Karl Albrektsson
Karl Albrektsson. Foto: Ashah Tafari/MMAnytt

Karl Albrektsson om sin filosofi: “Kanske låter knäppt och flummigt”

? VIDEO+TEXT ✅ Djup intervju med den svenske RIZIN-fightern Karl Albrektsson ✅ "Kungen" är tillbaka på hemmaplan - ställs mot ryskt motstånd på Superior Challenge 17 ✅ Förklarar varför det är "en bra dag att dö idag": "Alla har olika filosofi och det här fungerar för mig"

Karl Albrektsson om RIZIN, Superior Challenge 17 och sin existensiella filosofi

"TÄNKER MAN ATT MAN ÄR STOR, STARK OCH SNYGG – DÅ SYNS DET I SJÄLVFÖRTROENDET" ???Hur är det att fightas i Japan kontra i Sverige? Och varför är det "en bra dag att dö" idag? ? Kolla in hela vår spännande intervju med den svenske RIZIN-fightern Karl Albrektsson, som tar sig an ryssen Dmitry Tebekin på lördagens #SuperiorChallenge17 på Cirkus! ???

Publicerat av MMAnytt.se den 17 maj 2018


Efter att ha gått sina fyra senaste matcher i japanska RIZIN Fighting Federation är svenske Karl Albrektsson nu tillbaka på hemmaplan – om än tillfälligt. Under lördagens Superior Challenge 17 på Djurgården i Stockholm kommer”Kungen” nämligen ta sig an ryssen Dmitry Tebekin i en spännande lätt tungviktsdrabbning.

Jag får nöjet att besöka Albrektsson på hemmaklubben Pancrase Gym för att ta tempen inför matchen.

 – Det här är en tuff utmaning. [Dmitry Tebekin] är en riktigt tuff kille, jag vet att han är en rysk “hooligan”, säger Karl Albrektsson med ett leende på läpparna i en exklusiv intervju med MMAnytt.

Albrektsson är obesegrad på svensk mark och är nu ute efter att återvända till vinstkolumnen, efter att senast ha åkt på en snöplig förlust mot den tjeckiske toppfightern Jiri Prochazka i december.

 – Det var en hård prövning [att möta Jiri Prochazka] och jag känner att jag har utvecklat mitt game flera nivåer efter den matchen, säger han och fortsätter:

– Jag ser fram emot att visa en ny Karl Albrektsson på lördag.


Jag var rädd för honom – men jag besegrade rädslan, gick upp där och gjorde en bra insats och kontrollerade mig själv. Det är det jag tar med mig och nu känner jag att jag kan möta vem som helst i världen oavsett record”

 – Karl Albrektsson om vad han tar med sig från matchen mot Jiri Prochazka.


Domaren stoppade matchen – med en sekund kvar av ronden

Det var den 29 december som Albrektsson återigen fick äran att fightas i historiska Saitama Super Arena i Japan och medan han själv stod med sex vinster och en förlust i proffskarriären – så tog han sig an Prochazka som själv kom in med betydligt mer erfarenhet och ett sammanlagt matchfacit på 19-3-1.

Detta var utan tvekan den 24-årige Sollentunabons största match hittills och till en början imponerade han stort i ringen. Faktum är att Albrektsson mer eller mindre dominerade mer än nio minuter av matchens tio minuter långa första rond – innan han åkte på några hårda smällar i en sen slagväxling varpå domaren klev emellan med endast en sekund kvar av ronden.

 – Jag kände mig inte helt ute. Jag kände direkt när domaren bröt att det kändes tidigt. Men man får ta det, man får acceptera vad det är – det är inget man kan ändra. Man tar det och man lär sig att gå vidare liksom, säger Albrektsson om det omdiskuterade domarstoppet.

I det stora hela tar talangen ändå med sig en hel del positiva lärdomar från matchen och det viktigaste, förklarar Albrektsson, var att han besegrade sina rädslor genom att möta en så pass tuff fighter:

 – Jag var rädd för honom – men jag besegrade rädslan, gick upp där och gjorde en bra insats och kontrollerade mig själv. Det är det jag tar med mig och nu känner jag att jag kan möta vem som helst i världen oavsett record.

RIZIN ville att Karl Albrektsson skulle fightas på Superior Challenge 17

Albrektsson har fortfarande ett exklusivt kontrakt med RIZIN, men eftersom de inte har så pass många galor om året ville organisationen att han skulle fightas på Superior Challenge 17 för att hålla sig aktiv – innan han sedan väntas återvända för nya matcher i Japan igen.

 – Och det ville jag gärna själv också, säger Albrektsson och fortsätter:

 – Jag känner att jag vill ta nästa steg, fortsätta hålla bollen i rullning och inte stanna upp. Man måste smida medan järnet är varmt och känner jag att jag har momentum ändå. Jag har lärt mig så mycket och jag vill bara få ut det.

“‘You flow with the go’ – det som händer det händer”

Så hur är egentligen att fightas i Sverige kontra i Japan? Förutom annorlunda regler så förklarar Albrektsson att det skiljer en hel del kring hur fansen ser på en.

 – När man fightas i Japan… alltså, du är en superstjärna medan du är där, säger han och förklarar hur fansen delar ut gåvor och jagar autografer.

Han fortsätter:

 – Det är en mäktig känsla också – att gå in på Saitama på en nyårsgala framför 25 000 som sitter i publik och flera miljoner som sitter hemma.

