Exklusiv intervju med Martin Svensson: “MMA-matcher borde vara fem ronder “


Foto: Keith Gustafsson

Svenska MMA-fighters börjar sakta men säkert etablera sig allt mer internationellt. Vi har för tillfället fem svenskar i UFC, Alexander Gustafsson är rankad bland de tio bästa lätt tungviktarna i världen, och flera andra fortsätter att imponera och tar sig till allt större organisationer.

Bland Sveriges största MMA-talanger finner vi Martin Svensson som tränar på Frontier MMA och har vunnit fem av sina sex senaste matcher. Han är fjäderviktsmästare i The Zone FC, före detta fjäderviktsmästare i Vision FC, och kommer möta Niklas Bäckström på Vision FC 5 i Stockholm. Hans senaste match slutade dock i en något kontroversiell förlust. I den första ronden tog Svensson några hårda slag och trycktes mot buren, och efter att ha tagit emot ytterligare några slag bröt domaren, och matchen avslutades. Det var ett beslut som både Svensson och hans coach Robert Sundel bestred.

På Frontier MMA i Malmö var MMAnytt på plats för att tala med Svensson om sin förra och kommande match, UFC, att klara vikten och hans mål som fighter.

Din senaste match mot Robert Whiteford slutade tidigt och kontroversiellt. Hur kände du inför och under matchen?
“Innan matchen, har det aldrig känts så…jag har aldrig haft så bra förberedelser. Vikten kom av hur lätt som helst och jag var supertaggad när matchen började. Allting kändes hur bra som helst och jag stod i buren, och rörde mig de första sekunderna så kändes det bra, och sen så blev det som det blev.”

Vad tyckte du om domarens beslut att bryta matchen?
“Jag är ju väldigt besviken. Jag har inte sett den [matchen], det är ju upp till domaren. Men jag vet själv att hade jag till exempel hamnat på rygg så hade han haft svårt att avsluta. Det är nästan så att jag önskar att han hade slagit ner mig så att jag hade hamnat på rygg för då kan jag återhämta mig på ett annat sätt, då hade det varit svårare för domaren att komma in och bryta. Nu blev det väldigt olyckligt i att jag fastnade mot buren.”

Gjorde din motståndare någonting oväntat som du inte hade planerat inför?
“Nej han gjorde det som jag hade förväntat mig, men han träffade bra så det får jag ge honom. Han är också vänsterhänt, så när jag gick in med jabben…jag vet inte vem av oss det var som slog först men båda två går in samtidigt. Han kommer med en krok, och så kommer jag långt in så att han la den i bakhuvudet. Det var därför jag blev väldigt…ja den tog bra.”

Finns det någon skillnad i hur du tänker eller planerar inför en titelmatch?
“Det roligaste nu i skottland är att det är fem ronder, vilket jag tycker är kul. Jag tycker MMA-matcher borde vara fem ronder.”

Alla matcher?
“Femton minuter är för kort tid, då kan man köra strategier [som går ut på att] bara ligga och pressa. Takedown de två första ronderna, vinna poäng där och sen bara hålla ut den sista ronden så har man vunnit. Men med fem ronder blir det något helt annat. Kondition och uthållighet kommer ut på ett helt annat sätt. Tre ronder är för lite, rent fysiskt, för vår sport nu. Man såg nu senast när Diaz och Condit slogs, ingen av dem var trötta efter 25 minuter, de hade kunnat slåss hela kvällen. Jag vet inte hur man ska göra men jag tycker tre ronder är för lite i alla fall.”

Akira Corassani var inbokad att möta Jason Young på UFC: Sweden men blev skadad. Det var många som trodde att du skulle få möjligheten att ställa upp som ersättare. Tog UFC någon kontakt med dig under den tiden?
“Jag mådde så dåligt den veckan…jag bara satt och väntade på ett mejl eller ett samtal, men det kom inget.”

Hur var det att söka till The Ultimate Fighter?
“Efter att jag hade slagit på plattor och brottats blir man tillkallad till intervju. Då skriker Dana ‘Big fucking Swedish Svensson, get over here!’. Då går jag dit, han tittar på mig och frågar om jag är dum i huvudet i stort sett. För jag vägde rätt mycket då, och så undrade han hur jag hade tänkt med vikten. Vi har en diskussion och han säger att han tror att jag klarar vikten en gång inför varje match, men nu ska du klara vikten tre gånger på en månad, och det är en helt annan grej. Jag kan förstå honom, han har ju koll.”

