Officiellt uttalande från SMMAF om David Bielkhedens doping-dom

Tidigare idag blev det känt att David Bielkheden har blivit avstängd i 2 år på grund av doping. Ämnet som upptäcktes efter ett dopingprov var metylhexanamin, något som kan återfinnas i bland annat kosttillskott. Han kommer nu varken kunna tävla på galor/annordningar eller träna, på en RF-ansluten klubb, fram till och med den 28 april 2013.

Jag har pratat med Svenska MMA-förbundets ordförande George Sallfeldt om detta som sa så här:

”Som alla förbund inom RF tar Svenska MMA-förbundet bestämt avstånd från användandet av otillåtna preparat. Självklart har den enskilde idrottaren ansvar för vilka ämnen som finns i kroppen vid träning och tävling.

Dock kan omständigheterna kring hur ämnena hamnat i kroppen vara olika och det är därför viktigt att granska varje dopningsfall enskilt. Faktum är att det förekommer sådant som är uppsåtligt fusk samtidigt som det även finns fall av misstagsdopning.

Under senare tid har flera idrottare avstängts för dopning på grund av preparat som återfunnits i kommersiellt tillgängliga kosttillskott. Trots att flera idrottsförbund gått ut med rekommendationer om att vissa kosttillskott ska undvikas har detta inte nått fram till alla idrottare. I dessa fall är avstängningarna naturligtvis särskilt olyckliga eftersom det inte funnits något ont uppsåt.

Många idrottsförbund samarbetar idag med kommersiella aktörer för att arrangera idrottsliga evenemang på högsta elitnivå. De individer som är idrottare på denna nivå utsätts ofta för en stark prestationspress. Det vore oetiskt av oss som förbund att ena dagen hylla framgångsrika idrottare som hjältar för att nästa dag vända dem ryggen och frysa ut dem.

Det fåtal idrottare som inte klarar pressen och väljer att använda sig av otillåtna preparat bör, under avstängningsperioden, få stöd från förbundet att tydligt ta avstånd från doping. Förbundet och den avstängde idrottaren bör gemensamt hjälpas åt att informera andra idrottare och ungdomar om baksidorna med dopning.

Svenska MMA-förbundet arbetar aktivt för att hålla vår idrott och idrottare borta från doping. Mer om det kan du läsa på vår hemsida.”

Huruvida det faktiskt handlade om uppsåtligt fusk, eller om det var misstagsdoping låter jag Bielkheden själv berätta då jag inte är speciellt intresserad av att spekulera i detta fall. Oavsett så verkar det här också ha nått de stora medierna. Något som jag själv, möjligen något naivt, hade hoppats att vi skulle slippa. Men det är bättre att lägga alla kort på bordet och vara ärlig om vad som faktiskt hänt än att gräva ner det och försöka glömma.

Bielkheden har nu tre veckor på sig att överklaga. Vi hoppas att få höra Bielkhedens sida av det hela inom kort.

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC ⬆⬇ samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
Svenska Fighters
26 Kommentarer

Svara

bet365
Speltips: UFC Vegas 56Alexander Volkov vs Jairzinho Rozenstruik


Söndag | 00:00 | UFC
1.58 - 2.40
Till Bethard!
1000kr insättningsbonus för nya spelare!
Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
UFC ODDS
UFC Vegas 5612
Alexander Volkov vs Jairzinho Rozenstruik1.582.40
Dan Ige vs Movsar Evloev3.401.33
Erin Blanchfield vs JJ Aldrich1.224.50
Zarrukh Adashev vs Ode Osbourne2.301.62
Damon Jackson vs Darrick Minner1.283.75
Alex da Silva Coelho vs Joe Solecki2.621.53
UFC-oddsen presenteras av Bethard.se, klicka här för att komma igång!

Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras

Speltips: UFC 275: Teixeira vs. Procházka

                                                                 
UFCODDSSPELBOLAG
Glover Teixeira2.70
Jiri Procházka1.50
Valentina Shevchenko1.12
Taila Santos6.50
Odds kan ändras. 18+ år – Regler och villkor gäller. Vi står för ansvarsfullt spelade. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00.
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...