Ju-jutsu-esset Fredrik Widgren satsar på VM-guld i Malmö 2018: “Jag vill bli bäst”

✅Flerfaldig medaljör på internationell nivå ✅Åttafaldig SM-mästare ✅Nu satsar han på VM-guldet på hemmaplan

Vissa får en introduktion till kampsport via filmer, skolan eller kanske tv-spel. För Fredrik Widgren, en av Sveriges mest dekorerade ju-jutsu-utövare, så skedde det då hans mamma fick syn på barnklasser för ju-jutsu på Nacka Dojo. Hon kom att skriva upp den då sexåriga Fredrik och hans syster och det blev startskottet för den flerfaldige mästaren som för några dagar sedan blev svensk mästare för åttonde gången (!).

Målet är att bli bäst i världen

Att en knatteklass någon gång i veckan senare skulle blomma ut till en livslång passion hade säkerligen få kunnat gissa och kanske ännu mindre att han skulle resa världen runt och tävla mot några av sportens bästa utövare.

När MMAnytt tog ett snack med Widgren så tog det dock inte lång tid innan han målat upp en bild av en aktiv familj där fysisk aktivitet varit en grundpelare. Vi pratade bland annat om hans imponerande bedrifter på svensk, europeisk och internationell nivå och hur han håller siktet inställt på ett klart mål i horisonten: att bli bäst i världen.


Foto via Instagram (länk i botten)


“Sverige är ett bra kampsportsland”

Fredrik Widgrens prestationer inom ju-jutsu inkluderar, förutom åtta SM-guld, även en guldmedalj i EM, ett silver i VM och ett brons i World Games.

Sedan tidig ålder har han haft ett mycket aktivt liv där han testat på många sporter men det var i högstadiet som han bestämde sig att satsa helhjärtat på ju-jutsu. En av de saker som lockade honom bort från lagsporter som fotboll och innebandy var möjligheten att kunna påverka varje aspekt:

“Det är bara jag själv som kan påverka min egen prestation. Inte bara, men det är framförallt upp till mig själv” säger Fredrik om charmen med ju-jutsu.

“Man blir aldrig riktigt fullärd och det finns hela tiden utvecklingspotential. Det är det som är så roligt. Man kan hela tiden lära sig nya saker och det är det som driver mig att bli så bra som möjligt.”

“Jag vill bli bäst i världen. Det har jag alltid velat bli, ända sedan jag började satsa.”

Vid sidan av sitt eget idrottande så utbildar han sig till byggnadsingenjör och är ansvarig för en grupp av 9-11-åringar som tränar ju-jutsu. Det blir med andra ord en hel del timmar på mattan men det är också det som krävs för att nå de nivåer som den svenska talangen siktat in sig på.

I slutet av november kommer han att på nytt att få chansen att representera Sverige men denna gång på hemmaplan då ju-jutsu-VM anordnas i Malmö. Fredrik säger själv att Sverige är ett bra kampsportsland och det är något som nationen gång på gång visat i internationella sammanhang:

“Vi har inte flest deltagare på ett mästerskap. Vi kommer oftast med en lite mindre trupp om man jämför med de andra storländerna. Men de som väl åker är på nivå om att slåss om medaljerna.”


Team Sweden ju-jutsu. Foto via Instagram (länk i botten)


MMA lockar – men inte just nu

En enorm tillväxt och exponering av MMA har självklart gjort att en topputövare som Fredrik ständigt får frågan om en stundande debut. Men trots att MMA är något han testat på och som lockar så handlar allt om att kunna ägna sig helhjärtat åt vad han än gör – och den platsen innehar ju-jutsu nu, åtminstone för tillfället.

“Just nu känner jag att jag vill köra ju-jutsu och jag vet inte hur lång min karriär blir där. Fram till att jag är nöjd med ju-jutsu så är det svårt att göra någonting annat. Att både köra både MMA och ju-jutsu blir att det blir halvhjärtat. När jag gör någonting så vill jag göra det helhjärtat”

Något annat som Fredrik gör helhjärtat är att dela med sig av sina egna erfarenheter om hur fysisk aktivitet har bidragit till ett bättre liv för honom. Han har själv varit tursam nog att slippa större skador men de få gånger han tvingats ur spel så har han märkt hur det påverkat hans mentala hälsa: “Jag känner att jag behöver röra på mig för att kunna må bra”.

Han kan numera titulera sig som ambassadör för Svenska Spels och Riksidrottsförbundets satsning för att få fler barn i rörelse, ett uppdrag som han själv kallar för “ett hedersuppdrag”.

“Jag tycker det är jättekul att man kan ge tillbaka till nästa generation och förhoppningsvis inspirera någon att göra den resan som man har gjort själv”

Alla kanske inte kan göra samma resa som Fredrik, men det är inte svårt att låta sig inspireras. Även om han själv erkänner att han är en lugn person som gärna håller låg profil så kan han komma att få världens ögon på sig om han lyckas ta hem guldet under VM som anordnas mellan 23-25 november i Malmö.

Vad Fredriks motståndare dock inte vet är att han har ett ess i rockärmen som kan komma att ta honom hela vägen. Något som ger honom energi och som han själv kallar för “ljuset i tunneln under de sista dagarna av bantning”: hans älskade gifflar.

Vid 23 års ålder ligger världen framför Fredriks fötter och han kan komma att ta täten då Sverige på nytt utmärker sig och visar att vi är en liten men stark nation som klarar av att tampas med de allra främsta.

Fram tills att han på nytt står på mattan och representerar Sverige fortsätter Fredrik att träna upp den nya generationens kämpars samtidigt som han filar på sina egna kunskaper.

I november kommer vi att få se om det är hans tid att skina – igen.

 

 

MMAnytt önskar Fredrik och Team Sweden all framgång i VM!

 

 

Relaterat:

📈 Kolla och jämför helgens UFC-odds ⬆⬇ - klicka här!
Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Matias Andres är en frilansskribent som samarbetat med MMAnytt.se sedan 2015. Han bor i Battambang, Kambodja där han tränar Kun Khmer, åker motorcykel och plitar ihop små meningar för att kunna finansiera sitt ohälsosamma förhållande till fruktshakes. Kontakt: [email protected]
UFC ODDS
UFC 27012
Francis Ngannou vs Ciryl Gane2.251.77
Brandon Moreno vs Deiveson Figueiredo1.582.45
Michel Pereira vs André Fialho1.333.50
Cody Stamann vs Said Nurmagomedov2.701.48
Rodolfo Vieira vs Wellington Turman1.363.30
Raoni Barcelos vs Victor Henry1.253.75
Jämför odds på hela matchkortet, klicka här!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...