Reportage: Möt Fernando Flores – tjuren som aldrig backar undan

Fernando “El Toro” Flores gör sig redo för krig på hemmaplan. Umeåbon är nämligen en av dem som går match på Battle of Botnia 2016 nästa månad, där han möter den mer erfarne Edgar Skrivers från Lettland.

I en ny intervju med MMAnytt talar den 32-årige tvåbarnspappan ut om tankarna inför matchen, de senaste utmaningarna från Mohammad Babadivand och Michel Ersoy samt sin filosofi som fighter och den tydliga målbilden.

 – Jag tävlar mot mig själv och ger aldrig upp – det är ”warrior mode” som gäller, säger han.

Många brukar säga att det finns en sak som aldrig går att lära ut till en fighter. Tekniken kan alltid förbättras och det finns hela tiden oändligt mycket mer att utöka sin arsenal med för att bli så komplett som möjligt. Men tuffhet och hjärta är individuellt – antingen har du det medfött eller inte.

Vad man än tycker om det påståendet så är Renyi-fightern Fernando Flores (3-1) en av dem som verkligen visar sina krigarinstinkter i buren.

“Jag kanske inte har de bästa boxningsskillsen, bästa sparkarna och alla flashiga grejer. Det kanske jag inte har, men jag vet en sak jag har och det är hjärta.”

Slog igenom med skrällvinsten på bortaplan

32-åringen har sakta men säkert börjat göra ett namn för sig på den svenska MMA-scenen, efter att ha gått flera matcher i amatör-MMA. I mångas ögon slog han igenom som ett framtidslöfte i början av sommaren, då han i sin fjärde proffsmatch hoppade upp till fjädervikt och besegrade Allstars-fightern Michel Ersoy (6-3) som kraftig underdog på Scandinavian Fight Nights första gala i Stockholm.

– I andra ronden fick han in en kimura på mig som han använde som ett svep och det visste jag att han skulle göra, så den följde jag med på bara. Och i tredje ronden fick han in en bra högerträff på mig. Det var det enda han hade att komma med. Du vet ju vad som hände i brottningen – jag har mött mycket bättre brottare än honom, säger Flores i en exklusiv intervju.

Foto: Mazdak Cavian

Matchen mot Ersoy blev en underhållande trerondare där Flores tog hem segern via enhälligt domslut.

Hårda ord från Ersoy

Förlusten tog hårt på motståndaren Ersoy, som sedan dess har gjort det tydligt för alla att han vill ha en returmatch. Väl tillbaka i vinstkolumnen efter förra månadens Superior Challenge 14 sparade han knappast på orden när han riktade följande uttalande till Flores i en segerintervju med MMAnytt:

”Jag vill jättegärna gå en match mot Fernando Flores om han vågar. Din bitch, kom igen motherfucker, en gång till!”

Flores gick då snabbt ut med ett svar och reflekterar nu över Ersoys sätt att utmana honom.

 – Inför Superior såg jag att han började prata om en rematch med mig i media. Sedan såg jag hans match, tänkte att det var roligt för honom att han vann och inte så mycket mer än så. Därefter går han ut och kallar mig ”motherfucker”, ”bitch”, att jag är feg och så. Han har så dåligt ordförråd att han måste börja kalla mig sådant istället och det tycker jag bara är roligt. Själv har jag inget emot honom, men jag har heller inget att bevisa, säger han och fortsätter:

 – Hade matchen sett ut som så att han kanske slagit ner mig och totaldominerat i två ronder innan jag sedan snabbt vunnit på ett lås i tredje, eller om det på något annat sätt hade varit extremt jämnt – då hade jag så klart gett honom en rematch utan problem. Men den här matchen var inte jämn. Det var tre ronder som jag vann. Jag vann för att jag hade en bra gameplan och det är klart att det känns frustrerande. Han får väl kalla mig vad han vill om det känns bättre för honom. Jag är inte här för att snacka skit och sådant där, jag låter min kropp göra resultaten istället och efter att jag har gått in och delat buren med någon så visar jag respekt.

