BJJ-Bloggen: Två veckor fulla av grappling – Copa Podio, Fight to Win 7, EBI, Submission Underground och Metamoris

Det började med en sanslös Copa Podio mitt under UFC:s International Fight Week. Sedan följde Fight to Win, EBI och Metamoris som alla anordnade sina respektive sjunde galor i helgen, för att inte glömma bort Chael Sonnens Submission Underground. 

CopaPodio

Copa Podio

Den alltid lika underhållande Grand Prix-turneringen sparkade igång två veckor fulla av grappling på yppersta världsnivå i Argentina föregående helg. Med allt prat om att GI-tävlingar “inte kan vara spännande” och att det måste vara NOGI för att lyckas i ett TV-format är det viktigt att inte glömma bort Copa Podio. Bättre underhållning får man leta efter.

Finalen mellan Leandro Lo och Erberth Santos levererade som ni kanske misstänker fullständig galenskap och slutade med att Lo återigen lämnade Copa Podios matta som mästare. Det kommer krävas något alldeles extra för att putta ner organisationens mest framgångsrika grappler någonsin från tronen. Repris av finalen hittas på FloGrappling.

F2WPro7

Fight to Win PRO 7

Fight to Win var nog tillställningen som bjöd på flest matcher, med flertalet möten mellan svartbälten såväl som lägre graderade. Däremot var det huvudmatchen mellan Rafael Lovato Jr. och Roberto “Cyborg” Abreu som stal rubrikerna. Lovato besegrade Cyborg på ett domarbeslut och är därmed Fight to Win:s nya lätt tungviktsmästare.

Repris på titelmatchen hittas även den på FloGrappling.

eddie-bravo-metamoris

EBI 7

Eddie Bravo Invitational återvände i helgen med ännu en fullspäckad fjäderviktsturnering och levde minst sagt upp till förväntningarna. Efter gott om avslut i form av allt från heel hooks till rear naked chokes fann sig Eddie Cummings i finalen mot Bill Cooper, båda med avslut i samtliga tre matcher på vägen. Cummings bjöd på sitt signaturmove, heel hook såklart, i finalen och försvarade därmed sitt fjäderviktsbälte samt lämnade L.A $20,000 rikare.

Det känns verkligen som att Eddie Bravo slog spiken på huvudet med sitt regelvärk då EBI alltid bjuder på avslut i nästintill samtliga matcher. Då och då är det helt enkelt för jämnt och man tvingas sammanställa vem som tog sig ur vad snabbast, men i stort känns det som att man är helt rätt ute. Inte minst när andra organisationer börjar använda sig av samma system, exempelvis Chael Sonnen (28-14) som för övrigt även han anordnade en grapplinggala i helgen.

Submission Underground sålde inte bara ut Roseland Ballroom i Portland utan bjöd även på en rad underhållande matcher och gott om avslut. Inte minst Vinny Magalhaes heel hook mot Ronny Markes i huvudmatchen. Fullständiga resultat hittas här.

why-garry-tonon-is-the-most-exciting-man-in-grappling333_vice_670

Metamoris 7

Trots en något bisarr och spännande huvudmatch mellan Garry Tonon och Metamoris omsusade VD Ralek Gracie känns Metamoris 7 som något av ett misslyckande, i synnerhet med alla dessa underhållande galor runt samma tidpunkt. Av sex matcher gick fem nämligen tiden ut vilket innebär att de slutade oavgjort. Den enda som lyckades få till ett avslut var påpassligt nog Tonon som submittade Ralek med ett benlås.

Trots att Metamoris på sätt och vis sparkade igång den nu så populära “Submission Only”-rörelsen känns det som om man hamnat lite efter på senare tid. Alla kontroverser med uteblivna betalningar har skrämt bort många grapplers, inte minst Marcus “Buchecha” Almeida som var tänkt att möta Roger Gracie i en sanslös huvudmatch på Metamoris 7 innan han drog sig ur, och faktum är att oavgjorda resultat inte är lika tilltalande som avslut. Det återstår att se om Gracie sväljer stoltheten och anammar Eddie Bravos regelsystem, om han hittar på något eget snarlikt eller om man helt enkelt fortsätter på samma bana som nu. Än mer intressant är vart den banan leder.

Kategorier
BjjExklusivtGrapplingMetamorisNyheterSenaste Nytt

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.

Svara