Historiska kontraktet: Sadik Sadik blir första svensken i Karate Combat

✅ Exklusivt: Han blir Sveriges första fighter i Karate Combat ✅ Skrev på för nya proffsligan - efter MMAnytts stora reportage ✅ Sadik Sadik: "En nytändning i karriären"

I slutet av april gjorde jag ett stort och djupgående reportage om Karate Combat här på MMAnytt. Detta strax efter att den nya, professionella karateorganisationen tagit kampsportsvärlden med storm genom en hemlig turnering – där flera av världens bästa karatekas för första gången fick en plattform att göra upp under fullkontaktsregler.

För att samla in reaktioner på nyheten om Karate Combat från olika perspektiv, kontaktade jag bland annat en av Sveriges ledande WKF-fighters – Sadik Sadik – som jag känt sedan lång tid tillbaka och dessutom tränat en hel del med när jag själv var aktiv inom sporten.

View this post on Instagram

Ippon! 👊 #wkf #karate #fight

A post shared by Sadik Sadik (@sadiksadik) on

Vad jag inte visste innan jag hörde av mig till honom, var att Sadik inte bara tyckte att Karate Combat verkade spännande. Han var faktiskt redan så taggad av det nya konceptet att han snabbt hade hunnit ta kontakt med organisationen – i hopp om att själv kunna säkra ett kontrakt.

“Jag blev ju taggad som fan kan jag säga. Jag gillar ju när det är hård kontakt så det här är perfekt för just sådana som mig tror jag, så jag har varit i kontakt med vissa som promotar i Europa. Nu håller vi på och försöker få ihop det materialet de behöver för att se om jag är godkänd och får gå en match för kontrakt. Så det ska bli spännande och jag hoppas att jag kan bli erbjuden att få gå en match för att signa ett kontrakt. Jag håller tummarna för att allting blir bra,” sa Sadik till mig då.

Reportaget kom att bli en succé – både för mig och Sadik. För mig eftersom det blev väldigt populärt bland läsarna. För honom eftersom det snabbt fick Karate Combat att höra av sig med ett erbjudande…

Fem månader och en hel del förhandlingar senare, kan MMAnytt nu avslöja att Sadik Sadik blir den första fightern från Sverige att ta sig in i den banbrytande och konstant växande proffsligan. Där kommer han nu matchas live på UFC Fight Pass, med MMA-legendaren Bas Rutten som kommentator bland andra.

Till skillnad från vad han själv trodde kommer Sadik inte ens behöva slå sig in i organisationen genom att först vinna en fight. Nej, han fick istället möjligheten att skriva på ett kontrakt för flera matcher på direkten.

Det är dags för en ny intervju för att ta tempen på Sadik – som förklarar att det här blev en stor nytändning i hans, redan dekorerade, karatekarriär.


“Jag är laddad, tränar på och väntar på första matchen”


Hur känns det, nu när allt är påskrivet och klart?

 – Det känns skönt. Det tog ett tag, men nu är vi klara så det känns bra. Jag är laddad, tränar på och väntar på första matchen, svarar Sadik och fortsätter:

 – Det här blev som en riktig nytändning i karriären.

Vad var det som dröjde från det att erbjudandet kom i april, tills att du nu skrivit på?

 – Dels hade jag mycket annat att göra under sommaren. Sedan var det så att jag ville att en advokat skulle hjälpa mig att läsa igenom varenda formulering i kontraktet grundligt, så att allting blev korrekt från början. Så att man inte skrev på något som man inte riktigt visste vad det var. Så det är det som har tagit lite tid fram och tillbaka.

Hur många matcher gäller kontraktet?

 – Det får jag tyvärr inte gå ut med. Där är de lite strikta så annars kanske jag sätter mig i skiten. Men det är ett antal matcher och det hänger ihop lite med resultat också. Om jag presterar bra och vinner så blir det ju fler matcher, samtidigt som jag har några garanterade matcher. Jag skulle vilja prata mer öppet men det var en del punkter kring vad man får och inte får säga, så där är man lite låst. Man kan inte säga allt.

Är du nöjd med lönen?

 – Ja, jag är väldigt nöjd. Det är bra betalt. Framförallt när man jämför med WKF-karate där jag måste pröjsa allting själv, säger han med ett skratt.

