Sirwan Kakai: ”Hade jag legat med Dana Whites fru eller något så hade jag förstått”

När svenske Sirwan “Zohan” Kakai blev av med sitt UFC-kontrakt efter en jämn förlust mot toppmotstånd, reagerade många som tyckte att organisationens beslut var märkligt. Nu talar han ut om det hela i en exklusiv intervju med MMAnytt.

“För mig fanns det inte ens på kartan,” säger han.

26-årige bantamviktaren Sirwan Kakai (12-3) är helt klart en av Sveriges främsta MMA-fighters. Efter att ha gjort proffsdebut som 18-åring har han kämpat för att bli en av världens bästa bantamviktare och nådde äntligen UFC förra sommaren.

Detta kom dock att bli något av ett sommarjobb, skulle man kunna säga. Efter att ha accepterat en debut på bara några dagars varsel och säkrat en tydlig vinst via domslut, tog han ännu en till match bara en månad senare. När den matchen – som var mot topp 15-rankade Frankie Saenz (11-3) – slutade i förlust via ett sylvasst delat domslut, blev han nämligen släppt från organisationen.

“Hade jag legat med Dana Whites fru eller något så hade jag förstått”

När jag ringer upp Kakai har han fortfarande inte lyckats förstå vad som grundade UFC:s beslut att riva hans kontrakt. Hur han än vrider och vänder på det kan han inte komma fram till någon rimlig anledning.

“Det var det som var så chockerande – det fanns ju inte på kartan, liksom,” säger han i en exklusiv intervju med MMAnytt. “Det var det. Det hade varit en sak om jag hade förlorat två-tre raka matcher, gjort en jättedålig match eller förlorat mot en kille som jag borde ha vunnit mot, och haft på känn att jag skulle kunna bli av med kontraktet. Men när samtalet kom förstod jag verkligen inte. Jag tänkte bara, ‘skämtar de med mig? Vad är grejen?’ Jag fattade inte alls och jag började tänka om jag hade sagt någonting eller så. Hade jag legat med Dana Whites fru eller något så hade jag förstått att något skulle kunna hända, haha. Men helt ärligt, för mig fanns det inte ens på kartan.”

Kakai träffar Frankie Saenz med en hård jabb. Både

Kakai träffar Frankie Saenz med en hård jabb. Både Jon Anik och Kenny Florian, som kommenterade matchen, såg honom som vinnare. Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC

Enligt UFC var det ingenting personligt som låg till grund för beslutet, utan det handlade enbart om att de har för många fighters.

“Det de sa till mig var att de har för många fighters och i slutet av året, som vilket företag som helst, måste man dra ner på saker,” förklarar han. “Jag vet inte riktigt hur ett företag funkar men det var ungefär så mina managers förklarade för mig.”

Känner sig orättvist behandlad

Flera personer försökte dra i olika trådar och tala med de ansvariga hos UFC för att få dem att tänka över beslutet, men det fanns inget att göra. Organisationen stod fast vid att det inte hade något med hans prestationer att göra och uppmanade honom att sitta och vänta på en lucka, utan någon garanti på när en ny match skulle kunna bli aktuell.

Kakai misstänker dock att de ansåg att hans stil inte var tillräckligt underhållande. Detta med tanke på att Danny Martinez (18-7), som han besegrade i sin UFC-debut, är kvar. Medan Kakai blev släppt efter ett matchresultat på 1-1, fick Martinez en fjärde chans efter förlusten mot svensken – trots att det var hans tredje raka förlust.

“Jag känner mig orättvist behandlad,” säger han. “Jag kände att jag inte orkade vänta. För mig handlar det om att tjäna pengar, jag är 26 år och känner att jag är i bra form och att jag är hälsosam. Jag är redo att köra. Jag hade precis börjat träna för match för att jag ville hålla mig redo, så kom det där samtalet. Skulle jag göra som de sa så skulle jag inte ha någon aning när det var dags för nästa match, eller när min nästa lön skulle komma. Det här är mitt jobb, liksom, och jag visste inte när min nästa lön skulle komma. Det blir panik.”

Kakai skickar iväg ett hårt knä som träffar Danny Martinez. Matchen vann han via enhälligt domslut efter tre underhållande ronder. Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC

Kakai skickar iväg ett hårt knä som träffar Danny Martinez. Matchen vann han via enhälligt domslut efter tre underhållande ronder. Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC

Tog bägge matcherna i UFC på kort varsel

När Kakai skrev på för UFC gick han match ett par dagar senare. Detta eftersom matchkortet för UFC Fight Night 70 hade drabbats enormt av flera bortfall, då visumproblem gjorde att många brasilianare inte kunde gå match. Att han sedan tog nästa match bara en månad senare, och förlorade jämnt mot en kille som gick vidare och mötte Urijah Faber (33-8) i matchen därefter, gör det allt svårare att förstå hur UFC resonerade när de släppte Kakai.