Den här gången fightas Albrektsson på Cirkus, en mycket mindre arena – men samtidigt framför vänner och familj som han förstås vill imponera på. I slutändan känner han dock varken mer eller mindre press inför helgens match.

 – Man bygger bara upp pressen i huvudet, det finns ingen press egentligen. Man ska gå ut, ha kul och göra sitt bästa. ‘You flow with the go’ – det som händer det händer. Det är bara att le, må bra och ta det som en man och hålla huvudet högt för oavsett vad är du en vinnare om du bara går in i ringen. Det är inte alla som gör det, det är inte alla som vågar. Så länge man besegrar sina rädslor ska man vara stolt över sig själv, säger Albrektsson.


“Du måste ta bort de här mentala spärrarna som finns och bara kunna köra. Och det gäller inte bara här i fighting – det gäller oavsett vad i livet. Det är mycket tankar och så som hindrar en, det blir ett mentalt fängelse”

 – Karl Albrektsson om sin filosofi både inom fighting och livet som helhet.


Förklarar varför det är “en bra dag att dö idag”

Ofta när man intervjuar fighters under fight week så kan det bli hyfsat korta pratstunder, där man vanligen håller sig till ett urval av frågor som berör den kommande matchen och ett par tre relaterade samtalsämnen. Men personligen är jag oerhört intresserad av Albrektssons djupa tankesätt kring existensiell filosofi och varför han säger sig vara redo att dö varje dag.

The work has begun! Follow #karlalbrektsson on his way to #rizinff

A post shared by New Stories (@theswedishsamurai) on

Hans unika sätt att åskåda livet är inte bara något som han begränsar till sin fighting – och jag vill höra mer. Var kommer det här ifrån? Har han alltid varit såhär?

 – Vilken stor fråga du ställde precis… Var allt kommer ifrån… jag vet inte, det är något man lär sig och man började ju fightas i tidig ålder ändå som tonåring. Man måste gå ‘all in’ tillslut om man ska fortsätta tävla och vilja nå mot toppen. För, ja, är du halvdan – då kommer du prestera halvdant och när det blir jobbigt så kommer du ge upp. Du måste ta bort de här mentala spärrarna som finns och bara kunna köra. Och det gäller inte bara här i fighting – det gäller oavsett vad i livet. Det är mycket tankar och så som hindrar en, det blir ett mentalt fängelse men du ser här – det finns inget fängelse, det finns bara fängelset här uppe. Man blir det man tänker att man är. Tänker man att man är stor, stark och snygg – då syns det i självförtroendet. Man vågar le och ‘shit’ – hela världen ler tillbaka mot en. Man får tillbaka det man själv ger ut, säger han och fortsätter:

 – Sedan det här med att det är en bra dag att dö idag, det är att – vi alla kommer ju dö någon dag. Efter den här intervjun kan vi bli påkörda av en bil, vem vet? Om vi då tänker att man kan leva någon annan dag – då skjuter man upp saker. Man måste leva den här dagen här och nu, för det finns bara här och nu. Det som har varit tidigare var ju nuet då och det som kommer vara framtid är ju nuet då – så det finns bara det här eviga nuet. Det handlar om att släppa ångesten liksom, det är bara en ballong man släpper. Det är bara att vara glad för att man lever, vara tacksam för det man har och att man får göra det man vill. Att vara fri på ett sätt och inte gå och slava och tycka att allt är bittert och blått. Man ser livet lite på den ljusa sidan även om det kanske låter lite knäppt och flummigt och sådär. Alla har olika filosofi och det här fungerar för mig.

Vidare förklarar Albrektsson att hans filosofi är inspirerad av PRIDE-legendaren Enson Inoue bland andra.

Planerar att “banka in hans huvud” – och sedan strypa ut Dmitry Tebekin

Avslutningsvis frågar jag hur Albrektsson ser matchen mot Tebekin utspela sig, vad fansen kan förvänta sig och hur hans bästa scenario ser ut – varpå jag får ett brutalt självsäkert svar:

 – Jag kommer sätta ett tempo på honom som han inte kan hålla. Han kommer bli trött, han är för långsam. Jag kommer gå upp, ner, höger och vänster, fram och tillbaka. Jag kommer ta single leg, double leg, jag kommer växla in och ta klinch, slå, slå, slå, ut på långdistans, sparka honom i huvudet. Sedan ta ner honom, smuddra honom och sedan banka in hans huvud – och om han ger sin hals så kommer jag ta den, säger Albrektsson medan han lyser av självförtroende.

Karl Albrektsson. Foto: Ashah Tafari/MMAnytt

Kolla in hela den spännande intervjun med Karl Albrektsson i videon ovan!

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara

bet365
Speltips: UFC ON ESPN 41

Marlon Vera vs Dominick Cruz


1.45 - 2.80


14 Augusti | 00:00 | UFC
Till Bethard!
Välkomstsbonus för nya spelare!
Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
UFC ODDS
UFC ON ESPN 4112
Marlon Vera vs Dominick Cruz1.452.80
Angela Hill vs Lupita Godinez3.001.40
Nate Landwehr vs David Onama2.801.40
Devin Clark vs Azamat Murzakanov2.501.57
Cynthia Calvillo vs Nina Nunes1.622.30
Gerald Meerschaert vs Bruno Silva3.401.33
UFC-oddsen presenteras av Bethard, klicka här för att komma igång!

Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...