Fernando "El Toro" Flores. Foto: Stefan Romare-MMAnytt

Sveriges “BMF” fick stora titelfighten inställd – utmanar Tobias Harila!

✅ Piken - efter avhoppet ✅ "Skulle behövt kapa av mitt ben ..."

På uppstickargalan AK Fighting Championship 2 den 16 november skulle vi ha fått se en stor titelfight mellan två av MMA-Sveriges främsta fjäderviktare. Den ständigt tuffe Fernando “El Toro” Flores från Umeå och den meriterade Stockholmsfightern Frantz Slioa var nämligen tänkta att göra upp i galans huvudmatch, precis innan Reza “Mad Dog” Madadi sedan skulle avrunda kvällen med sin politiskt laddade grapplingmatch.

Men när Flores under kvällen klev in i buren var det inte för att fightas. Istället togs han in för en intervju framför hela publiken, där det meddelades att titelmatchen hade ställts in eftersom Slioa hoppat av i sista sekund.

“Jag är en ‘bad motherf*cker,'” sade Flores då, samtidigt som han klargjorde att han var redo att bokas om för en ny fight mot precis vem som helst.

Det kan förstås inte ha varit något kul besked att ta emot. Att stå där, redo att fightas – bara för att mitt i uppladdningen mötas av den trista nyheten med knappt en timme kvar till match. Jag ringer upp Flores och ber honom förklara vad det egentligen var som hände den där lördagskvällen.


”Det här var första gången barnen skulle följa med. Jag sa till frugan att det är om bältet och jag ville visa dem att denna gammelgubbe, farsan, skulle ta hem titeln”


– På lördagen värmer jag upp som man brukar göra. Blir emotionell, tänker med djup och värmer upp ganska länge, ungefär en och en halv timme. Sedan säger jag till David Häggström (Flores coach, reds. anm.) att nu kör vi igång de pulshöjande. Man brukar köra igång med några riktigt pulshöjande övningar, och samtidigt går man igenom alla känslor. Ibland kanske man inte ens vill gå match, men man tänker att nu måste jag gå in i buren och leverera. Man vill ju bjuda på show och få ut allt man tränat på, specifikt för sin motståndare, säger Fernando Flores till MMAnytt och fortsätter:

– När huvudkortet rullar igång har jag hunnit med två pulshöjande övningar, vi brukar köra fyra eller fem. Av en slump går jag in för att kolla vilken match det är, och då är det Nabbe Malkis titelmatch.. Då kommer plötsligt Frantz Slioa och frågar om han får prata med mig en stund. Så då säger jag ja, så klart. Han var inte lindad, så jag förstod direkt att det var någonting …

Vad kände du spontant i det ögonblicket?

– Spontant då tog jag ett djupt andetag. Då förstod jag att “shit, det här kommer inte bli av.” Då säger han att, “jag mår inte så bra, jag har varit sjuk under veckan och viktnedgången har varit jättejobbig.”

Slioa ska bland annat ha haft feber, förklarar Flores – som till en början håller en ödmjuk framtoning när vi talas vid.

– Det var väl det och jag sa ju att hälsan går ju på så sätt först. Men det var ju så jävla tätt inpå, nu när man tänker efter… Det var ju jättetätt inpå, säger han med ett skratt.

– Jag var ju redo att komma in och visa upp mig så det var ju så surt. Men jag förstår ju också honom, jag brukar alltid försöka sätta mig in i andra människors situationer och jag tycker att Frantz är en bra person, som jag följt länge. Det är en fin kille som har tävlat bland de högsta organisationerna och som hör hemma i UFC, så det som hände är ju synd, fortsätter han.