“Jag är fortfarande 26 år, det kan hända väldigt väldigt mycket. Jag kommer nog hålla på till jag är 33-34 så det är många år kvar. Min karriär har precis börjat, det är nu den börjar. Allt annat vara bara för att komma hit – nu är jag här. Jag ser ljust på framtiden och jag stänger inga dörrar.”

Att ha en fighter som är lojal och ställer upp borde ligga i deras intresse, kan man ju tycka.

“Jag ser inte det som att jag ställde upp,” poängterar han. “Jag fick chansen att komma till UFC och tjäna mer pengar, så jag ser inte det som en tjänst. Men vad jag ser som en tjänst, det är när de ringer mig tre dagar efter min match och vill att jag ska gå en till match en månad senare. Då tog jag matchen mot en rankad motståndare och det ser jag som att jag ställde upp. För det är en stor risk som jag tog för att jag kände att jag ville ha god hand med UFC. Det ser jag absolut som en tjänst.”

Kan ha egna sponsorer i Bellator

Efter att ha blivit släppt fick han istället ett kontraktserbjudande från rivalorganisationen Bellator, som han tackade ja till. Han kände att det var rätt steg att ta efter hur UFC vände honom ryggen.

“Sedan fick jag erbjudande om kontrakt med Bellator. Då tänkte jag att de här vill behandla mig rätt, de betalar minst lika bra, man kan ha sponsorer och jag kan nog få bältet här. Folk kan se mig som en av de bästa i världen när jag tar bältet i Bellator, så jag kände att jag kan låta det börja där. Det var rätt steg för mig,” säger han.

I UFC hade han ett kontrakt där grundlönen var $10,000 dollar (cirka 84 800 kronor) och vinstbonusen ytterligare $10,000 dollar. Detta har Bellator matchat, och han vet dessutom redan hur han kommer tjäna om han lyckas knipa bältet. Han har också möjlighet att ha sina egna sponsorer när han tävlar för Bellator, snarare än att tvingas bära Reebok-artiklar för en icke förhandlingsbar summa.

“Jag har ett bra management så förhoppningsvis kommer jag att kunna tjäna mer pengar genom att ha fler sponsorer,” fortsätter han. “Bellator är den största marknaden för sponsorer nu när UFC har gjort som de har gjort.”

De ekonomiska fördelarna med att tävla hos Bellator är något som fått en del större namn att kliva över från UFC, nu senast den tidigare lättviktsmästaren Benson Henderson (23-5).

Den tidigare lättviktsmästaren Benson Henderson - en av flera som gått över till Bellator av ekonomiska skäl. Foto: Mazdak Cavian

Den tidigare lättviktsmästaren Benson Henderson – en av flera som gått över till Bellator av ekonomiska skäl. Foto: Mazdak Cavian

“Jag ser inte det här som någon sport längre”

Kakai menar att han inte längre ser på MMA som en sport i första hand, utan att det handlar mer om underhållning och att det är pengarna som är viktigast för honom just nu.

“I slutet av dagen handlar det här bara om underhållning, det är ingen sport,” säger han. “Glöm bort att det är en sport. Jag ser inte det här som någon sport längre – helt ärligt, jag gör det här för pengar. Hade det inte varit några pengar i det här hade jag dragit mig ur. När jag började med den här sporten gjorde jag det inte för pengar. Jag gjorde det för att jag tyckte om det, jag ville kolla vem jag var, om jag kunde fightas och så. Nu handlar det om pengar. Jag har gått såhär långt och kan inte avsluta min karriär nu. Självklart vill jag bli en av de bästa i världen men hade det inte funnits pengar hade jag dragit mig ur.”

Möter Joe Taimanglo om en månad

Igår kunde MMAnytt rapportera att Kakai har fått en ny match bokad. Han kommer att göra sin Bellator-debut mot Joe Taimanglo (21-6-1) på Bellator 151 den fjärde mars.

Han menar att han nu inte tränar på samma sätt som inför den senaste matchen, utan att han lägger mer fokus på att bjuda på en underhållande match med ett avslut. Han måste helt enkelt bli en mer säljande fighter, och använder fjäderviktsmästaren Conor McGregor (19-2) som exempel.

“Nu handlar det om att göra bra matcher,” menar han. “Jag tränar på ett annorlunda sätt nu än vad jag gjorde mot Frankie Saenz. Jag har en bild av hur min match kommer se ut, för jag vet att det behöver vara action hela tiden. Jag behöver avsluta mina matcher, för annars kommer man inte långt i den här sporten. Det gäller att sälja, det är vad det handlar om. Det är väl det Conor McGregor gör? Han avslutar sina matcher, han pratar, han drar dit folk, liksom.”

Conor McGregor, en av UFC:s största stjärnor någonsin. Foto: Mazdak Cavian

Conor McGregor, en av UFC:s största stjärnor någonsin. Foto: Mazdak Cavian

Han är självsäker på att det blir en vinst den fjärde mars.

