Alexander "The Mauler" Gustafsson. Foto: Stefan Romare/Daniel Schälander

Nästa stora MMA-steg – för Alexander Gustafsson: “Ska bli riktigt kul”

✅ Här är The Maulers nya storsatsning! ✅ Exklusiv intervju: "Ser verkligen fram emot det hela"

Många har undrat vad som väntar härnäst för den svenske MMA-legendaren Alexander Gustafsson, sedan “The Mauler” meddelade sin pension från sporten efter sin senaste fight på UFC Stockholm för drygt en månad sedan.

Nu kan MMAnytt exklusivt avslöja detaljerna kring stjärnans nästa MMA-steg.

Gustafsson går nämligen in och satsar på framtidens fighters, genom att ingå ett stort samarbete med den svenska uppstickaren AK Fighting – en nytänkande MMA-promotion kopplad till organisationen AK Fighting Championship.

Den flerfaldige UFC-titelutmanaren är dels involverad som partner i organisationen, tillsammans med managern Majdi Shammas och AK-grundaren Alexander Khalaf. Dessutom har AK även skrivit på ett stort samarbetsavtal med kosttillskottsmärket Fight Pharm, som drivs av Gustafsson ihop med toppfightern Ilir Latifi och vd:n Besim Berisha.

Från vänster: Majdi Shammas, Besim Berisha, Alexander Khalaf, Alexander Gustafsson och Andreas Michael. Foto: Daniel Schälander

Alexander Gustafsson: “Otroligt stort”

MMAnytt var inbjudna till Hoom Home & Hotel i Järfälla under måndagen, för att bevaka kontraktsskrivningen och tala närmare med de inblandade parterna.

– Det här är stort, jättestort. Dels för AK Fighting Championship och även för Fight Pharm. AKFC är en gala som håller hög kvalitet och som vi tror på. Den nya generationen av fighters kommer att komma in här och få leverera och få växa. Det är en otroligt professionell organisation och promotion som enligt mig kommer bli en gala att räkna med i framtiden – i Sverige, och utanför Sverige. Eftersom man själv har varit med i svängen så vet man lite vad de här galorna betyder för en fighter liksom, att få komma in och få tävla aktivt, bygga ett record och få låta det vara en startpunkt för större matcher och en karriär liksom. Så det är otroligt stort, jag ser verkligen fram emot det hela och det ska bli riktigt kul att få vara med från alla sidor, säger Alexander Gustafsson till MMAnytt.

AK Fighting Championship debuterade med ett första event i Örebro i höstas. Då arrangerade man en gala för matcher i MMA-klass A, med exklusiv inramning och en proffsig stämning. Målet var tydligt: att höja hela statusen på A-klassen i Sverige.

Nu expanderar man och nästa steg blir att ta in några av Sveriges hetaste fighters även på proffssidan – för en stor gala i Solnahallen i Stockholm under hösten.

Heta stjärnskott så som Hamza BougamzaJonatan WestinNabbe Malki och många andra är redan planerade för matcher på det kommande AKFC-eventet, och Gustafsson tror att hans egen involvering kan sporra dem att verkligen ge allt i buren.

– Jag hoppas verkligen på att det sporrar dem. De ser att jag lyckades ta mig hela vägen till toppen och jag hoppas verkligen att de kan finna en motivation i det hela. Det visar att det inte är omöjligt. Det här är en tuff bransch, det är en hård konkurrens men med rätt vilja, disciplin och hårt arbete så kommer du nå dit. Det ska bli riktigt kul att få ta det här vidare, att få vara med från andra sidan burväggen om man säger så, fortsätter storstjärnan.

The Mauler glad att kunna “ge tillbaka till sporten”

Hur viktigt tror du det är för framtidens stjärnor att få komma in på en gala som AK Fighting Championship, att få den där proffsiga plattformen att visa upp sig på?

– Jag tror att det bygger en grund för vad som ska komma liksom. Nästa steg är rampljuset, en större arena, mer publik och AKFC erbjuder den här känslan av hur det är att tävla i rampljuset. Känslan av en bred publik och ett professionellt arrangemang framförallt. Det är en grym plattform för att ta sin karriär till nästa nivå.

Vad betyder det för dig själv, att hitta ett nytt sätt att vara inblandad i sporten?

