Alexander "The Mauler" Gustafsson. Foto: Stefan Romare/Micha Forssberg-MMAnytt

Alexander Gustafsson fick inte ett värdigt farväl – och det är ert fel

KRÖNIKA: "Du har kärleken och stödet av alla dessa folk här," sa Joe Rogan i Tele2 Arena 2015. Men helgens historiska ögonblick blev något helt annat.

När jag i lördags kväll ställde presskonferensens sista fråga till Alexander Gustafsson, så inledde jag med att gratulera “The Mauler” för en fantastisk MMA-karriär och förklarade att “hela Sverige är stolta” över honom.

Även om jag i första hand talade för mig själv, så kändes det helt naturligt vid tillfället. Och jag vet att många andra med mig är stolta över att som svenska MMA-fans kunna ha en så pass bra representant för landet och sporten som Gustafsson.

Men hur brett stöd har Gustafsson egentligen från den breda massan?

Hur många har börjat vända ryggen till, som de medgångssupportrar en hel del av er faktiskt är?


“Det här borde ha varit ett magiskt ögonblick att vara med om”


Efter otaliga timmars slit under fight week och UFC Stockholm såg jag fram emot att kunna luta mig tillbaka lite så fort galan var över. Men istället möttes vi – direkt efter huvudmatchen – av ett plötsligt pensionsbesked från Gustafsson, som förlorade mot världsfyran Anthony Smith.

Nu fick vi istället ett helt nytt nyhetsämne att täcka. Jag kände direkt att någon form av krönika var en plikt, med rollen jag har här på Sveriges största MMA-sida. I och med den stora påverkan som Gustafsson har haft både på sporten som helhet och mig personligen.

Sedan dess har jag grubblat över hur man på bästa sätt ska kunna sätta ord på händelsens storhet. Men så inser jag något. Det här borde ha varit ett magiskt ögonblick att vara med om. Att “The Mauler” meddelade sin pension förtjänade en stående ovation av ett fullsatt Globen. Vår svenske krigare förtjänade ett värdigt farväl – men verkligheten blev något helt annat.


“Alex, det här är ett tufft ögonblick för dig. Men du har kärleken och stödet av alla dessa folk här”


När Gustafsson, något tveksam, la ner sina matchhandskar på mattan var arenan redan halvtom. Det är en skrämmande stor kontrast till när 30 000 fans hyllade Gustafsson mitt i natten i Tele 2 Arena för över fyra år sedan – trots knockoutförlust mot Anthony Johnson.

Joe Rogan hann då knappt börja intervjua Gustafsson innan fansen började jubla.

– Alex, det här är ett tufft ögonblick för dig. Men du har kärleken och stödet av alla dessa folk här. Ge oss dina tankar på fighten! sa Joe Rogan medan arenan kokade av jubel för Gustafsson.

Nu, när vår MMA-hjälte går sin allra sista match, så ser det helt annorlunda ut. Det är riktigt synd – och det är ert fel.

Det är riktigt tråkigt att se hur snabbt vissa av er vänder ryggen till. Hur kort minne ni har. Tro mig som jobbar med detta, när jag säger att de fighters – som är anledningen till att ni kan njuta av den här sporten – börjar bli riktigt lessa på det.

Låt oss aldrig glömma hur stor påverkan Alexander Gustafsson har haft på svensk MMA. Hur många av oss – inklusive mig själv – som kanske inte hade varit där vi är idag utan honom.

Ögonblicket i Globen är vad det är vid det här laget. Och vem vet när det kommer till MMA-pensioner – kanske kommer Gustafsson tillbaka om några år? Men låt oss alla acceptera att vårt kollektiva stöd vid en historisk händelse lös med sin frånvaro – och att det inte får hända igen.

När Alexander Gustafsson lämnade presskonferensen fick han en stående ovation av alla MMA-journalister därinne. Det borde han ha fått av er, därute.


LÄS MER: Alexander Gustafsson förklarar – därför går han i pension från MMA


 

📈 Kolla och jämför helgens UFC-odds ⬆⬇ - klicka här!
Kategorier
ExklusivtKrönikaSenaste NyttUFC Stockholm

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara

UFC ODDS
UFC 27012
Francis Ngannou vs Ciryl Gane2.251.77
Brandon Moreno vs Deiveson Figueiredo1.582.45
Michel Pereira vs André Fialho1.333.50
Cody Stamann vs Said Nurmagomedov2.701.48
Rodolfo Vieira vs Wellington Turman1.363.30
Raoni Barcelos vs Victor Henry1.253.75
Jämför odds på hela matchkortet, klicka här!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...