“Jag kommer få min hand rest,” lovar han. “Jag kommer verkligen sticka ut i den här matchen, så att man ser att jag är där för att ta bältet och inget annat.”

Vill gå tre matcher i år

Kakai blickar även framåt över året och hoppas på att gå tre matcher, som alla slutar med övertygande vinster.

“För mig räcker det med tre matcher,” säger han. “Tre dominanta vinster. Blir det fyra så absolut, men jag är nöjd med tre dominanta vinster. Tre matcher tycker jag blir lagom och hälsosamt, inte för mycket eller för lite.”

Slutligen förklarar han att han planerar att stanna hos Bellator och sikta på att bli mästare där, men att han inte stänger några dörrar.

“Det här är bara business,” menar han. “Det är exakt vad det är, inget annat. Jag kommer vara hos Bellator så länge de betalar bra pengar. Självklart är det något som måste driva mig. Det låter som att jag bara tänker på pengar, så är det absolut inte. Jag tänker fortfarande på att jag vill bli etablerad som en bra fighter. Det kan jag göra i Bellator. När jag tar bältet där kan jag bli rankad topp 10 i världen i alla fall och jag kommer kunna etablera mitt namn. Är det något som händer därefter, att jag går till en annan organisation så visst. Min lön kommer stiga ganska drastiskt. Jag är fortfarande 26 år, det kan hända väldigt väldigt mycket. Jag kommer nog hålla på till jag är 33-34 så det är många år kvar. Min karriär har precis börjat, det är nu den börjar. Allt annat vara bara för att komma hit – nu är jag här. Jag ser ljust på framtiden och jag stänger inga dörrar.”

Kakai ser ljus på framtiden. Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC

Kakai ser ljust på framtiden. Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC

Hur tror ni det kommer gå för Sirwan Kakai i Bellator?

Foto: Micha Forssberg

💪 Sugen på att betta på helgens UFC-gala? MMAnytts samarbetspartner Betsafe erbjuder ↗️ odds på samtliga matcher. 🔞 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Besök Stödlinjen.se
Kategorier
BellatorExklusivtIntervjuNyheterRekommenderatSenaste NyttSirwan KakaiSvenska NyheterUFCZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.
12 Kommentarer
 • isyourboyari
  6 February 2016 at 04:31

  Sirwanbless

 • Emil Karlsson
  6 February 2016 at 05:02

  En av de konstigaste cutsen jag någonsin sett. Vinner en och tar sen en match mot toppmotstånd, på kort notis, och förlorar via ett kontroversiellt domslut. Alltså hur fan kan någon bli cuttad då?! Usch. Hade nästan glömt det. Jävla piss

  • Wally Johnson
   8 February 2016 at 10:47

   Riktigt larvigt. Men det är som han själv säger: UFC = underhållning. Den mest underhållande fightern får vara kvar.

   Sen tycker jag själv att det var en fröjd att se Sirwan slåss. Fann inte hans stil/fights tråkiga alls. Men det kanske för att man själv är svensk.

   • Kenny Starfighter
    8 February 2016 at 11:29

    Han gjorde sina matcher riktigt bra & Precis som du skrev tyckte jag att det var en rolig stil att kolla på.

    • Wally Johnson
     8 February 2016 at 08:25

     Med risk för att låta subjektiv, igen; ALLA jag snackat med tycker Kakais prestationer i octagonen varit top notch.

     Hatar att tycka synd om folk, men i det här fallet tycker jag verkligen synd om Sirwan. Totalt jävla oförtjänt att bli kickad sådär.

 • tommy
  6 February 2016 at 08:40

  Ufc alltså, så jävla korkat.
  Skulle precis skriva att bellator borde plocka honom och att det var bättre för honom, innan jag läste färdigt artikeln :) .
  Detta är väl prefekt. Ha sin karriär som oetablerad i bellator och sen gå till ufc när han byggt sitt namn. Plocka russinen ur båda kakorna.

 • MMAST
  6 February 2016 at 11:40

  Har Kakai i nån intervju uttalat sig om reebok?
  Verkar nämligen känsligt ämne…

  • Ashah Tafari
   7 February 2016 at 03:15
   • MMAST
    8 February 2016 at 12:22

    Det är väldigt konstigt detta.
    Med tanke på vad för fighter som finns inne på UFC.
    Ta tex Scott Jorgensen, 8 förluster på sina 10 senaste fighter.
    Finns ju flera fighters med mer än 4 förluster på raken???

    Såg nu på UFC’s hemsida att alla bilder på de svenska fighters har försvunnit från korten. Har UFC tröttnat på de svenska deltagare?
    Hoppas inte :)

 • Kenny Starfighter
  8 February 2016 at 11:29

  Grym artikel Ashah, riktigt bra

  • Ashah Tafari
   8 February 2016 at 01:08

   Kul att du gillade den :)

 • DJdinamarca
  24 February 2016 at 03:55

  jamen,han var för jäkla seg att kolla på,så var det.han säger det ju själv.

 • Svara