Diskussion: Vems fel är det när en fighter skadar sig två veckor innan sitt livs största match?

Skador händer inom MMA, så enkelt är det. Men när Rafael dos Anjos tvingas dra sig ur en av de största matcherna i UFC:s historia på mindre än två veckors notis vill de som sett fram emot mötet i månader peka fingret på någon – vems fel är det egentligen att lättviktsmästaren skadade sig?

UFC 189 conor mcgregor Las Vegas Mixed martial arts MMAnytt 2015 Foto Mazdak Cavian-29

Det är inte lätt att vara Conor McGregor (19-2). När irländaren fick sin första chans på en UFC-titel, som så småningom blev om ett tillfälligt mästarbälte, hette det att McGregor undvikit de tuffaste matcherna i fjäderviktsklassen. Nu när hela Chad Mendes (17-4)-Jose Aldo (25-2)-UFC 189-UFC 194 historien är bakom oss är det betydligt svårare att säga så längre.

Men det stoppar inte folk från att försöka. Irländarens hopp förbi samtliga lättviktare omedelbart in i en titelmatch upprörde många och sågs som oförtjänt. Grattis, ni fick er vilja igenom. Den bitterljuva uppledningen till UFC 189 upprepade sig nämligen då Rafael dos Anjos (25-7) under gårdagen drog sig ur titelmatchen mot McGregor på grund av en bruten fot. Med två veckor kvar till sitt livs största match och en av de största någonsin i UFC skadar sig en av sportens främsta mästare. Hur kan något sådant hända?

Rafael Dos Anjos

Är det överhuvudtaget rättvist att skylla på någon? Sånt här händer som sagt, i synnerhet efter månader av tuff träning inför en så pass uppmärksammad match som skulle ha ägt rum mindre än tre månader efter dos Anjos försvar mot Donald Cerrone (29-7).

McGregor pratar ofta om de omoderna träningsmetoderna inom sporten och hur många i toppen av UFC:s rankningar fortfarande tränar som grottmän. Därav skador och återbud som dos Anjos senaste. Han har även påpekat att han gått några av karriärens största matcher skadad och att en “riktig fighter” kommer för att slåss även om allt inte är perfekt. Sen är det nog svårt att gå match med en bruten fot.

Hursomhelst – vem eller vad kan man egentligen skylla dos Anjos skada på, om någon? Är det som McGregor säger brasilianarens “omoderna” tänk vad gäller sparring, att grabbarna på Kings MMA med den hyllade tränaren Rafael Cordeiro i spetsen går alltför hårt ut? Handlar det om Nick Cursons uppmärksammade fysiska träning med uttalad fokus på att bygga upp fotstyrka? Eller är det bara att acceptera att sådant här händer inom MMA, skador förekommer helt enkelt, vissa tyvärr med den värsta tänkbara timingen?

64890

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
Conor McGregorDiskussionExklusivtNyheterRafael Dos AnjosSenaste NyttUFCZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
6 Kommentarer
 • p.MAX9999999
  24 February 2016 at 05:18

  Äh. Hade det varit typ Cain, Alex :(, khabib, Tito, Rashad eller nån annan nisse som oftar bangar pga skada så hade det varit en sak. Men RDA har väl typ aldrig dragit sig ut pga skada så… Shit happens. Sparra 2 veckor före fight är trots allt rimligt, och alla som sparkat på ett knä vet att det inte krävs mycket för att skada sig rejält.

  • John Sjöström
   24 February 2016 at 06:59

   Tänkte säga samma sak. Minns när man skulle på UFC-sthlm och se Alex möta Moussasi och killen skadar sig. Kändes som man blivit lurad. Kan inte ens tänka mej hur folk kände när McGregor skulle möta Aldo första gången eller hur folk känner sig nu. Tur att Mcgregor inte är den som bangar.

 • Danne
  24 February 2016 at 06:58

  Conors fel för att han är så överlägsen i skitsnacket så folk skadar sig av nervositet inför :)

 • Metallica
  24 February 2016 at 07:38

  Så svårt de kan ju inte ligga i sängen i två veckor..
  Gus fick ju ett cut som förstörde och det gjorde riktigt ont i själen.
  Men de skulle kanske kunna köra mer kondition i slutet och lite Movement Training.

 • fedorem
  24 February 2016 at 08:57

  Jesus?

 • Eric
  24 February 2016 at 09:42

  Vems fel beror på vem du frågar. Kan vara hans egna fel, hans coacher, ingens fel eller kanske Stefan Löfven eller Obamas.

 • Svara