Invägning Pannie Kianzad
Pannie "Banzai" Kianzad. Foto: Mattias Persson/MMAnytt

Pannie Kianzad självsäker inför hemmamatchen: “Redo för den bästa…men jag kommer avsluta henne”

✅ Det har varit en ojämn resa för den svenska bantamviktaren men nu är Pannie Kianzad tillbaka och öppnar upp om sitt välmående och vägen tillbaka

Länge har den svenska bantamviktaren Pannie “Banzai” Kianzad (9-3) hållit sig bland Europas kvinnliga MMA-elit och ses av många som en av de bästa kvinnliga bantamviktarna utanför UFC. Hon höll sig obesegrad från debuten år 2012 fram till sommaren 2015 då hon fick titelchans i Invicta FC mot den dåvarande mästarinnan Tonya Evinger (19-6).

Matchen mot den topprankade veteranen slutade i förlust via teknisk knockout för Kianzad. Därefter förlorade hon ytterligare två matcher, en via submisson mot den framtida titelutmanaren Raquel Pa’aluhi (6-6) och sedan på poäng mot kanadensiskan Sarah Kaufman (20-4)- en veteran som ständigt hållit sig i divisionens elit.

Segerlös mellan 2016-2017 gick hon sin femte match i Invicta FC i början av maj och ställdes mot den brasilianska talangen Bianca Daimoni (7-3) och återvände till vinstkolumnen med en fin prestation där hon vann varenda rond tydligt – och därmed ett enhälligt domslut.

Det var en viktig, välbehövd vinst – men Kianzad var aldrig orolig inför matchen.

“[Jag känner en] otroligt stor lättnad men jag var absolut inte orolig eller nervös för vilket utkommande som helst,” sade Kianzad till MMAnytt. “Visst, stor press kan man lugnt säga. Men för mig kändes det lite [som] att jag måste göra mig själv väldigt sårbar för att våga vinna. Jag tror på mig själv ofantligt mycket ska folk veta.”

 

Seger var på sitt sätt även väldigt symbolisk för Kianzad då hon, utöver nederlagen i MMA, har handskats med psykisk ohälsa och stress – något hon varit öppen med. Flera personliga bekymmer har försvårat bantamviktarens vardag, välmående och prestationsförmåga. När hon som elitidrottare redan har så mycket press och sig samt egen prestationsångest.

RELATERAD LÄSNING: 

“Man kan se ut som [Floyd] Mayweather på träningen men som en soppåse på match, allt handlar om fokus.”

Den känslomässiga bergochdalbana hon upplevt har definitivt lämnat ett avtryck på henne, men trots all motgång så har hon i slutändan gjort det bästa av situationen, lärt sig och växt på grund av upplevelsen.

“Dessa två åren har verkligen varit upp och ner, jag har lärt mig mycket, sett nära och kära komma och gå men har varit väldig tacksam för upplevelserna med. Att sitta lite utanför på sidan och iaktta hur folk tränar, pratar, uppför sig, tävlar. Jag växer som både person och fighter för varje dag.

“Det har gjort att mitt psyke är mycket starkare, men samtidigt har jag alltid varit en väldigt känslosam person – både utanför och inne i buren. Dock så har jag försökt att hålla det inom mig för länge,  [det] gjorde att det brast till slut. Kanske därför jag var så känslosam nu sist efter jag vann för jag är en känslofighter och jag fightas bäst när jag är glad.”

Den glädjen märktes av utifrån Kianzads prestation. Hon sänkte Daimoni med en vänsterkrok i den andra ronden och hade hittat ett flyt och en rytm som ledde till solklar seger.

Med tanke på att hon lyckades återanvända i match vad hon utförde på träningen ger det ännu mer förtroende då hon visade ett fokus som krävs för att nå toppen.

“Jag är väldigt nöjd för att jag lyckades utföra det jag hade tränat hemma, och det kan jag säga är svårt för många. Man kan se ut som [Floyd] Mayweather på träningen men som en soppåse på match, allt handlar om fokus. Jag hade ju dock brottats och rullat mest detta året så jag var liksom förbered på allt! Men det blev ju stående i slutänden, kom tillbaka till mina rötter.”