Fernando Flores vs. Frantz Slioa skulle vara huvudmatchen på AK Fighting Championship 2 – men ställdes in i sista sekund. Foto: Mazdak Cavian-MMAnytt / Dolly Clew-Cage Warriors

Skulle låta barnen se på – för första gången

Redan i samband med invägningen under fredagen fick MMAnytt höra hur AK Fighting Championships promotor, Alexander Khalaf, själv hade gett sig in i bastun och peppat Slioa under viktnedgången. Och när Fernando Flores nu tittar tillbaka på det hela ställer han sig ändå kritisk mot sin tilltänkta motståndare till vis del.

– Det hade ju varit bättre om han sagt nej till matchen tidigare. Nu vägde han in på fredagen, han vägde till och med in före mig. Alexander Khalaf bastade med honom och så, men allt handlar om att sätta upp sin planering. Sätta sin vikt i tid, svarar inte kroppen bra – vad gör man då? Jag har ju gått upp i vikt och lagt om hela min kost och träning för den här matchen. Det här var ju kvällens main event, för mig är det liksom WTF! Du hade behövt kapa av mitt ben för att inte jag skulle kliva in i buren.

Flores, som ibland brukar tävla i en lägre viktklass, förklarar vidare hur han själv byggt upp sig i god tid för att förbereda sig för den stora titelfighten – som utan tvekan skulle ha blivit en av hans största matcher hittills i karriären.

– Jag har ändrat min kroppstyp, plöjt jättemycket mat, ätit nyttigt och lagt om träningspassen.

För Flores var matchen mot Slioa mer än bara en titelfight. Det var också hans möjlighet att verkligen kliva in i rampljuset på den svenska scenen igen, efter att ha gått ett flertal matcher utomlands och på så vis hamnat lite i skymundan här på hemmaplan. Dessutom hade han för första gången med sig sina två barn på läktaren.

– Ja, jag såg ju verkligen fram emot det här. Jag hade ju flugit ner frugan och barnen. Släktingar till frugan kom också in för att se mig, så det var ju nu jag skulle få visa upp mig här hemma. Det här var första gången barnen skulle följa med. Jag sa till frugan att det är om bältet och jag ville visa dem att denna gammelgubbe, farsan, skulle ta hem titeln. Vissa trodde ju att Frantz skulle vinna bältet, men jag tänkte förstöra deras planer om man säger så… Och hade jag torskat hade jag kämpat in i det sista. Men det var ändå stort för mig att de kom ner. Min fru har varit med tidigare, men inte barnen, så det var något nytt, säger Flores.


“Jag är Sveriges baddest motherf*cker”


Hur var det att ta emot det trista beskedet om att inte få fightas när du hade sett fram emot det här, att få fightas framför barnen? Var de besvikna och hur kände du?

– Jag var ju hjärtkrossad. Ena sonen sa att han var så nervös, han är bara sju år. Och det förstår jag, så på sätt och vis var det en lättnad. Jag kramade om dem bägge två. Men för mig var det tufft, att fan, det blev ingen match. Men jag måste förklara för dem också, vad det var som hände. Där gäller det ju att gå in i papparollen igen och förklara. Men det var väldigt, väldigt jobbigt. Jag vill ju vara en förebild för mina barn, men i buren är det krigar-Fernando som gäller.

Då är det “El Toro”?

– Exakt, svarar Flores och skrattar.

Fernando Flores vs. Tobias Harila?

När Fernando Flores under kvällen talade med teamet bakom AK Fighting Championship fick han snabbt reda på att organisationen inte hade för avsikt att boka om titelfighten mot Slioa.

– Det beskedet fick jag direkt, förklarar Flores och fortsätter:

– Jag blickar ju vidare nu, eftersom jag inte kan göra något åt situationen. AK har varit väldigt bra och tydliga mot mig, att den matchen blir inte ombokad. De vill inte ha den ombokad och det är ingenting som jag kan göra något åt. Men jag gjorde ju iallafall allting jag skulle göra från mitt håll som ett proffs och var redo. Jag kom ner för att slåss och skötte mina tider samt min viktnedgång. Jag gjorde allt som jag hade kommit överens om att göra. Det gör vi alla uppe från vår klubb, Renyi Fight Camp i Umeå.

