Intervju med Team Sauerlands senaste svenska tillskott, Klara Svensson

25-årige Klara Svensson har nu tagit sig in i boxningens ”finrum” åtminstone vad gäller promotorbiten (Team Sauerland) den skånska krigartjejen kan knappast vara i bättre händer rörande hennes karriär. Om det är något ”gäng” som kan ta den f.d. VM-medaljören dit hon vill i sin boxargärning så är det just Team Sauerland. De har lotsat många boxare mot toppen genom åren och är för övrigt redan på god väg med hennes stallkamrat, Erik Skoglund som har en titelmatch i sikte. På tisdagen offentliggjordes det på en presskonferens i Djurgårdens boxningslokal i Stockholm att Svensson nu tillhör Team Sauerland (kontrakt var signerade) och hon kommer förstås att boxas på deras TV-sända galor (TV10) under epitetet ”Nordic Fight Night”.  MMAnytts Mazdak Cavian fångade Svensson för ett snack på ovan nämnda presskonferens/ pressträning . Läs intervjun i sin helhet här nedan!

MMAnytt: Hur många amatörmatcher har du gått? 

Klara: 105, jag har två VM-brons, ett VM-silver och ett EM-silver.

MMAnytt: Hur gammal är du?

Klara: Jag är 25

MMAnytt: Hur gammal var du när du började träna boxning?

Klara: Jag var 15 år!

MMAnytt: Hur hinner man med så många matcher på så kort tid?

Klara: Jag kom in i boxningen i en bra period när damboxningen hade etablerats, jag bodde i Skåne nära till Danmark, hade lätt att få matcher och kom in i landslaget tidigt. Så det var lite grann slumpen tidsmässigt att det fanns så mycket tjejer att möta, rätt viktklass säkerligen också (lätt weltervikt) och det satsades mycket, vi fick resa en hel del med landslaget.

MMAnytt: Vad är dina mål inför framtiden?

Klara: Jag har precis signerat ett bra kontrakt med Team Sauerland, jag har varit proffs i Tyskland i två år är obesegrad öefter 10 proffsmatcher och jag känner lite grann att detta är ”andra halvlek” och det är här jag skall briljera.

MMAnytt: Hur stort är det här med att du skrivit på för Team Sauerland?

Klara: Det är jättestort, det är det alla vill i princip, det känns fruktansvärt roligt att de har varit intresserade och kontaktat mig, att vi skall samarbeta nu och få komma ”hem” till den Nordiska marknaden, jag har varit i Tyskland ett tag och det tycker jag varit jättetrevligt men det skall bli roligt att kunna boxas närmre hemmaplan i Danmark. Så nu har man en trygg resurs bakom sig med ett stort kontaktnät, då vet man om man vill möta en tuff motståndare så kommer det att kunna bli möjligt med Team Sauerland i ryggen.

MMAnytt: Vilka andra promotorer fanns det och vad är betydelsen med Team Sauerland?

Klara: De är ju störst på marknaden, åtminstone om man ser till Europa, de har ju funnits i Berlin och Tyskland då och haft TV där och de största galorna. Universum Box Promotions, ett konkurrerande bolag var ju stora i Hamburg på 90-talet men har nu gått i konkurs eftersom de hade tufft med TV-avtal. Sedan dess har det varit Sauerland som varit störst. Sedan finns ju även Steinforth (SES) ett mindre promotorföretag och så mitt f.d. stall EC Box Promotion i Hamburg, även det betydligt mindre än Sauerland. Dessa har förstås svårt att hävda sig i konkurrensen med Team Sauerland.

MMAnytt: Hur är konkurrensen bland boxningspromotorer?

Klara: Ja det var ju de som jag nämnde (i Tyskland) och resten har jag inte jättekoll på – I Ryssland har de några promotorer som är ganska så stora och i England förstås och så har vi ju den amerikanska marknaden som är en helt annan, stor naturligtvis. Det känns perfekt för mig att bli en del av en av de största i Europa och se vad det leder.

MMAnytt: Vad är dina starkaste sidor som boxare?

Klara: Som boxare så tror jag att det är att jag har väldigt bra ”vinnarskalle”, jag är orädd, smart defensiv men ändå med ett hetsigt temperament.

MMAnytt: Varför ville du bli proffs?  