Du har mycket vikt att banta ner inför matcher (cirka 13 kilo), varför valde du att tävla i fjädervikt istället för lättvikt?
“Jag var i Minesota och tränade med Sean Sherk, [Jacob] Volkmann, Nik Lentz, Paul Bradley och dem. Då hade jag tagit beslutet att satsa på MMA. De kör ju 70 kilo de killarna, och då gjorde jag det också. Jag hade kört en match i 66 [kilo], och då hade det varit tufft med bantningen. När jag var där och körde med dem i 70 kilo och då inser jag: ‘För helvete! Jag måste köra 66, det går inte att köra i 70!’ För de var så [mycket] starkare och större än mig.

Jag klarade 70 kilo, förr i tiden, utan bastu, i stort sett. Då var ju inte 66 något större problem, sen så har man ju blivit lite större när man blivit lite äldre. Men min kropp är byggd för [att tävla i] 66.”

Har det blivit svårare med åren att klara vikten?
“Nej det har blivit lättare! Vikten kommer av lättare, man blir större…men man lär man sig, man vet hur det känns och hur man mår. Först var det jobbigt [med att banta och basta], men nu vet jag, ja det är så här jobbigt att basta, jag går in och bastar, klart och fixat. Nu är jag inte orolig över det, nu vet jag hur det går till.”

Hur är det att vara proffsfighter i Sverige? Går det att försörja sig som fighter?
“Jag kan ju inte försörja mig enbart på träning och MMA, men jag kan tänka mig att Alexander Gustafsson kan göra det till exempel. Det finns nog ett tiotal [svenska] fighters idag som kan göra det, med hjälp av sponsring och matchkontrakt…men det är livet, det är så jävla gott. Jag går upp på morgonen, dricker mitt kaffe, käkar lite frukost, sticker till träningen, kommer hem från träningen och sätter mig ner i lugn och ro. [Jag] kan kolla på nyhetsmorgon, kolla på TV, käka en god middag, sova en timme, sen sticker man till jobbet eller skolan. Jag tycker det är så jävla gott. Jag kan cykla till träningen ibland och tänka ‘om jag får välja vad jag får göra, vad hade jag gjort?’ ‘ja men då hade jag stuckit till träningen.'”

Vad har du för framtida mål som fighter? Är målet UFC?
“Mitt enda mål är att kunna försörja mig på MMA. Så den organisationen som då betalar mig tillräckligt för att jag ska kunna försörja mig är där jag kommer vara liksom. Sen så är det ju kul att få möta dem som är bäst i världen, det kommer vara häftigt att få göra. Men att kunna försörja mig det är [tillräckligt]. Sen så vill jag ju se hur bra jag kan bli. Jag ser fram emot [till] när jag är 45 år, kommer ner till klubben och här är 22-åringar som är stridslystna och tuffa. Så ska jag komma ner här som en jävla gubbe [och] så ska jag bara köra över dem. Då kommer min teknik kommer vara så ‘crisp’, och det ser jag fram emot. De har ingen aning vad som väntar!”

Din nästa match är mot Niklas Bäckström, har du några tankar om honom som motståndare?
 “Han är en annan svensk och då blir det alltid mycket ståhej…men det är kul, mer press.”

Brukar du känna mer press när du möter svenska fighters?
“Nästa match är ju alltid [en] viktigare match. Det är klart att det är många som kommer tycka och tänka nu, om matchen och efter matchen…nej jag lägger nog inte mer press, men det blir ju mer ståhej! Vi får se hur det kommer påverka mig, men så som det känns nu så har det inte påverkat mig. Bra fråga!”

“Jag vill tacka Bobby, min coach, Frontier MMA, som hjälper mig med träning och sparring och alla här på klubben. De ger mig ett jättefint stöd, och jag vill tacka min sponsor Ompu.”

Martin Svensson möter Niklas Bäckström på VFC 5 i stockholm den första december.

Upplev MMA av toppklass - köp biljetter till Superior Challenge 20 den 7 december!
Kategorier
Nyheter

Sebastian Vendel-Martinez är skribent för MMAnytt sedan September 2012. Han tränar MMA och Thaiboxning, har följt MMA sedan 2002 och fokuserar på nyheter och uppdateringar från MMA-världen. Kontakt: [email protected]
3 Kommentarer
 • Erik Lundin
  28 September 2012 at 02:10

  Kommer man någonsin kunna se Martins förra match eller? Dom har väl iaf videokameror på SFC? :P

 • bengroth
  28 September 2012 at 05:37

  Grym intervju med många intressanta frågor. Ser framemot denna match extremt mycket! Det får nog bli en biljett till Stockholm och galan den 1:e december.

 • Herman the Hermit
  29 September 2012 at 10:17

  Jag håller inte med Martin om hur antalet ronder förändrar matchen. Korta och få ronder resulterar givetvis i explosiva matcher med mer avslut medan motsatsen resulterar i mer “lay ‘n’ pray”. Vet du att du ska fightas i 30 minuter lär du inte slå dig trött i dem 10 första.

 • Svara