Är det tråkigt för dig att inte Frantz-matchen bokas om?

– Jag vill ju ha ett bälte så klart, men får jag slåss är jag nöjd. Det är det jag älskar.

Det är därför du är en “bad motherf*cker,” inte sant?

– Exakt. Jag är Sveriges baddest motherf*cker.

“Baddest motherf*cker” blev en flitigt använd term sedan Nate Diaz utmanade Jorge Masvidal, varefter UFC-stjärnorna som känt gjorde upp om ett specialtillverkat BMF-titelbälte på UFC 244 tidigare i november.

Nu utnämner sig alltså Flores till Sveriges motsvarighet.

Likt hur Diaz utmanade Masvidal, pekar även Flores ut en fighter som han menar också är värdig att kallas för en svensk BMF. Nämligen knockoutartisten Tobias “Bad Intention” Harila.

Är det någon du vill möta?

– Varför inte? Han är också en “bad motherf*cker”. Han ville möta vinnaren mellan mig och Frantz, ingen vann ju men jag står här redo att slåss. Det handlar inte om att vara dum mot någon, Tobias är en tuff kille. Jag vill ha de tuffa matcherna som svenskarna vill se och han är en av dem.


LÄS MER: Stjärnskottet Tobias Harila vill möta vinnaren av svenska titelfighten


Säkrade karriärens största vinst – på underground-gala

När vi är inne på BMF-snacket börjar jag och Fernando Flores blicka tillbaka mot några av de matcher han hunnit med som proffsfighter. Jag har tidigare skrivit ett antal reportage om “El Toro,” som började sin kampsportsresa först vid 27 års ålder. Men en viss tid har hunnit passera och en hel del har hänt sedan sist vi talades vid.

Desto mer Flores berättar sjunker det sakta men säkert in hur passande den självutnämnda titeln är för honom. Visst vet jag sedan länge hur tuff han är i buren, men omständigheterna kring en av hans största segrar någonsin får mig att spetsa öronen.

Det var den tionde maj i våras som han tog sig an den mer rutinerade britten Pietro Menga – en fighter som tidigare haft kontrakt med UFC. Detta på vad han beskriver som en “lite annorlunda gala”, som gick under namnet UCC: No Guts No Glory och som bokstavligen talet tog plats inne på en engelsk pub i Stockport.

– De är seriösa, men lite slappare. Inga läkarkontroller, det var riktigt old-school, jätteliten bur, vi slogs på en pub på hans hemmaplan och man skulle tydligen ha med sig sina egna handskar när man fightas där. Coacherna frågade innan om jag verkligen skulle ta matchen, och jag svarade att “jag har typ redan tackat ja,” minns Flores och skrattar.

Till vänster fightas Flores mot Menga. Till höger poserar svensken med Andy DeVent, som lånade ut sina handskar så att Flores skulle kunna gå fighten. Foto: Instagram/@tommyshoots_

– Så jag åkte bara dit, slogs och drog hem. Det var ett av tre main events jag varit med i under året.

Inför matchen mot Menga var Flores dessutom tvunget att äta antibiotika – på grund av en rejäl inflammation runt ögat. Sista kuren tog han bara en vecka innan fighten.

– Hela mitt öga såg förjävligt ut.

Men du gick ändå in och fightades …

– Ja, så klart.

Det är ju det man tänker om dig, att du är en riktig krigare som alltid ger allt liksom. Jag har svårt att se att du skulle ställa in en fight på kort varsel, om det inte vore så att du absolut inte hade något val …

– Nej, jag skulle inte ställa in någon match, tro mig, säger han med ett skratt.