Klara: Jag hade varit amatör i många år och det hade gått bra, tagit många medaljer, tyckte inte det var så roligt att boxas på en halvtom arena i Kazakstan eller Ryssland, så till slut så kände jag att det hade varit lite mer glamoröst att få boxas fler ronder, och sedan gick ju OS också och min viktklass var ju inte med där så då försvann en stor morot. När jag sedan fick möjligheten att bli proffs i Hamburg med min första promotor så kändes det som ett bra val. En ny start, det kändes roligt.

MMAnytt: Vad tycker du om hela Frida Wallberg-incidenten och hela det där i media som följde efter det?

Klara: Det blev väldigt mycket media såklart och synd att det blev för mycket negativt för hon förtjänar bara det bästa vad det gäller PR från media med tanke på hur bra hon är och har varit, nu blev det överdrivet mycket trauma och drama med hela grejen men det ju många som stöttar henne och det är ju roligt att se och höra, så det kanske inte bara är till boxningens nackdel, hon skall ju ha en eloge för den hjälte insats hon gjort både i den matchen och i karriären som sådan. Hon borde bli ihågkommen för det istället för det tragiska slaget (olyckan).

MMAnytt: Håller du med kritikerna att proffsboxningen borde bli förbjuden?

Klara: Nej för jag tycker liksom att det är en etisk fråga, skall man få göra som man vill? Ja för det är ju frivilligt, man kan få supa ihjäl sig, köra ihjäl sig om man vill, om man skall gå in och styra människor i deras vardag är det fel. Det är ju fritt, på eget initiativ och man är medveten om riskerna.  Det är ju ”The Noble Art Of Self Defense” där försvaret är centralt till skillnad mot t.ex. i Ishockey där man kan få en helt oväntad tackling som man inte ser eller kanske inte kan värja sig emot. Vi är ju beredda på att ta emot slag.

MMAnytt: Men kan du förstå kritikerna som hävdar att man uppfostras till att inte använda våld och inte slå sina medmänniskor och så är det ändå OK i en sport?

Klara: Jo absolut de som ser det utifrån kan kanske uppfatta det som omoraliskt, och första gången jag befann mig i en boxningsring och skulle slå någon i ansiktet så tyckte jag också att det var konstigt eftersom jag hade lärt mig något helt annat, men man förstår ju också att boxning är något helt annat.  När man slår någon utan någon som helst emotionell laddning och bara gör det för att säkra poäng i en boxningsring då är det inte lika obehagligt.  Jag tycker att de värsta kritikerna borde ta sig ner till en boxningslokal och känna av den goda stämningen och de fina idrottskillarna och tjejerna. Då skulle de förstå att de inte är där för att skada varandra.

MMAnytt: Vad tror du om det rykte om Frida Wallberg att hon hade tränat extra hårt (sparrat) och kanske på så sätt ”bäddat” för olyckan – är det vanligt tror du att man utsätter sig för sådant som potentiellt kan ge en hjärnskakning innan en stor match?

Klara: Nej, jag kan inte uttala mig om det, det har gått så många rykten från s.k. säkra källor, det får Frida och hennes team gå ut med vad som verkligen har hänt, det är dumt att spekulera om det. Jag tror inte att det är vanligt eftersom man alltid kör en magnetröntgen på huvudet inför matcherna och vad gäller sparringen så är det en del av träningen. Skulle man inte kunna göra den biten så skulle man inte komma ordentligt förberedd för en match.

MMAnytt: Hur tyckte du boxnings-Sverige skötte under den här hektiska perioden mot all kritik, hade du gjort något annorlunda?

Klara: Svårt att säga, det har varit så att fokuseringen mestadels legat på henne och hennes sjukdomsvistelse och det kan man ju förstå, – folk ville ju få reda på hur det var med henne. Vad boxningskommissionen borde ha gjort är väl att de omedelbart skulle lagt papperna på bordet och rannsakat sig själva och ställt sig frågan, var gjorde vi för fel? Skulle Frida ha fått gått upp efter första nedslagningen o.s.v. sådana saker borde ha stötts och blötts! För sportens skull så att det inte blir någon nidbild utav boxningen och att ett förbud kommer upp som alternativ.

MMAnytt: Tack skall du ha och lycka till!

Foto: Klara Svensson/ Facebook  

Kategorier
Nyheter

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
Omröstning

Justin Bieber har utmanat Tom Cruise till en UFC-fight! Vem hade vunnit?

Visa resultat

Loading ... Loading ...