 – Det är bra betalt, det är bra bonusar för knockouts och det är bra bonusar för “Fight of the Night”. Om man får bonusar så blir det en stor förändring för ekonomin kan jag säga.

Sadik förklarar att tre bonusar – en “Knockout of the Night” samt en bonus för bästa match som går till bägge inblandade fighters – delas ut efter varje gala. Vidare berättar han att han kommer att få en garantilön för varje fight i Karate Combat – som är samma summa oavsett vinst eller förlust. Det traditionella “show/win”-systemet som man oftast ser i de stora MMA-organisationerna tillämpas med andra ord inte här, eller åtminstone inte för Sadik.

Nu väntar en tid av omställning innan den stundande debuten. Både regelverk och upplägg skiljer sig rätt rejält mellan Karate Combat och de WKF-tävlingar som Sadik är van med och därför har han sagt att han vill ha tre månader på sig att förbereda sig för sin första match. Innan dess måste Sadik, som idag väger 81 kg, också besluta om han vill gå ner i vikt för att tävla som welterviktare (-75 kg) – eller bygga på sig lite och ge sig in i mellanviktsdivisionen (-84 kg).

 – Så jag har sagt tre månader, vi får se om debuten blir av innan eller efter nyår. Det beror på hur de planerar galorna.


“Jag har alltid gillat det här hårda”


Sadik driver idag sin egen karateklubb, Karateklubb Elit på Lidingö, som är en av de ledande i Sverige. Där sköter han sin träning samtidigt som han också håller pass för både barn – och vuxengrupper och coachar sina medlemmar. På karateklubbar tränar man emellertid sällan för fullkontakt och därmed kommer han behöva komplettera med hård sparring någon annanstans.

 – Jag har ju hållit på med boxning ganska mycket och jag har kört MMA till och från. Jag har alltid gillat det här hårda och grunderna har jag ju ganska bra. Jag kommer fortsätta med den vanliga karateträningen för tajmingen, avståndsbedömningen och så vidare – för det är ju fortfarande mest WKF-fighters som är signade av Karate Combat. Men det jag behöver göra är att träna mer uthållighet för att orka tre stycken treminutersronder samt öva mer på att få in kraftiga knockout-slag, säger Sadik och fortsätter:

 – Så det blir väl att fortsätta med mitt, men också hitta någon klubb där jag kan sparras – någon MMA-klubb eller boxningsklubb – så att jag får till den biten också med fullkontaktssparring. Jag sitter just nu och planerar ganska mycket. Fysen, karatedelen kan jag sköta ganska bra själv. Därutöver gäller det alltså att hitta en klubb att sparras på några gånger i veckan för att känna mig redo för fullkontakt när det väl är dags.

Du har visserligen inte tävlat i fullkontakt tidigare – men har du någonsin råkat knocka någon i WKF?

 – Visst har jag varit med om knockar. Att man slagit av näsan eller att man knockat någon med en spark. För två år sedan sänkte jag en motståndare totalt med en mawashigeri, när han duckade in i sparken. Även fast det är sportkarate vi har kört så är det ju, som du vet, full fart. Man satsar ju och om tajmingen är rätt, men motståndaren rör sig in mer än han ska göra och inte hinner reagera, då smäller det ju. Skillnaden är att vi har den där finkänslan där vi kan hålla tillbaka precis när vi snuddar.

Att gå “all in” och smälla på ordentligt med teknikerna utan att hålla tillbaka, ser Sadik inte som någon större omställning. Vilket inte är så konstigt för mig att begripa, efter att ha känt hans stenhårda slag och sparkar “first hand” i träningen som tonåring.

En annan grej, däremot…

 – Det som blir annorlunda gentemot sportkarate är att fortsätta slå när man träffar. I WKF är det ju så att när du träffar, ja, då stoppas matchen för att det är poäng. Här måste man fortsätta när man till exempel ser att någon blivit lite gropggy. Det är väl en av de största skillnaderna nu – att jag måste fortsätta slå och sparka tills det är slut. Tills jag har sänkt honom.


“Det känns skönt på ett sätt att inte behöva bromsa in och bara köra fullt ut”


Känns det särskilt skönt på något sätt att verkligen få “unleash the beast” nu och slå någon så hårt du bara kan rakt i nyllet?