Man hade kunnat tro att bilden till vänster var efter matchen, men i själva verket är den tagen några veckor innan. Foto: Privat / Instagram/@tommyshoots_

Tycker att andra svenska fighters är rädda om sina records

Vi fortsätter att blicka tillbaka, bland annat på hur Fernando Flores inför en gala i Tyskland var tvungen att tappa vikt utan tillgång till vare sig badkar eller bastu. Han fick istället duscha varmt och höll på fram tills två på natten, för att sedan vakna upp sju på morgonen under invägningsdagen och fortsätta slita för att förlora de sista hektona.

Men du fick jobbet gjort?

– Jag fick jobbet gjort. Det var en match som jag förlorade på domslut. Den kunde ha gått hur som helst, men det vart förlust. Men jag blickade ändå framåt efteråt och tänkte att jag tar med mig det som en lärdom. Vad ska man göra? Det är “fighting business” vi snackar om. Det är 15 minuter och jag gick in och slogs, jag gjorde det jag älskar. Ibland har jag fallit platt, men folk vill se mig. Jag letar efter avsluten och ger mitt allt, säger Flores och förklarar att matchen i fråga var mot Ömer Solmaz på GMC 16 i höstas.

I den här trånga duschen såg Flores till att tappa den sista vikten inför GMC 16. Och han klarade invägningen. Foto: Privat

Tror du andra svenskar är mer rädda för sina records än vad du är? Att de känner att de alltid måste ha rätt förutsättningar och vara 100 procent inför varje match?

– Alla fighters här i Sverige måste vara 100 procent när de möter mig. Men jag kommer gå in 80 procent eller kanske 50 procents kapacitet, men ändå alltid ge 100. Så enkelt är det.

Flores betonar även hur han gjorde sin professionella MMA-debut i en tyngre viktklass, lättvikt, trots feber – samt hur han gick sin andra proffsfight mot veteranen Martin Fouda trots att han hade dragit av korsbandet två veckor innan matchen.

– Jag är den typen, jag gillar att tävla och ibland kanske jag tittar tillbaka, tänker att i den här matchen hade jag feber och att det kanske kan ha påverkat. Men jag försökte iallafall. Jag vill visa att man kan göra något annat. Jag är den typen, men jag förstår andra fighters, att man kanske inte vill köra om man inte är helt 100. Alla är olika, säger Flores.

– Jag ska inte ljuga, för mig var det också en del strategi i början i mina matcher. Men efter ett tag kände jag bara att det här är inte jag. Jag är inte den fightern, jag måste få slåss. Jag gillar att kasta läder, brottas, grapplas och ibland gillar jag faktiskt att få lite stryk. Det får min hjärna att vakna till och så tänker jag, “vad fan håller jag på med.” Frugan gillar i och för sig inte när jag håller på så … säger fortsätter han och skrattar.

Får betalt – trots inställd titelmatch

Vi börjar styra tillbaka samtalet mot AK 2 och den inställda fighten mot Slioa, och börjar prata om en intervju som den tilltänkta motståndare gjorde med MMAnytt inför matchen – där han ifrågasatte vilka typer av matcher som Fernando Flores har gått.

– Frantz snackade om vilket motstånd jag mött … Jag mötte din klubbkompis, Michel Ersoy! Jag vann mot honom. Jag har mött Ömer, han är också din klubbkompis på Allstars. Kolla hans record, vilka han har mött. Jag mötte Bakhtiyar Abdulloev – han är en världsmästare i både taekwondo och kickboxning som nästan har avslutat alla sina motståndare!

Även om du inte fick chansen att mäta dig mot Frantz Slioa och slåss om bältet, så är du väl ändå medveten om vad din inblandning för denna gala gjorde för din profil rent medialt? När du bokas som titelutmanare och sitter på en stor presskonferens ihop med namn som Alexander “The Mauler” Gustafsson och Reza Madadi. Känner du att du ändå kan ta med dig något positivt från allt detta?

