Ingen åtalas för virala slagsmålet som nästan kostade ett öga

✔ Anses ha varit ömsesidigt

I februari började det cirkulera en video på nätet som visar hur två män blir nedbrottade och slagna på en toalett i Oklahoma.

Videon fick extra spridning då en av de nedbrottade männen var en ung stjärna i amerikansk fotboll Spencer Jones. De som Jones och hans kompis slogs med var två bröder som tränat kampsport i flera år.

Efter slagsmålet fick Jones genomgå en flera timmar lång operation för att rädda sitt ena öga. En utredning om misshandel inleddes, men den allmänna åklagaren i distriktet, Greg Mashburn har nu valt att inte åtala någon. I ett officiellt uttalande anser han att han att bråket var ömsesidigt.

– Vi har noga betraktat helheten av omständigheterna som låg bakom incidenten. Även en tidigare konfrontation mellan parterna och de handlingar som ledde upp till slagsmålet som fångades på film.

– Mitt kontor har bestämt att inga kriminella åtal är lämpliga eftersom det verkar vara en “mutal combat” situation där båda parterna frivilligt deltog i slagsmålet.


MISSA INTE


Annan lagstiftning gör att slagsmålet inte leder till åtal

Begreppet “mutal combat” är en juridisk term i USA som syftar till ett bråk där båda parter deltar frivilligt. I flera delstater är detta inte något olagligt så länge man inte skadar en person eller någons egendom som inte är delaktig.

Lagstiftningen skiljer sig från den svenska där även planerade slagsmål mellan frivilliga deltagare är förbjudna.

En av männen som syns ge sig på Jones, Walker Brown har gått ut på sociala medier och hävdat att det rörde sig om självförsvar.

– Det var något som hände innan början på videon då min näsa inte blöder utan anledning, sa Brown i ett uttalande.

 

 

Browns advokat Steve Sice har också gått ut och bekräftat att de hävdar att det rörde sig om en självförsvarssituation.

– Brown hade laglig rätt att försvara sig själv på grund av ett tidigare överfall och misshandel som inte syns i videon.

Efter slagsmålet har Brown har lyckats samla in 66 000 dollar (561 000 kronor) via GoFoundMe. Pengarna ska täcka medicinska och juridiska kostnader.

Du kan se hela videon igen nedan!

Kategorier
Senaste Nytt

Jakob Odelstad är historikern som kom in på journalistik som ledde in honom på MMA. Han har följt sporten sedan 2007 och försöker just nu lära sig portugisiska för att kunna följa sporten i Brasilien.

Svara