 – Det känns skönt på ett sätt att inte behöva bromsa in och bara köra fullt ut. Det gör det. Men jag vill ju fortfarande inte gå in i något krig som går fram och tillbaka, utan jag kommer vara den fightern som försöker behålla så mycket av karaten som möjligt. Man vill ju slå så mycket som möjligt, skada sin motståndare så mycket som möjligt – men inte så att det blir någon thaiboxningsmatch där man ger och tar, säger Sadik och förklarar att han mer planerar att ta principerna från karate och använda tajming, fotarbete och avståndsbedömning för att få in så bra attacker som möjligt i de rätta lägena – helst utan att själv bli träffad av motståndaren.

Han fortsätter:

 – Jag är riktigt taggad. Jag har ju som sagt alltid gillat det hårda och jag hade till och med en plan att satsa på MMA för några år sedan, då jag tränade riktigt hårt under en längre period. Men sedan var man tvungen att bestämma vad man ville satsa på. Karate har ju alltid varit barndomsdrömmen, att vinna EM, VM och så vidare…

Det blev karatesatsningen som fick förtur över en potentiell MMA-karriär och som flerfaldig svensk och nordisk mästare, trea på junior-VM samt World Cup-tvåa har han minst sagt kommit långt i jakten på drömmarna han haft sedan barnsben. Men samtidigt förklarar Sadik att satsningen blivit svårare med tiden – just eftersom han inte tjänat en krona på WKF-tävlandet och inte alltid har tid med tävlingar var och varannan helg längre.

 – Men Karate Combat blir ju helt annorlunda. Där är det fokus på en specifik match och man fightas inte lika ofta som man gör i alla WKF-tävlingar, samtidigt som man får bra betalt och kan satsa som proffs, säger han.

Vad tycker du om Karate Combat som organisation hittills?

 – De har skött det bra och de ökar antalet tittare för varje gala. Det blir bättre och bättre matcher – de som är med har börjat komma in i systemet och träna på ett annat sätt, så det inte blir som sportkarate längre. För varje gala har det blivit bättre fighter, bättre tekniker och folk kan reglerna bättre. Så det är positivt och det går snabbt framåt.

Avslutningsvis undrar jag om Sadik kommer att fortsätta WKF-karriären vid sidan av Karate Combat, eller om det nu blir fullt fokus på den nya proffssatsningen. Han ger mig ett kryptiskt svar.

 – Jag har en slags plan, men den vill jag hålla för mig just nu. Vi får se hur allt slutar.


Fakta om Sadik Sadik:

 • Ålder: 31
 • Bostadsort: Lidingö, Stockholm
 • Familj: Frun Malika Begmuradova Sadik och hunden Rambo

View this post on Instagram

#Rambo ❤️

A post shared by Sadik Sadik (@sadiksadik) on

 • Klubb: Karateklubb Elit
 • Grad och stil i karate: 5 dan (svart bälte av femte graden) i Shotokan
 • Tävlingsmeriter:
  – VM-medaljör
  – World Cup-medaljör
  – Golden League-medaljör
  – 26 SM-guld
  – Trefaldig bulgarisk mästare
  – Nordisk mästare
  – Finnish Open – guld & silver (utsedd till Bästa Fighter)
  – Estonian Open – guld & silver
  – Swedish Open – guld
 • Aktuellt: Förbereder sig för sin debut som Sveriges första Karate Combat-fighter

Fakta om Karate Combat:

Karate Combat är en ny, professionell karateorganisation som erbjuder matcher i fullkontakt. Organisationen har skrivit kontrakt med över 100 av världens främsta karatekas från fler än 30 olika länder.

Organisationen har hittills arrangerat tre galor. Matcherna liknar på många sätt stående MMA, där ground and pound är tillåten i fem sekunder vid knockdown eller nedtagning. Knän, uppercutts och armbågar är otillåtna. Matcherna består av tre stycken ronder som är tre minuter långa. Vinner gör man genom knockout, teknisk knockout, diskvalificering eller domslut.

Karate Combat började nyligen sända sina galor på UFC Fight Pass och organisationen representeras av MMA-legendarer som Bas Rutten och Chuck Liddell Mer information om proffsligan hittar du på karate.com.


Den här artikeln publicerades först på MMAnytt.se den 15 september klockan 11.00.

Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara