Foto: Ylva Tryselius / Karate Combat

“Känns overkligt – började ringa runt direkt …”

✅ Karate Combat tillbaka - svensk fighter debuterar ✅ Blir första tjejen från Norden

Karate Combat är tillbaka större och starkare. Den banbryande karateorganisationen planerar nu en expansion och startskottet blir Karate Combat: Evolution den 21 september, som dessutom är av särskilt intresse för oss svenskar. Det står nämligen klart att Stephanie Kaup – en av våra allra främsta karatekas – blir den första fightern att debutera från Sverige.

Efter att i olika omgångar ha representerat både det svenska och österrikiska landslaget bland världstoppen i sportkarate, kan 33-åriga Kaup idag skryta över att ha vunnit Premier League, 22 SM-guld samt omkring 300 medaljer på internationell nivå. Till vardags jobbar hon heltid på Google och nu inleder hon alltså även en proffskarriär som fullkontaktsfighter. Debutmatchen kommer nio månader efter att hon skrev på Karate Combat-kontraktet kort efter årsskiftet, vilket MMAnytt var först med att rapportera om.

Motståndaren blir Ana Luiza från Brasilien och matchen går i 61-kilosklassen.

– Äntligen! Jag känner mig supertaggad eftersom jag har gått och väntat på detta sedan jag skrev på kontraktet i vintras, säger en exalterad Stephanie Kaup till MMAnytt.

View this post on Instagram

The winner of Karate Combat: Evolution will take home the first-ever Golden Belt! The Bearslayer @SkriversMMA goes head-to-head with the Pitbull @LuizVRocha on September 21st. ? Sign up for event alerts at Karate.com! #KarateCombat #enterthepit

A post shared by Karate Combat (@karatecombat) on


LÄS MER: Stephanie Kaup blir den första svenska kvinnan i Karate Combat

LÄS OCKSÅ: Historiska kontraktet: Sadik Sadik blir första svensken i Karate Combat


Bas Rutten: “Hur kan man inte älska Karate Combat?”

Karate Combat lanserades som känt 2018 och blev snabbt en stor snackis i kampsportsvärlden. Detta när man bokstavligen talat höll en hemlig karateturnering bakom stängda dörrar i Budapest – varifrån matchvideos började släppas och cirkulera på nätet först i efterhand. Sedan dess har proffsligan arrangerat VIP-event på exklusiva platser i Miami, Aten, New York och Hollywood som tillsammans har lockat miljontals tittare online, enligt en pressrelease.

Många tänker idag på WKF och poängfighting – som tas in i OS 2020 – när man hör karate. Genom att istället satsa på fullkontakt utefter ett unikt regelverk samt ge atleter möjlighet att bli professionella fighters, vill Karate Combat dock återfå 80-talskänslan runt den uråldriga kampsporten och locka tillbaka mainstream-publiken till karaten.

Matcherna liknar till stor del den stående biten av MMA, med ett par skiljaktligheter. Vid knockdown eller nedtagning tillåts fem sekunder av ground and pound och det går att vinna på antingen knockout, TKO eller domslut (utöver diskvalificering som förstås också är en möjlighet). Varje fight består av tre ronder som är tre minuter långa, med undantag för titelmatcher som nu kommer få fem ronder.

– Hur kan man inte älska Karate Combat? Nu har vi tagit fullkontaktens intensiva action och lagt till mer av den där Street Fighter-inspirerade, 80-talsfilmskänslan till produktionen vid KC-1, ligans hemliga budokan, säger UFC-legendaren Bas Rutten, ambassadör och kommentator för Karate Combat, via ett pressmeddelande.

Det är just i ligans “hemliga budukan” KC-1 som Karate Combat: Evolution ska äga rum. KC-1 ligger någonstans i Longwood i Orlando, Florida och i vanlig ordning kommer publiken enbart bestå av VIP-gäster. Galan toppas av den första titelfighten om Karate Combats guldbälte, där två tidigare MMA-proffs med karatebas gör upp när Brasiliens Luis Rocha tar sig an Edgar Skrivers från Lettland.

Eventet streamas live online via karate.com där Rutten numera kommer att kommentera matcherna tillsammans med sin tidigare kollega Kenny Rice.

Stephanie Kaup: “Väldigt skönt att ha ett så tydligt mål”

Då hon gått och väntat ett bra tag på att få sin debutfight bokad, i och med att Karate Combat behövde ställa in sina galor både i mars och juni, förklarar Stephanie Kaup att det efterlängtade har varit svårt att smälta.

– Det känns fortfarande overkligt att det verkligen ska bli av nu. Så fort jag fick beskedet började jag ringa runt direkt till fighters i Stockholm för att hitta några träningspartners att köra med – det är ju inte helt lätt med tanke på att de flesta klubbarna är stängda under sommaren! Jag har dock fått väldigt bra stöd av såväl Oliver Enkamp från Combat Academy, Sadik Sadik från Karateklubb Elit samt av Eva-My Persson och Anna Astvik från Nacka Dojo för att få ihop de nödvändiga passen, säger hon.

Kaup fick reda på debutmatchen för två månader sedan, men behövde vänta tills galan nu blivit officiell innan hon fick prata öppet om den. Förberedelserna har inneburit en hektisk sommar för henne.

– Vad som har varit mest utmanande under de senaste två månaderna har egentligen varit att hantera allt runtomkring fighten. Vi har så klart behövt göra otaliga läkartester samt fylla i vad känns som tusentals papper och jag har ju ingen manager som kan hjälpa mig att fixa allt. Samtidigt jobbar jag heltid och måste balansera det med 14 pass träning i veckan.

Hon fortsätter:

– Det känns dock väldigt skönt att ha ett så tydligt mål och jag känner att jag har en fördel av att vara van att träna mycket. Det betyder att jag kan fokusera mer på att utveckla min fighting till fullkontakt, något som ändå gått snabbare än jag trott. Jag vill inte påstå att jag den perfekta fullkontaktfightern nu, men jag har fått en väldigt bra bild av hur jag ska bygga upp min match och dra fördel av mina styrkor.

“Extra speciellt att vara den första tjejen från Norden”

Med mindre än två veckor kvar för match är de mesta förberedelserna avklarade för Kaup. Nu återstår det att se hur hon har lyckats överföra sina tekniska färdigheter till det helt nya sammanhang som fullkontakten i Karate Combat innebär.

Vad betyder det här för dig?

– För mig betyder det väldigt mycket att kunna visa att en fighter som jag som ansetts vara väldigt teknisk och kontrollerad kan ta steget över till fullkontakt. Jag hoppas kunna bevisa att mina rena tekniker kan bli livsfarliga om de backas upp med rätt kraft och inställning, säger Stephanie Kaup och tillägger:

– Det känns också lite extra speciellt att vara den första tjejen från Norden att gå in i ringen och jag hoppas att jag kan inspirera andra unga fighters inom semikontakt att testa på både Karate Combat, men också andra kampsporter utöver karate för att bredda sin plattform som fighters. Det låter som en klyscha, men de senaste två månaderna har jag lärt mig mer om mig själv som fighter än vad jag gjort de senaste tio åren inom karaten.


RELATERAT: Karate Combat: Kan den nya proffsligan göra karaten mainstream igen?


 

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC ⬆⬇ samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara

bet365
Speltips: UFC Vegas 55Holly Holm vs Ketlen Vieira


Söndag | 00:00 | UFC
1.44 - 2.87
Till Bethard!
1000kr insättningsbonus för nya spelare!
Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
UFC ODDS
UFC Vegas 5512
Holly Holm vs Ketlen Vieira1.442.87
Santiago Ponzinibbio vs Michel Pereira2.001.80
Dusko Todorovic vs Chidi Njokuani2.701.50
Jailton Almeida vs Parker Porter1.126.50
Eryk Anders vs Park Jun-yong2.751.47
Joseph Holmes vs Alen Amedovski1.502.70
UFC-oddsen presenteras av Bethard.se, klicka här för att komma igång!

Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras

Speltips: UFC Vegas 55

                                                                 
UFCODDSSPELBOLAG
Holly Holm via domslut2.00
Holly Holm via KO/TKO/SUB4.33
Michel Pereira via KO/TKO/SUB4.00
Santiago Ponzinibbio via KO/TKO/SUB4.00
Odds kan ändras. 18+ år – Regler och villkor gäller. Vi står för ansvarsfullt spelade. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00.
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...