– Ja, väldigt mycket kan jag säga. Hela teamet bakom AK Fighting Championship har varit väldigt professionella tycker jag. De har hjälpt mig, pratat och tagit tag i situationer direkt. De skötte allting snabbt när det hände och det ska man lyfta. Så jag ska säga att det var väldigt skönt att ha dem, jag tycker de har varit proffsiga och gjort allt jättebra. Och att sitta där på presskonferensen inför galan med Alexander Gustafsson, Reza Madadi och liksom unga, nya talanger som Anton Turkalj och Nabbe Malki – jag försöker ta det positiva ur det negativa. Det var stort för mig att kunna få dela samma plattform som de stora stjärnorna.

Slutligen tänkte jag fråga om du får betalt för matchen du skulle gått mot Frantz Slioa, eftersom du ju gjorde allt för att hålla din sida av avtalet?

– Ja, det fick jag. Det här är en organisation som tar hand om sina fighters, AK. Jag fick betalt och det känns tryggt. Jag har ju gjort allt i min makt för att hålla uppe min del av dealen.

View this post on Instagram

Varning för lång text! Men läs gärna om du har 2 minuter över. Vikten va klar, kroppen va redo, den inre resan som jag får innan jag ska tävla hade jag handskas med. Händerna var inlindade och jag var inställd på att gå mitt tredje Main Event för i år. Jag var redo för att ännu en gång tävla i en annan stad och bjuda på mig själv. I min uppvärmning hade jag kommit in på min 3 puls höjande. 30-45 min kvar till min ingång in till buren för att få göra det jag älskar. Får jag veta att det inte blir nån strid, det blir ingen fight, min match är inställd! Vill tacka alla som hade tagit sig ner till Stockholm för att se mig och alla som satt redo vid datorn och TV. Vill även tacka organisationen @akfightingchampionship som skötte detta på ett bra sätt ?? även om det låter speciellt så vill jag att min tänkta motståndare hälsa ska återställas och att han forsätter att tävla och att han fortsätter tävla inom de större organisationerna. Är tacksam för att mina vänner/coacher/familj stod vid min sida och gjorde mig redo ?❤️❤️?? Sen kan jag tycka att det är tragiskt att det inte skrivs mer om detta på MMA sidor för detta var så nära inpå själva matchen och då det även var kvällens Main Event. @mmanytt och reporten @mma_ashah har kontakta mig?? För som jag sa när jag gick in i buren och pratade med min super dåliga engelska. Jag går mellan två viktklasser och möter tufft motstånd ute i Europa och visar att jag är en bad motherf#€$#r som alltid representerar vårt älskade land . Nu fick jag varken något bälte med mig hem eller tävla om ett! Tack för mina sponsorer ?? @toprankeq @rdtattoofilip @kallesbud @nutrifarm.se @renyimma #umeå #uå #norrland #dirty #north några av korten är tagna av ? @frejamma @stefanromaremma @mmaviking

A post shared by Fernando El Toro Flores (@fernando_flores) on


Fakta om Fernando Flores:

  • Ålder: 36
  • Viktklass: Bantamvikt och fjädervikt
  • Matchfacit: 6-6
  • Klubb: Renyi Fight Camp

 

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
ExklusivtFernando FloresSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara

bet365
Speltips: UFC 278

Kamaru Usman (c) vs Leon Edwards


1.27 - 3.75


20 Augusti | 00:00 | UFC
Till Bethard!
Välkomstsbonus för nya spelare!
Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
UFC ODDS
UFC 27812
Kamaru Usman (c) vs Leon Edwards1.273.75
Paulo Costa vs Luke Rockhold1.323.35
José Aldo vs Merab Dvalishvili2.051.80
Marcin Tybura vs Alexander Romanov3.801.26
Tyson Pedro vs Harry Hunsucker1.126.25
Leonardo Santos vs Jared Gordon3.351.29
UFC-oddsen presenteras av Bethard, klicka här för att komma igång!

Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...