– För mig betyder det väldigt mycket att få vara med i det här. Att få kunna ge tillbaka till sporten och de nya fighters som är på väg upp. Samtidigt stillar det mitt begär lite. Så vi ser fram emot det här som fan, det ska bli kul.

Alexander Gustafsson avslutade sin MMA-karriär på UFC Stockholm. Nu ger han tillbaka till sporten, genom att satsa på framtidens talanger. Foto: Stefan Romare/MMAnytt

Vad gäller Fight Pharm-delen av samarbetet berättar vd:n berättar att det rör sig om ett treårigt samarbete.

– Vi går in med AK Fighting Championship först och främst på grund av att det är en organisation som vi tror väldigt mycket på. De håller väldigt hög kvalité, både matcherna som kommer att finnas på kortet och själva galan i sig. Vi såg direkt att det här är något annorlunda. Det här liknar inte det vi har sett i Sverige tidigare, och vi tror på Alexander Khalaf som är grundaren. Han är ung, hungrig och driven. Så jag, Alexander Gustafsson och Ilir Latifi bollade det här sinsemellan och de tyckte att “vi kör,” säger Besim Berisha till MMAnytt.

AK-grundaren: “Ett stort steg för svensk MMA”

För Alexander Khalaf är det här ett stort steg, både för AK Fighting Championship för svensk MMA som helhet.

– Fight Pharm går in som en av våra största partners och vi är stolta över att ha ett så starkt varumärke bakom oss, som är premium rakt igenom. Fight Pharm har tagit fram flera kvalitetsprodukter och som alla vet är det Alexander Gustafsson och Ilir Latifi som ligger bakom detta ihop med deras vd Besim, som jobbar riktigt hårt. För AK som organisation och promotion så är det här ett jättekliv, att vi får så pass stora varumärken inom skandinavisk MMA som backar oss. Det är jättekul att de tror på vårt arbete och att de vill hoppa på tåget, det betyder jättemycket för oss, för att vi ska kunna komma till nya höjder. Alexander Gustafsson är med på två olika sätt nu, han är med som partner i själva organisationen och sedan även via samarbetet med Fight Pharm. Det här är en milstolpe, ett stort steg för svensk MMA och alla fighters som vi gör allt det här för i slutändan, säger Alexander Khalaf till MMAnytt.

– Vi hoppas att vi ska kunna göra någonting riktigt bra tillsammans nu. Precis som allt annat, när man har med sig så här stora namn och varumärken så kräver det också ett ansvar. Och ett ansvar gentemot sporten som vi brinner för och älskar, att man verkligen gör det här på rätt sätt nu så att svensk MMA ska kunna blomstra ännu mer. Det är ju det som har varit målet med allt det här från första början, att med AK kunna ge framtidens fighters en stor plattform där de verkligen kan synas och höras – för att sedan kunna ta sig vidare till världstoppen och bli välbetalda stjärnor. Jag är superexalterad inför framtiden, allting ser väldigt ljust ut och vi skyndar på långsamt tillsammans, fortsätter han.

Hur stort är det för dig att Alexander Gustafssons nästa MMA-steg efter pensionen är att affiliera sig med dig och din MMA-organisation?

– Att Alexander Gustafsson tar ett sådant här kliv och går in som partner från två olika håll i AK Fighting Championship, för att ge tillbaka till svenska MMA-fighters som är på väg upp och öppna upp den här plattformen, det betyder allt för den verksamheten som vi bedriver och det konceptet som vi försöker hålla oss till. Vi jobbar med att vidareutveckla fighters varumärken och se till att de växer så att de ska få synas och höras ännu mer. Med Alexander Gustafsson bakom oss så kommer det självklart öppna upp nya dörrar för våra killar och tjejer. Det är dem det handlar om i slutet av dagen. Det här är stort och jag hoppas att folk runtomkring ser hur viktigt det här är för svensk MMA.

Vad är målet nu med AK Fighting Championship?

– Vi jobbar väldigt hårt för att vi ska kunna lyfta fram fler namn här, som ska kunna ta sig vidare till de större organisationerna där ute i världen. Det är det som är målsättningen och det är det som har varit målsättningen med det här hela tiden. En stor eloge ska även ges till Majdi Shammas, han håller sig mycket i bakgrunden men han är en av de absolut viktigaste personerna i det här och även för svensk MMA som stort. Nu vill vi bli bäst på det vi gör tillsammans för att hjälpa den svenska MMA-scenen – våra fighters, alla klubbar runtom i Sverige och alla de varumärken som är med och stöttar – att blomstra ännu mer. Vi vill ge våra fighters förutsättningarna att ta sig till UFC, Bellator MMA eller ONE Championship, nå sina mål och kunna få de pengarna som de här fantastiska atleterna faktiskt förtjänar för sitt hårda slit.

