Foto: Mazdak Cavian

BJJ-Bloggen: Går det att få in en armtriangel från “fel sida” i halvguard?

Var det ett legitimt stryp Sage Northcutt klappade till förra helgen eller gav 19-åringen upp i en obekväm position? Låt oss undersöka den tekniska biten – går det överhuvudtaget att få in en armtriangel från fel sida i halvguard?

Bryan Barberena (11-3) chockade världen i helgen då han ströp ut Sage Northcutt (7-1) i den första huvudkortsmatchen under helgens UFC on FOX 18. Chocken kom däremot inte nödvändigtvis från faktumet att 19-åringen förlorade, vilket förvisso var något av en skräll. Det som snarare har diskuterats efter matchen är Barberenas märkliga förmåga att få in en armtriangel från helt fel position då han inte bara befann sig i Northcutts halvguard utan därpå låg på fel sida. För inte kan väl “Super” ha klappat till något annat än ett riktigt stryp? Eller?

12654204_1246799138682478_4656019278314011936_n

Den omedelbara reaktionen var att 19-åringen rentav gett upp i en situation som han skulle kunna ha tagit sig ur eller åtminstone överlevt. Samtidigt kanske det inte är så enkelt, de som själva tränar vet att alla är olika och variationer på tekniker kan fungera på vissa medan de är ineffektiva på andra med annorlunda kroppsbyggnad.

Men kom igen nu, en armtriangel från fel sida i halvguard kan väl omöjligt fungera? Låt oss dyka djupare in i den tekniska biten.

hi-res-98cda4ce6fd1f210b7056fdbeee7f493_crop_north

Som bilden visar sätter Barberena en hel del press på Northcutt i den långt ifrån optimala positionen och begränsar i viss mån 19-åringens andning såväl som blodflöde. Till viss mån är nyckelorden här. Till och med på bilden är det tydligt att Northcutt har utrymme att röra på huvudet och därmed förmodligen inte löpte risk att svimma som följd av strypet.

För en traditionell armtriangel skulle Barberena behöva passera Nortchcutts halvguard och gå över till sin vänstra sida. Därifrån kan han få till ett oerhört tryck och förhindra blod från att ta sig till hjärnan vilket efter ett par sekunder skulle resultera i att Northcutt svimmade av. Nyckeln är med andra ord att ligga så nära golvet med sin egen kropp som möjligt.

Andra faktorer kan däremot spela in i just armtriangeln. Northcutts egna muskulösa överkropp kan ha jobbat emot honom och hjälpt Barberena tighta till strypet. Att det handlar om ett Von Flue-stryp som vissa påstår är felaktigt då Northcutts högra hand var fri och inte fångad runt Barberenas nacke i en giljotin-position. Sen kräver det strypet likt armtriangeln i de allra flesta fallen att man befinner sig i sidkontroll snarare än i halvguard.

osps-von-flue-choke

Med andra ord går det nog i teorin att få in en armtriangel från fel sida i halvguard, men i praktiken måste så många bitar falla på plats att det är orealistiskt. Mot någon som vet vad de håller på med det vill säga. Senast jag kollade har Northcutt ett lilabälte i brasiliansk jiu jitsu vilket kräver en relativt hög nivå av tekniskt kunnande. Samtidigt är Super Sage såpass atletisk att han förmodligen tagit sig långt på sin fysik snarare än att finslipa teknik, i synnerhet vad gäller försvar från botten.

Så snarare än att han inte skulle ha vad som krävs för att bli något inom sporten som många verkar tro, kan det handla om att Northcutt helt enkelt inte visste var han befann sig, hur han skulle överleva och framförallt vad han behövde göra för att ta sig ur. Någon borde ringa Eddie Bravo – tänk er bara Sage Northcutt rubber guarda sig igenom UFC:s lättviktsklass… Man kan ju alltid drömma.

Kategorier
BjjBryan BarbarenaGracie Jiu-JitsuGrapplingNyheterSage NorthcuttSenaste NyttUFC

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
6 Kommentarer
 • Pat
  4 February 2016 at 05:39

  Tips: Kika på Gracie breakdown angående detta.. Rener säger att det är en modifierad von Flue strypning och han demonstrerar det i videon. Barbarena använder axeln för att strypa blodtillförseln till hjärnan, vilket väl är exakt principen av von Flue tekniken.. Jag föredrar att lita på en Gracie när det kommer till BJJ.

  • Jacob Unander-Scharin
   5 February 2016 at 07:02

   Precis som Rener Gracie säger i tidigare videos. “Du kan vara ett svart bälte offensivt men det betyder inte att du är det defensivt”. Allt beror på vilken typ av grappler man är. En stark atletisk person är förmodligen bättre offensivt än defensivt medan en liten person med ofördelaktig fysik är motsatsen. Sage hamnade helt enkelt i en position han inte är van vid.

   • Pat
    5 February 2016 at 11:37

    Ja precis. Finns väl nästan alltid sätt att försvara sig och det är mycket möjligt att Sage vet exakt hur han ska göra i just denna situation. Däremot så är han endast 19år och jag tror att han blir väldigt stressad när han hamnar på rygg. Som obesegrad känner du nog alltid press över att behålla nollan i ditt record, för att inte tala om all press han har på sig utifrån. Tror Sage kommer bara gynnas av att han fick denna förlust så tidigt i karriären.

  • Curt Johnson
   5 February 2016 at 10:46

   Ja, axeltryck tänkte jag med på, men även om handleden/fingrar kanske blockerar på andra sidan?

 • jörgen
  5 February 2016 at 05:20

  “Med andra ord går det nog i teorin att få in en armtriangel från fel sida i halvguard”. … “…nog i teorin…” Det går inte bara i teorin, det går även i praktiken. Det var ju det vi skådade.

 • Curt Johnson
  5 February 2016 at 10:45

  Det är inte möjligt att Barberarens handled eller fingrar trycker på andra sidan halsen och därmed stoppar luftflöde, orsakar panik varpå Sage klappar ut?

 • Svara

  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...