Flores Vs Ersoy

Citat från min förra motståndare : ”Jag vill jättegärna gå en match mot Fernando Flores om han vågar”, sa Ersoy innan han skickade iväg ett meddelande direkt till Flores. ”Din bitch, kom igen motherfucker, en gång till.” Jag satt mig i bilen och bilade ner till Stockholm Scandinavian Fight Nights och gick upp en viktklass för att få mig en omgång stryk på borta plan. Så här ser nästan hela fighten ut, måste kännas frustrerande att inte kunna ställa sig upp mot en b&%¤h och m!¤#%&#%#&ker som mig Michel ErsoyOm ni undrar hur träningen går, så hittar ni mig på Renyi eller på jobbet eller hemma med min familj. Min nästa fight ska va i min viktklass. MMAnytt.se , Kimura.se , mmaViking.com , AtSteve Duncan, Battle of Botnia

Publicerat av Fernando "El Toro" Flores den 9 oktober 2016

 

Vill vara en förebild för sina två barn

Flores, som är far till två barn, menar att han är mognare som person och fighter än Ersoy och att han alltid är noga med att vara en förebild som uppträder respektfullt utanför buren.

 – Jag vill inte kalla min motståndare, som jag har mött och fått stryk av, bitch och motherfucker. Det finns liksom ingen idé egentligen. Jag tycker det är trevligt att bli utmanad och det är bra för MMA att man går ut så där och skapar lite uppmärksamhet ibland – men till en viss gräns. Att hålla på och kalla någon bitch och motherfucker tänker inte jag göra i alla fall. När jag blir äldre vill jag kunna se tillbaka och vara stolt tillsammans med mina barn. Som person är jag lugn men i ringen blir jag grym.

Ersoy är inte den enda som har utmanat Flores sedan vinsten i Solnahallen. Långt innan Ersoys uttalande gick nämligen SFN-mästaren Mohammad Babadivand (5-0, 1 NC), även han från Allstars, ut och uttryckte sitt intresse av ett titelförsvar mot Flores.

 – På Scandinavian Fight Nights kallade Mohammad ut mig också så jag vet inte. Är det två mot en de vill ha eller? skämtar han.

Foto: Mazdak Cavian

Långt innan Ersoys hårda ord gick Mohammad Babadivand (mitten) ut och utmanade Flores till en titelmatch. Detta på grund av “El Toros” kommentarer i den här intervjun.

Redo för tuff match på Battle of Botnia 2016

Innan några eventuella fjäderviktsmatcher har Flores en helt annan utmaning i sikte. Med sina tre raka segrar i ryggen är “El Toro” just nu mitt uppe i matchförberedelserna inför Battle of Botnia 2016, där han återigen får chansen att skina framför hemmapubliken när han tar sig an den erfarne letten Edgar Skrivers (9-4).

 – Det skadar aldrig att vara här och visa upp sig i Umeå. Detta är ett stort test för mig så klart inom min MMA-karriär. Han kommer in i buren med mycket erfarenhet och det ska bli en ära att få suga in mig hans erfarenhet och kunna ta in det i mitt game. Han kommer med alla hot som en MMA-fighter kan komma med och är en fighter som gillar att avsluta. Sedan att Battle of Botnia matchar mig hårt gillar jag, eller förlåt älskar jag. Målet är att få till ett W, säger han självsäkert och tillägger:

 – Då många undrar varför jag får en så pass tuff kille att möta, så brukar jag svara att jag vill personligen inte möta någon som har förlorat sina fem senaste matcher eller typ vunnit två av sju. Jag tränar och tävlar mot mig själv hela tiden för att visa min spegelbild att jag med hård träning, svett, blod, skratt, tunga och lätta dagar kan se mig själv som en vinnare och bevisa för min familj att man kan vända på sin livshistoria.

unnamed-2-379x500

Flores känner att krigarinställningen är hans främsta vapen.

 – Okej jag kanske inte har de bästa boxningsskillsen, bästa sparkarna och alla flashiga grejer. Det kanske jag inte har, men jag vet en sak jag har och det är hjärta. Jag tävlar mot mig själv och ger aldrig upp – det är ”warrior mode” som gäller.

Betyder mycket att tävla på hemmaplan

Senaste gången Flores gick match i Umeå var på förra årets Battle of Botnia, då han kammade hem karriärens hittills enda avslut när han drog ut fransmannen Martial Seguy (2-3) med en anakonda-strypning.

 

Det betyder mycket för honom att återigen vara tillbaka och han tar stor inspiration från alla andra fighters som gjort ett namn för sig i organisationen.

 – Det betyder väldigt mycket att tävla på hemmaplan. Alla har vi personer man ser upp till och som många andra har jag följt Zlatan Ibrahimovics karriär sedan han började i Malmö. Han bevisar om och om igen att man kan ta grabben från Rosengård men inte ta Rosengård från grabben. Vi i Norrland har Tor Troeng och Andreas Ståhl som har varit i finrummet UFC och visat att svensk MMA håller hög klass. De har fått kämpa och lämna en trygghetszon för att testa sina vingar. David Häggström som har varit topprankad i Europa, och samtidigt pluggat på heltid och jobbat. Thomas Bäck har även jobbat på heltid och tagit fighter ute i Europa och kämpat och krigat i buren. Deras erfarenheter och att jag har sett de fightas här hemma på Battle of Botnia gör mig ännu mer motiverad att visa att jag är en unik person som kommer kliva in i buren den tionde december.

