Krönika: UFC 215 bjöd på en riktigt riktigt skamlig match

MMAnytts Matias Andres bevittnade en skamlig match under UFC 215 som var svår att svälja. Håller du med?

Gavin Tucker står i skuggorna med sitt team, i väntan på att få vandra till buren och gå sin andra UFC-match. När publiken får se “Guv’Nor” Tucker brister de ut i ett öronbedövande jubel och 31-åringen stannar till och insuper den elektriska atmosfären. Tjugo minuter senare får UFC-representanter leda bort Tuckers fästmö då hon inte kan sluta gråta. Hon har precis bevittnat sin framtida make bli besegrad för första gången.

Men Tucker är inte bara besegrad. Han är fullständigt förstörd och blickarna riktas mot den man som många håller ansvarig…

“When was the last time you saw a kid who has his second fight in the UFC, and the crowd goes bananas?”

“He’s something special. How special? We’re going to find out because he’s going to be tested more and more by stiffer competition and we’re going to see that tonight with Rick Glenn” sade Joe Rogan om Tucker innan matchen.

Det var få matcher som jag såg fram emot lika mycket som fjäderviktsdrabbningen mellan Gavin Tucker och Rick Glenn. Tucker imponerade stort i sin UFC-debut då han fullständigt dominerade Sam Sicilia med en teknik och pondus som egentligen inte borde vara närvarande hos en debutant.

“En ny stjärna är född – Gavin Tucker briljerar i sin UFC-debut” rapporterade vi på MMAnytt.se och jag såg ögonblick av genialitet som talade om en strålade framtid inom divisionen.

Frågan är om den gnistan blev släckt igår…

Att matchen mellan Tucker och Glenn inte utspelade sig som förväntat vore en underdrift av komiska proportioner, om det inte vore för det faktum att Tucker såg ut som en skugga av sig själv när slutsignalen ljöd.

Det tog tre fulla ronder för domarna att avgöra att Glenn vunnit men de flesta som såg matchen hade kommit fram till samma resultat långt tidigare.

Tucker var märkbart exalterad innan matchen kördes igång och han tog med sig den energin in i buren då han snabbt attackerade Glenn med en snurrspark som resulterade i en clinchposition där de två atleterna utbytte knän.

Både Cormier och Rogan kommenterade att Tucker borde lugna ned sig men det var uppenbart att han ville bjuda på en spektakulär uppvisning för hemmapubliken.

Fyra minuter in i första ronden ser det ut som att Tucker hittat sin rytm men då landade Glenn en hård vänster rätt i tinningen på Tucker som för ett ögonblick faller mot mattan.

“Domaren förtjänar stryk”

I slutet av första ronden hade Tucker redan börjat blekna bort i takt med att Glenn fortsatte att pressa framåt och landa kombinationer. När Tucker går bort mot sin ringhörna tar han ett par djupa andetag innan han sätter sig ned och får höra att han vann den första ronden.

När andra ronden körs igång är Tucker känslomässigt investerad och exploderar i kombinationer och attacker som får blandade resultat. Att Glenn håller på att ta över är dock uppenbart och mer uppenbart skulle det bli.

I kontaktsport är det extra viktigt att man omringar sig med kompetenta människor som kan försäkra atleterna att de kan ge sig hän åt sin konst utan att behöva riskera onödig skada.

Varenda fighter vet att de riskerar sin hälsa när de kliver in i buren men de gör ett vuxet och medvetet beslut baserat på antagande som de många gånger tar för givet.

Ett av dessa antagande är att man delar bur med en rättvis domare som ser till att skydda dem från sin motståndare och sig själva.

Domare Kyle Cardinal såg hur Tucker tog emot slag utan att försvara sig intelligent. Ja, Tucker rörde på sig och gav inte upp men i varje situation så bestraffades han av Glenn som dominerade och landade allt hårdare slag mot en allt mer försvarslös Tucker.

Vid ett tillfälle tittar Glenn upp mot domare Cardinal som för att säga: “Ska du inte stoppa matchen?!”

Tim Hague dog i Edmonton

UFCs president Dana White var bara en av många som kritiserade domaren efter matchen och på sociala medier fylls kommentarer om Cardinals uppenbara misstag.

När domslutet lästes upp var det en känslofylld Tucker som stod bredvid domaren och väntade på att få sin första förlust officiellt uppläst inför sina fans. En domare valde att ge en rond till Glenn med de ovanliga siffrorna 10-7 medan en domare gav vinsten till Glenn med siffrorna 29-27.

Att en plats som Edmonton, Kanada inte väljer att vara extra försiktiga är obegripligt. Den 18 juni dog den före detta UFC-fightern Tim Hague i Edmonton av skador han ådrog sig i en boxningmatch två dagar tidigare. Även då blev domaren anklagad för att inte ha stoppat matchen tidigare.

Tucker har tillräckligt med talang för att ta sig hela vägen till toppen av sin division men matcher som denna kan komma att sätta käppben för honom. Inte bara för hans karriär men även för hans hälsa.

Vi behöver knappast påminna någon om sportens faror men det blir extra uppenbart när domaren inte gör sitt jobb. Den senaste tiden har vi sett oräkneliga misstag från domare som inneburit stora konsekvenser för både sporten och fighters. Hur länge kan vi låta detta pågå utan att någon tar ansvar och ställs till svars?

Domare Cardinal var ansvarig för Tuckers säkerhet i helgen och han negligerade sitt jobb och lät honom ta onödigt mycket skada. Faktum är att han kan ha varit direkt delaktig i att korta ned Tuckers karriär.

Fram till att vi får se honom tillbaka i buren så är det svårt att säga om Tucker någonsin kommer att skina lika starkt som han gjorde under sin debut.

Som fightfan och medmänniska var Tucker vs. Glenn svårt att svälja och jag hoppas vi får se mindre av sådana domarmisstag av kolossala proportioner igen.

Sporten och våra fighters förtjänar bättre än så.

📈 Kolla in helgens UFC-odds ⬆⬇ - klicka här!
Kategorier
KrönikaSenaste Nytt

Matias Andres är en frilansskribent som samarbetat med MMAnytt.se sedan 2015. Han bor i Battambang, Kambodja där han tränar Kun Khmer, åker motorcykel och plitar ihop små meningar för att kunna finansiera sitt ohälsosamma förhållande till fruktshakes. Kontakt: [email protected]

Svara

UFC ODDS
UFC on ESPN: Font vs. Aldo12
Rob Font vs José Aldo1.652.30
Brad Riddell vs Rafael Fiziev1.921.92
Jimmy Crute vs Jamahal Hill1.562.50
Matt Brown vs Bryan Barberena2.501.56
Clay Guida vs Leonardo Santos2.501.56
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...