fightern som landet har producerat. Här kan du läsa mer om ”The Mauler” och hans bedrifter i oktagonen!

”The Mauler” är född den 15 januari 1987 i Arboga, Sverige, men har genom sin karriär tränat i Stockholm på toppgymmet Allstars Training Center. Den svenske MMA-pionjären började med kampsport från tio års ålder då han tränade boxning. Det blev snabbt tydligt att han var en begåvad fighter, och när han var sexton vann han guld i junior-SM.

MMA-träningen började han inte med förrän 2006, men därefter dröjde det inte länge förrän han staplade upp vinst efter vinst i buren. Efter åtta raka vinster, varav sex via KO/TKO samt en submission, fick Gustafsson äntligen ett erbjudande från UFC.

MMAnytt Alexander Gustafsson
© Per Haljestam-USA TODAY Sports

Alexander Gustafsson blir den tredje svensken att tävla i UFC

Oktagonsdebuten blev mot Jared Hamman på UFC 105 den 14 november 2009. Det dröjde bara 41 sekunder innan Gustafsson vann matchen på knockout i den första ronden. I matchen därpå åkte svensken dock på MMA-karriärens första förlust då han ströps ut av Phil Davis på UFC 112.

Förlusten ledde honom till att träna grappling med bland andra Davis i Kalifornien, något som syntes på hans nästa match då han ströp ut Cyrille Diabate i den andra ronden på UFC 120.

Segertåget fortsatte och efter en vinst över den förre mästaren Mauricio Rua fick ”The Mauler” chansen att utmana den rådande mästaren i lätt tungvikt, Jon Jones. Vid denna tid var ”Bones” Jones redan ansedd att vara rentav oslagbar, men när han ställdes mot Arbogasonen blev resultatet förväntningarna till trots ett jämnt och ikoniskt krig. Bägge fighters hade sina stunder i matchen, men med en stark insats i den femte ronden lyckades Jones kamma hem vinsten via enhälligt domslut. Än i dag är det dock många fans som anser att fel man fick sin hand lyft efter den hyllade titelmatchen.

Trots förlusten var titelmatchen Gustafssons stora genombrott i sporten och han kom dessutom att bli invald i UFC:s Hall of Fame för sin roll i det bejublade kriget.

https://youtu.be/en4hR34Bl8w

Avslutet i Tele2 Arena

Efter sammandrabbningen med Jones återvände han till vinstkolumnen med ett spektakulärt avslut över engelsmannen Jimi Manuwa, men därefter följde två tuffa förluster – först mot Anthony ”Rumble” Johnson och sedan mot Daniel Cormier.

Svensken avslutades av ”Rumble” i den första ronden framför en besviken hemmapublik i Tele2 Arena. I matchen därpå kom han dock att bjuda på ännu en ikonisk match mot Cormier, som endast hade förlorat mot Jon Jones i detta stadie av sin karriär. I slutändan förlorade svensken via delat domslut, men även denna gång var det ett flertal fans som ifrågasatte poängkorten.

Gustafsson återvände efter förlusterna med glans genom två imponerande insatser mot Jan Blachowicz och Glover Teixeira, som bägge senare gick vidare till att bli lätt tungviktsmästare i UFC. Trots att ”The Mauler” var vida ansedd att vara en av divisionens absolut bästa fighters lyckades han dock aldrig vinna ett UFC-bälte själv.

MMAnytt Alexander Gustafsson Daniel Cormier
© Per Haljestam-USA TODAY Sports
© Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports

Returmatchen mot Jon Jones blev början på en längre förlustsvit

Med det fantastiska avslutet över Teixeira fick svensken chans att utmana Jon Jones på nytt, men i returmatchen hade han inte samma framgång. Jones fick ner honom i den tredje ronden och avslutade via slag på mattan. Det kom att bli början av Gustafssons första längre förlustsvit.

Över fem års tid har Gustafsson nu förlorat fyra matcher, samtliga via avslut, och hans framtid inom sporten är i dag oklar. Men oavsett hur hans karriär slutar har den 36-årige Arbogasonen etablerat sig som en av divisionens bästa fighters och den främsta svenska MMA-fightern genom tiderna.

Gustafssons framgång ledde den svenska MMA-scenen till att växa i rasande takt och i dag har Sverige flera fighters som representerar blågult i oktagonen.

https://www.youtube.com/watch?v=7iIw1hEN6p8

1 2 3 25