“Detta kommer bli som att åka en karusell. Det kommer vara nervöst, pirrigt och fartfyllt. Denna fight vill man inte missa för vad som helst kan hända.”

Han fortsätter och poängterar den höga klassen som Battle of Botnia håller:

– Kolla bara på vilka som har fightats här – Akira Corassani, Nico Musoke, Emil Meek, Lina LänsbergFrantz SlioaEmil Hartsner, Jonatan Westin, Nicklas Bäckström och alla från Umeå också så klart.

Så vad kan man förvänta sig av Flores när han kliver in i buren denna gång?

 – Publiken kan förvänta sig att detta kommer bli som att åka en karusell. Det kommer vara nervöst, pirrigt och fartfyllt. Denna fight vill man inte missa för vad som helst kan hända.

Foto: Mazdak Cavian

Flores är redo för nytt krig i buren, denna gång i sin vanliga viktklass.

Vill ta SFN-bältet – och försvara det mot Ersoy

Efter att tidigare ha varit väldigt kortsiktig i sin planering har Flores nu lagt upp en tydlig målbild. Som han nämnt innan är han mycket hängiven att ta sig in på den asiatiska marknaden.

 – Jag har ett mål med allt jag gör nu. Långsiktigt är det fortfarande att försöka komma till Asien. Det skulle vara en riktigt cool upplevelse att fightas där och hur krokig vägen dit än blir så kommer jag fortsätta kämpa. Det är svårt att få alla matcher, men tar jag mig dit kommer jag representera hela landet.

“Jag har fan heltidsjobb, två barn och anpassar träningen efter jobbet. Jag är väldigt lugn med mig själv och så länge det här funkar så kommer jag köra.”

Innan dess har han inget emot att få tyst på de som utmanat honom.

 – Mitt fokus är att nu gå match i min viktklass här på Battle of Botnia och ta det därifrån. Jag är beredd är att gå upp till fjädervikt igen om det skulle vara något, men jag tycker faktiskt att Mohammad har första tjing på mig. Först vinner jag mot honom och sedan försvarar jag SFN-bältet mot Michel. Jag tänker hellre så.

Foto: Mazdak Cavian

“El Toro” har siktet inställt på framtida matcher i Asien. Något som inte bör vara allt för avlägset med den fightingstilen han har.

Planerar att tävla i minst fem år

Flores kombinerar idag familjeliv och heltidsarbete med sin elitsatsning, men karriären har bara börjat och han tänker köra på så länge det går.

 – Jag har fan heltidsjobb, två barn och anpassar träningen efter jobbet. Jag är väldigt lugn med mig själv och så länge det här funkar så kommer jag köra. Jag gillar att fightas och jag krigar hela tiden mot mig själv. Mycket kan hända men nu har jag minst fem år framför mig, inga problem.

Foto: Mazdak Cavian

Mer om Fernando Flores på MMAnytt:

“El Toro” på sociala medier:

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
Battle of BotniaExklusivtFernando FloresIntervjuNyheterRekommenderatRenyiReportageSenaste NyttSvenska NyheterVideoZ-Klistrad artikel

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.
2 Kommentarer
 • Comme Erçial
  11 November 2016 at 11:39

  Grym snubbe.

 • Stefan
  12 November 2016 at 02:46

  Bra intervju, go Fernando!!

 • Svara

  bet365
  Speltips: UFC 278

  Kamaru Usman (c) vs Leon Edwards


  1.27 - 3.75


  20 Augusti | 00:00 | UFC
  Till Bethard!
  Välkomstsbonus för nya spelare!
  Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
  UFC ODDS
  UFC 27812
  Kamaru Usman (c) vs Leon Edwards1.273.75
  Paulo Costa vs Luke Rockhold1.323.35
  José Aldo vs Merab Dvalishvili2.051.80
  Marcin Tybura vs Alexander Romanov3.801.26
  Tyson Pedro vs Harry Hunsucker1.126.25
  Leonardo Santos vs Jared Gordon3.351.29
  UFC-oddsen presenteras av Bethard, klicka här för att komma igång!

  Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
  18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem blir första svenska UFC-mästare?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...