Metamoris 5 ‘for dummies’: Allt du behöver veta inför helgens gala

I helgen bjuder Metamoris återigen på ett av sina ‘superkort’, då man fortsätter i strävan om att föra in brasiliansk jiu jitsu i strålkastarljusen. Galan startar sent på lördag kväll svensk tid och är av förståeliga skäl inte den hetaste snackisen i kampsportskretsar. En hel gala tillägnad den tråkigaste aspekten av MMA? Vem vill se på det? Tro mig, professionell jiu jitsu är otroligt roligt! För att underlätta inför Metamoris 5 kommer här en införrapport som förhoppningsvis ger svar på alla era frågor, vare sig du är ett svartbälte eller knappt hört talas om namnet ‘Gracie’ förut.

(Vokabulär och mer grundläggande information om galans upplägg finns längst ner i denna artikel).

För det är just en Gracie som står i fokus inför lördagens Metamoris 5. Gamla goda Renzo Gracie (13-7) kliver nämligen återigen ut på mattan då han tar sig an den japanska veteranen Kazushi Sakurba (26-16) i kvällens huvudmatch. En 47-åring mot en 45-åring? Inte alltför aptitretande kanske. Faktum är dock att ålder endast är en siffra, i synnerhet när det kommer till Metamoris och professionell jiu jitsu. Eller vad sägs om matchen mellan 10th Planet-grundaren Eddie Bravo och Royler Gracie (5-5) på Metamoris 3? De två männen närmare 50 stod för vad i mångas ögon var en av de bästa BJJ-matcherna någonsin.

En något mer välkänd figur är UFC:s Rory MacDonald (18-2) som även han figurerar på matchkortet. Han tar sig an den flerfaldige mästaren J.T Torres i galans medhuvudmatch och de två nordamerikanerna väntas bjuda på en spektakulär show. MacDonald behöver knappast någon introduktion; en av topputmanarna till UFC:s welterviktstitel, sedan länge hemmahörande hos Tristar gym i Montreal, allmänt läskig och har tränat MMA sedan barnsben. Av hans 18 professionella vinster har sex kommit efter avslut på mattan och han besitter ett erkänt fint jiu jitsu-game. Den senaste medaljen i Torres stora samling kom i förra årets världsmästerskap i ‘NO-GI’, guldprydd såklart.

Sportens mest dekorerade amerikan Rafael Lovato Jr. var tyvärr tvungen att dra sig ur galan. En axelskada satte stopp för den framemotsedda matchen mot Yuri Simoes, även han en tidigare världsmästare. Misströsta ej! Ersätter landsmannen gör ingen mindre än underbarnet Keenan Cornelius, det blott 21-årige stjärnskottet som snabbt etablerat sig som en av sportens absolut bästa. Hans professionella meriter är en lång läsning av guldmedaljer; han har bland annat hunnit med att vinna världsmästerskap både med ‘GI’ och utan, samt tog brons i förra årets prestigefulla ‘Submission Wrestling’-turnering ADCC. Med sin fartfyllda stil står han nästan uteslutande för stor underhållning på mattan och gör sannolikt så även mot Simoes.

Vinny Magalhaes (12-7) skulle ha mött Kevin Casey (8-3) på galan, dock var amerikanen tvungen att dra sig ur i sista stund. Hur löste man detta? En öppen utmaning. Vem som helst gavs av organisationen chansen att kliva upp och utmana en av sportens främsta på dess kanske mest uppmärksammade scen. Det enda kravet var ett svartbälte. Vinnare av utmaningen blev Matheus Diniz från Marcelo Garcias ‘Jiu Jitsu Academy’ i New York, som nu alltså har möjlighet att vinna $10,000 vid seger.

Garry Tonon och Zak Maxwell möts även de i en något mindre namnkunnig match. Detta går dock inte hand i hand med underhållningsvärdet. Tonon gjorde ett namn för sig själv under ADCC 2013 då han stod för en heroisk insats mot den som senare kom att vinna turneringen, Kron Gracie (son till ingen mindre än Rickson). Maxwell lyckades å sin sida som kanske främsta bedrift vinna en världsmästartitel som brunbälte år 2009.

Även en hemlig match kommer att äga rum på galan och om jag känner Metamoris rätt så kan denna mycket väl komma att bli en av kvällens höjdpunkter.

Nu till det riktigt nördiga: till att börja med ett vokabulär för de som kanske inte är bekanta med vissa av uttrycken som använts i denna artikel;
GI = Dräkt
NO-GI = Just det, ingen dräkt.
ADCC (Submission Wrestling World Championship) = En årlig SW-turnering grundad av Shejk Tahnoon Bin Zayed Al Nahyan, son till Förenade Arabemiratens forne president. Shejken har själv ett svartbälte i sporten och bestämde sig därmed helt sonika att organisera en egen turnering med regler utformade för att främja en aggressiv och spännande stil. Varje år bjuds världseliten in till länder världen över för att utnämna vem den bästa verkligen är.

