MMAnytt på resande fot: AKA Thailand – Ett gym i världsklass, mitt i paradiset

På en pittoresk sidogata ligger ett av Asiens främsta MMA-gym, grundat av Mike "Quick" Swick för 10 år sedan.

Thailand och ön Phuket har länge varit ett av svenskarnas favoritresmål, förutom fina stränder och många sevärdheter kan man även åka dit och förbättra sin Thaiboxning. Möjligheterna att hitta ett bra Thaiboxningsgym är oändliga.

Detta gjorde att före detta topprankade UFC-fightern och The Ultimate Fighter säsong 1-deltagaren Mike Swick (15-6-0 MMA) flera gånger under sin karriär åkte till Thailand för att förbättra sin thaiboxning. Det fanns dock ett problem – träningen var inte anpassad för MMA och det fanns inga möjligheter att träna varken MMA, brottning eller BJJ.

AKA Thailand – Foto: Stefan Romare

Formar framtidens världsmästare i Chalong

Chalong är en del av Phuket som ligger långt bort från de galna bargatorna i Patong. Det tar ungefär 30 minuter att ta sig med moped från innerstan till Chalong, en något farlig – men vacker väg längs kusten.

När man till slut närmar sig Soi Sermsuk i Rawai och svänger in på den lilla gatan vid AKA Thailand-skylten, dröjer det inte mer än ett par minuter på den smala vägen innan man till slut möts av den stora parkeringen med dess gröna byggnader och den svarta AKA Thailand-loggan.

MMAnytt kom dit på en söndagsmorgon, samtidigt som UFC 221: Romero vs. Rockhold ägde rum. Stämningen var helt klart spänd under matchen mellan Yoel Romero och AKA-produkten Luke Rockhold. I efterhand vet vi att det inte gick vägen för Rockhold och man kände hur luften gick ur restaurangen där ett tjugotal människor satt och tittade på matchen.

UFC 221 i full gång på AKA Thailand – Foto: Stefan Romare

På söndagar är gymmet stängt och MMAnytt fick då chansen att gå runt och fotografera alla lokalerna. AKA Thailand är inte bara ett av de mest moderna gymmen med allt en MMA-fighter behöver – det är även ett av de största.


“I have been following AKA Thailand for a long time have seen what they’ve been doing – seemed like a good opportunity to prepare for a fight. The coaches here are great, the team is great. So far it’s been really good.” – Jake Butler om tiden på AKA Thailand.


Förbättra hela ditt MMA-game

Till hands har de, förutom flera fantastiska coacher för Muay Thai, BJJ, MMA och Yoga, även den (enligt AKA:s grundare Javier Mendez) bästa coachen i världen på att hålla mitsar Dillon Croushorn. Ett komplett viktrum med maskiner, vikter, kettlebells, grappling dockor, air dynes med mera för den som vill förbättra sin styrka och kondition finns också att tillgå.

Allt detta på en av jordens vackraste platser med djungelfyllda berg som dominerar horisonten och en tyst miljö där man kan fokusera 100% på att förbättra sina färdigheter inom en mängd olika kampsporter.

MMAnytt spenderade två heldagar på gymmet och fick, förutom möjligheten att se hur proffsträningen gick till – även prova på ett nybörjarpass i Muay Thai. Det var många av varierande färdighetsnivåer som tog privatlektioner med de olika tränarna och hade då nästan hela ytan för sig själv.

Något som märktes redan under uppvärmningen på nybörjarpasset var hur välorganiserat allt var, det var uppenbart att det låg mycket fokus på att alla ska få samma möjlighet att ta del av den högklassiga träningen på gymmet – oavsett om det var lätt sparring, drillar, mitsar eller kombinationer på säck.

Internationella deltagare

Kamratskapen gick som en röd tråd genom alla träningspass – från proffsträningen som avslutades med ett team-möte med Swick och Anastasia Yankova, till att alla deltagare på nybörjarträningen tackade varandra personligen efter två timmars stenhård träning.

Proffsträningarna innehöll även inspirerande ord från AKA:s BJJ-tränare Marcio “Gracinha” Cesar som är både MMA-fighter med ett matchfacit på 20-10-3 och har ett tredje gradens svart bälte i BJJ under Christiano Marcello. Han har tidigare tränat med många stora brasilianska fighters som Wanderlei Silva, Mauricio Rua och Renan Barao. Med över 30 MMA-matcher i baggaget inger Cesar mycket respekt och alla i proffsgruppen var idel öra.

Tränarna var noga med att poängtera att en viktig grundsten i ett framgångsrikt team är att man delar med sig av sina kunskaper – alla kommer från olika bakgrund och med olika färdigheter: man kan lära sig mycket av sina lagkamrater.

Nybörjarträningen innehöll både veteraner och faktiska nybörjare och deltagarna kom från alla världens hörn: Finland, Ryssland, Kambodja, USA, Iran, Kanada, Australien och många fler.

Vad Swick vill skapa i Phuket är ett MMA-gym i världsklass, dit både “civila” och fighters kan komma för att träna – oavsett om målet är att gå ned i vikt, förbättra sin thaiboxning eller MMA. De har även träningar utanför “campus”, AKA ligger nära Rawai beach där man kan få lite andra intryck och använda sig av andra träningsmetoder.

Proffsen värmer upp inför BJJ-träningen – Foto: Stefan Romare/MMAnytt

Världstjärnor flockas till AKA Thailand

Under rundvandringen hann man se att många fighters som tävlar på den absolut högsta nivån har vallfärdat till gymmet under åren. Förutom de fighters som representerar AKA Thailand: Dongi Yang, Anastasia Yankova och Amir Aliakbari, så har även legender som Chuck Liddell, Mark Hunt, Cody Garbrandt, Luke Rockhold, Cris Cyborg och många fler kommit dit för att ta det av den högklassiga träningen – samtidigt som de njuter av en stund i paradiset.


“It [AKA Thailand] has the best Muay Thai program in the world, you can’t duplicate this anywhere. The problem was I had to divide my time between training only Muay Thai then going home [to the US] and starting a fight camp and adapt what I learned into my MMA training. It didn’t happen together.”

“So my dream started to become to build a dream gym in Thailand where, I can have someone come prepare for a UFC level fight with all the facilities and training that they need, as they do in America. But also this huge Muay Thai curriculum and environment aswell, all at their finger tips.” – Mike Swick om varför han valde att bygga sitt gym i Thailand.

Detta är första delen i en artikelserie där vi gör en djupdykning i AKA Thailand. Nästa del kommer ut nästa vecka. Vilket gym vill du att vi besöker härnäst?

📈 Kolla och jämför helgens UFC-odds ⬆⬇ - klicka här!
Kategorier
ExklusivtRekommenderatSenaste Nytt

Stefan Romare är en skribent och reporter som har jobbat på MMAnytt sedan mitten av 2017 och har följ MMA sedan tidigt 2000.
UFC ODDS
UFC 27012
Francis Ngannou vs Ciryl Gane2.251.77
Brandon Moreno vs Deiveson Figueiredo1.582.45
Michel Pereira vs André Fialho1.333.50
Cody Stamann vs Said Nurmagomedov2.701.48
Rodolfo Vieira vs Wellington Turman1.363.30
Raoni Barcelos vs Victor Henry1.253.75
Jämför odds på hela matchkortet, klicka här!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...