MMAnytt presenterar veckans doldis: Matchmakern för Vision Fighting Championship

“Veckans doldis” är Hessam Zanganeh som tillsammans med Jani Lax och Rob McCrum sköter match-mäklandet för Vision Fighting Championship. Vid sidan av det uppdraget är han även manager åt bland andra Jonatan Westin, Robert Whiteford och Makwan Amirkhani.

Zanganeh berättar för MMAnytt att han fastnade för MMA ungefär 2007 och började som motionär träna på Fight Centre/Sthlm Shoot. Han stortrivdes med detta och uppskattade sporten för dess frihet, att man använder hjärnan lite extra och att det helt enkelt var den ultimata kampsporten. Zanganeh har aldrig tävlat men menar att han lärt sig mycket om den genom att studera MMA och att han älskar att vara delaktig i sportens utveckling i Sverige.

Jag vill gärna tro att jag ger fighters en chans att utmana sig själva och att jag ger fansen en chans att få se på riktigt spännande MMA då jag studerat svenska “up and comers” och vet hur jag ska matcha dem. Har man följt VISION så har man nog sett några av dem matcher jag matchat. Fair is square and even is Steven, säger Zanganeh skämtsamt och ber samtidigt om ursäkt för sin torra humor.

Som matchmaker, med ett femtiotal matchade möten, berättar Zanganeh att han mest tittar på en fajters erfarenhet när han sätter ihop en match. Den match han är mest stolt över att ha satt ihop är den mellan Robert Whiteford och svenske Martin Svensson, en match som slutade med förlust för svensken. Zanganeh menar att det inte finns plats för patriotiska känslor när det gäller att sätta ihop en match.

Inte på den här nivån. Uppe på toppen så är det den som vinner herren på täppan. Självklart vill man se svenskarna vinna men i detta fall så är jag även manager för Robert så det är alltid lite extra kul när ens egna fighters vinner.

Den naturliga följdfrågan utifrån hans dubbla roller blev en diskussion om intressekonflikten som manager och matchmaker.

Jag undviker aldrig en sån diskussion. Mina mål för mina fighters har alltid varit lika. Man tar matcher som ger en chansen att utvecklas. Då menar jag inte mot en slagpåse. Mina fighters får möta kompetent motstånd. Man ska inte ha en 10-0 record om man inte förtjänat det helt enkelt, menar Zanganeh. Dem flesta förstår sig på mina resonemang. Man får öka nivån på motståndare desto fler matcher man har gått. När tiden är kommen välkomnar och välkomnas man till dem större galorna. Ingen idé att bygga ett record för att sedan bli förnedrad av någon halvbra motståndare. Jag är fullt medveten att vissa får in lyckoträffar, men jag tror vi alla vet vad jag menar.

En managers roll är att på olika sätt stödja sina fajters och Zanganeh förklarar på följande sätt varför han tror att hans klienter valt just honom.

För jag tror på dem. Sen så tror jag även att dem litar på att jag kan sköta saker och ting åt dem på rätt sätt. Det är inte alltid lätt. Fighters är speciella. Men kul är det, säger Zanganeh och förklarar vidare vad han menar med speciella. Allting inför match förstoras – känslor, tankar, behov och hunger. Man känner sig ansvarig som manager och det känns lite som att en bit av ens själ följer med fightern in i buren. För åskådaren är det en match på tre ronder. För ett team är det resultat av hård träning och uppoffring.

💪 Sugen på att betta på helgens UFC-gala? MMAnytts samarbetspartner Betsafe erbjuder ↗️ odds på samtliga matcher. 🔞 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Besök Stödlinjen.se
Kategorier
Svenska NyheterVision Fighting Championship

Svara