Metamoris tillämpar även de ett något modifierat regelsystem. Inga poäng, inga fördelar. Det enda sättet att vinna på är genom avslut. Om en match går tiden ut (samtliga matcher är planerad för 20 minuter) döms resultatet som lika. Detta i syfte att höja underhållningsvärdet i matcher, då sporten länge hämmats av IBJJF:s (International Brazilian Jiu-Jitsu Federation) hårt kritiserade regelsystem. Då små fördelar ofta resulterar i betydande vinster har ett ökande antal utövare börjat ägna sig åt att säkra poäng snarare än att försöka avsluta motståndaren. Poäng får man genom att etablera positioner såsom exempelvis sidkontroll och mount samt genom diverse “near submissions”, nära avslut. Fördelar agerar vågmästare då poängställningen är lika och det är just dessa som orsakat stora kontroverser inom sporten på senare tid. De är relativt enkla att införskaffa och kan som sagt visa sig avgörande för utkomsten av matcher. Turneringar som Metamoris och ADCC tillämpar ett modifierat regelverk för att motverka denna poängjakt då man anser att större vikt bör läggas på avslut.

Där har ni det. En någorlunda komplett guide till lördagens Metamoris 5 som förhoppningsvis får fler att vilja se galan. BJJ kan upplevas som svårförståelig för de oinvigda vilket på alla sätt och vis är onödigt. Gotta ner er i sporten, kolla runt på Youtube, sök upp närmsta klubb och låt jiu jitsu förgylla din vardag som den gjort med så många andra!

Stream till Metamoris 5 köps dirket via Metamoris hemsida. Den kostar $30 (cirka 220 svenska kronor) och kan ses i upp till 30 dagar efter det att själva galan äger rum. På organisationens Youtube-kanal har man som vanligt gjort en fin insats med diverse trailers och Countdown-avsnitt inför galan. MMANytt täcker självfallet Metamoris 5 och kommer med en utförlig rapport av galan dagen efter.

Nu finns det ingen anledning att inte titta. “Jag förstår inte reglerna, känner inte igen någon på matchkortet, vem vann egentligen?!” är alla frågor som förhoppningsvis nu fått sina svar. Sändningen inleds på lördag kl. 22 och den första matchen beräknas starta en timme senare. Är jag ensam om att räkna ner dagarna? Osss!

💪 Sugen på att betta på helgens UFC-gala? MMAnytts samarbetspartner Betsafe erbjuder ↗️ odds på samtliga matcher. 🔞 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Besök Stödlinjen.se
Kategorier
Metamoris

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
13 Kommentarer
 • kristofer bjork
  20 November 2014 at 06:05

  BJ Penn var väl sportens första amerikanska världsmästare?

 • Ric Hard
  20 November 2014 at 07:02

  “hur löste man detta? En öppen utmaning. Vem
  som helst gavs av organisationen chansen att kliva upp och utmana en av
  sportens främsta på dess kanske mest uppmärksammade scen. Det enda
  kravet var ett svartbälte”

  Matheus Diniz är ett brunbälte

  • Denniz Löfgren Hasyilmaz
   20 November 2014 at 07:32

   Det har du rätt i. När Ralek Gracie först berättade om utmaningen nämnde han dock att ett svartbälte krävdes för att delta.

 • Headown
  20 November 2014 at 08:51

  Ska bli underbart när detta går av stapeln. Krig Metamoris!

 • Kenny Starfighter
  21 November 2014 at 07:15

  “Den senaste medaljen i Torres stora samling kom i förra årets världsmästerskap i ‘NO-GI’, eller ‘Submission Wrestling’. Guldprydd såklart.” NO-GI BJJ & Submission Wrestling är inte samma sak. kan vara värt att veta.

  • shubre
   21 November 2014 at 10:52

   No gi bjj = SW. De olika reglerna beror på organisationen som anordnar tävlingen, inte namnet. FILA, IBJJF, ADCC osv.

   • Kenny Starfighter
    21 November 2014 at 11:41

    Har ja så fel alltså, då har ja varit helt ute och cyklat. No gi BJJ trodde jag gick under BJJ regler med leglocks osv, medans Submission wrestling va just med leglocks å sånt.

 • Stenansiktet
  21 November 2014 at 07:22

  Secret-matchen är enligt säkra källor Joe Rogan vs Steven Seagal. Ni hörde det här först!

  • Andi
   21 November 2014 at 11:54

   Var nästan säker på att det var Brock vs Hulk Hogan… Kan ha fel!!!?

   • Stenansiktet
    21 November 2014 at 08:59

    Den var ju planerad först, men Hulk Hogan hade precis ätit och kunde inte genomföra fysisk aktivitet så den ställdes in.

 • Lallarn
  21 November 2014 at 11:55

  Borde kanske kolla upp gubbarna i huvudmatchen. Alltid roligare att titta när man vet vilka de är.

 • Patrik Andersson
  21 November 2014 at 07:34

  War Saku!

 • Svara