Här skriver Alexander Khalaf på avtalet med Fight Pharm. Foto: Daniel Schälander

“Tror inte ens att UFC satsar lika mycket”

MMAnytt fick även en pratstund med Majdi Shammas, som numera har en central roll i AK Fighting Championship. Han förklarar hur det kom sig att han – tillsammans med Alexander Gustafsson – valde att börja jobba med AK.

– Första gången jag kom i kontakt med AK Fighting Championship var när jag blev bjuden till den första galan i Örebro. Jag kom dit och blev överraskad, det var som att gå på ett fint bröllop och kolla på fighting. Det är sådant man ser utomlands på vissa ställen, men vi har inte riktigt haft det konceptet i Sverige. Jag tyckte att det var otroligt bra arrangerat och genomfört. Sedan kontaktade han mig för ett tag sedan och sa att han ville börja köra fler galor och ha oss med på tåget. Jag tycker att det är en väldigt duktig och driven kille, Alexander Khalaf, och nu är vi här, säger han.

För Shammas – som länge har jobbat med Alexander Gustafsson på olika sätt under karriären – betyder det särskilt mycket att ha med “The Mauler” likväl som Ilir Latifi på tåget.

– Något som jag vill göra för alla kampsportare jag jobbar med är att hitta någonting för dem även utanför buren. Det har inget att göra med om någon lägger av eller inte, men de ska kunna leva utanför fightingen också. Alla har olika vägar att gå men det här är otroligt kul, att ha med så bra killar och bra namn i den här satsningen – både Ilir Latifi, Alexander Gustafsson och Fight Pharm som varumärke.

Nu när ni har slagit er samman och format ett så här starkt team inför galan i Stockholm, hur långt tror du att ni kan gå med AK?

– Jag är alltid ödmjuk, jag har sett många komma och gå. Man ska inte ta något ifrån de galor som har funnits alla dessa år. Men jag vill ödmjukt säga att det här kan bli hur bra som helst. Alltså att plattformen för alla fighters kan bli hur bra som helst. Jag tror inte ens att UFC satsar lika mycket på fighters på det sättet som det görs här. Den PR:en som alla fighters får som kör här, den går inte att få någon annanstans.

Majdi Shammas fortsätter:

– Samtidigt ska man betona att vi inte är här för att låsa några fighters eller så. Det AK vill stå för, det är inte att binda en fighter till organisationen utan 95 procent av hela budgeten går till att bygga fighterns namn och varumärke – för att de sedan ska kunna flytta till större organisationer. Vi står inte heller iväg för någon när det kommer till att tävla på andra svenska galor, det som är bäst för varje fighters karriär är det som gäller. Hela idén går ut på att bygga deras namn så mycket som möjligt, så att de sedan får en enklare väg framåt och att de kan tjäna vad de förtjänar i framtiden. Och när det kommer till promotion så är Alexander Khalaf otroligt duktig.

Följ AK Fighting Championship på Facebook och Instagram samt håll utkik här på MMAnytt.se för fler uppdateringar inför den kommande storgalan i Stockholm!

Inom kort kommer vi också släppa nya delar ur vår exklusiva intervju med Alexander Gustafsson, där ni kommer att få höra mer om hans tankar kring bakslaget på UFC Stockholm, pensionsbeskedet och hur han ställer sig till en potentiell comeback. Håll utkik för det!

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara

bet365
Speltips: UFC 278

Kamaru Usman (c) vs Leon Edwards


1.27 - 3.75


20 Augusti | 00:00 | UFC
Till Bethard!
Välkomstsbonus för nya spelare!
Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
UFC ODDS
UFC 27812
Kamaru Usman (c) vs Leon Edwards1.273.75
Paulo Costa vs Luke Rockhold1.323.35
José Aldo vs Merab Dvalishvili2.051.80
Marcin Tybura vs Alexander Romanov3.801.26
Tyson Pedro vs Harry Hunsucker1.126.25
Leonardo Santos vs Jared Gordon3.351.29
UFC-oddsen presenteras av Bethard, klicka här för att komma igång!

Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...