Kianzad hade redan sin nästkommande match bokad innan hon besegrade Daimoni. “Banzai” kommer härnäst att möta Kerry “Rocksteady” Hughes (3-3) på den danska debutgalan Danish MMA Night i Köpenhamn den nionde juni. Hughes är en rutinerad fighter som gick obesegrad som amatör och är dessutom en Cage Warriors-veteran.

RELATERAD LÄSNING:

Foto: Mattias Persson/MMAnytt

Uppväxt i Helsingborg, bosatt i Malmö fast med träningen på Arte Suave i Köpenhamn blir Danish MMA Night i stort sett en hemmamatch för Kianzad. Sist hon tävlade i Europa var år 2014 på Cage Warriors 74 i London då svenskan besegrade finskan Eeva Siiskonen (5-5) och vann mästartiteln i organisationen. Att än en gång känna det genuina stödet av hemmafansen ger matchen ännu mer betydelse.

“Jag har verkligen underskattat att fightas ‘hemma’ på sistone. De senaste tre åren har jag varit i USA som har varit både ärofyllt och en väldigt lärorik upplevelse. Jag tar mycket av det med mig tillbaka hem. Mycket av att jag vill fightas hemma är för att det var längesen min familj såg mig, senaste gången var på Cage Warriors London när jag vann bältet. Och att få representera min ‘nya’ klubb i Köpenhamn är stort för mig. Såklart behöver jag inte resa mer än 30 min denna gången så mycket blir enklare allt från viktnedgång till återhämtning.

“Dock så [åkte jag på] ett mini camp till Las Vegas på fredag den 18:e maj i en vecka för att slipa på lite saker inför matchen. Och avslutar de sista 2 veckorna hemma i Malmö och Köpenhamn.”

 

Foto via danish-mmanight.dk

Motståndaren Hughes må inte ha ett särskilt imponerande matchfacit, men hon har ständigt mött toppmotstånd med vinster över bland andra den talangfulla landsmannen LJ Adams (4-2) och förluster mot europeiska topptalanger som Aga Niedzwiedz (10-1) och Cindy Dandois (12-3). Nederlaget mot den sistnämnde är dessutom någorlunda kontroversiell då det finns många som anser att stoppet i knockoutförlusten var alldeles för abrupt – inklusive Kianzad.

“Jag tycker hon är en bättre fighter än hennes record. Hon har också har en del tufft motstånd på sista tiden och den senaste matchen mot Cindy Dandois rättfärdigade inte henne riktigt då jag tycker stoppet var tok för tidigt.”

Kianzad ger Hughes mycket respekt med tanke på motståndsnivån  – men är övertygad om att hon kommer stå som segrare efter att ha lagt ännu ett avslut i sitt matchfacit.

“[Jag har ett] bättre game overall än henne. Jag tycker jag har både storleksfördel, smidighet, teknik på stående och på golvet. Hon är en fysiskt stark motståndare och jag är redo för den bästa Kerry den nionde juni, men jag kommer avsluta henne.”

Kianzad har genomgått en lång och svår resa under de senaste åren. Hon hamnade i förlustsvit och psykisk ohälsa men har återhämtat sig till välmående och dessutom hamnat i vinstkolumnen igen. Med fullt fokus och målet att inleda en ny vinstsvit på vägen till toppen är “Banzai” redo för att nå nya höjder på Danish MMA Night.

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
ExklusivtSenaste NyttZ-Klistrad artikel
bet365
Speltips: UFC on ESPN: dos Anjos vs. FizievRafael dos Anjos vs. Rafael Fiziev


9 Juli | 00:00 | UFC
1.49 - 2.55
Till Betsafe!
Insättningsbonus för nya spelare!
Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
UFC ODDS
UFC Vegas 5812
Rafael dos Anjos vs Rafael Fiziev2.701.50
Caio Borralho vs. Armen Petrosyan1.622.30
Said Nurmagomedov vs Douglas Silva de Andrade1.403.00
Jared Vanderaa vs Chase Sherman1.572.50
Jamie Pickett vs Denis Tiuliulin1.572.50
Michael Johnson vs Jamie Mullarkey2.701.50
UFC-oddsen presenteras av Bethard.se, klicka här för att komma igång!

Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...