Rekordstort intresse för FCR 5: “Bättre tryck än någonsin”

✅ Fight Club Rush håller sin största gala hittills nu på lördag

Den Västerås-baserade MMA-organisationen Fight Club Rush har på kort tid gjort ett stort avtryck på den svenska kampsportsscenen. Vad som i september 2017 började som en av alla serietävlingar i Svenska MMA-ligan har steg för steg vuxit till något mycket större – som i sin tur har hjälpt till att revolutionera sporten och sättet vi ser på den, här i Sverige.

Visst fanns redan mindre galor som mixade ihop A-klass med proffs. Men hur FCR började bygga upp ett växande intresse för att se landslagsfighters, mästerskapsmedaljörer och unga MMA-talanger, har fått dem att sticka ut.

Med högklassiga trailers, countdown-videor och andra typer av produktioner – ofta på en nivå som påminner om sådant UFC lägger ut – har FCR-teamet satsat på att berätta storys från fighters som kanske inte riktigt har kommit till ytan tidigare.

Zlatko Ostrogonac: “Är folket nöjda så är vi nöjda”

Konceptet har tagit dem till ett läge där det nu är dags att expandera. Publiktrycket talar sitt tydliga språk och nu på lördag håller man för första gången en gala i den största hallen som Bombardier Arena har att erbjuda. Det handlar om Fight Club Rush 5, som kommer att bjuda på totalt 14 spännande matcher med några av Sveriges hetaste stjärnskott på kortet.

– Vi hoppas att det kommer bli fullsatt, det är bättre tryck än någonsin. Vi har aldrig haft så här stort intresse runt oss som organisation och en hel del biljetter till galan har gått åt. Om någon vill köpa parkett-biljetter så gäller det att vara riktigt snabb nu för där finns det inte många kvar. Vi har ett mycket större medialt intresse för vårt event än tidigare, och folk som inte ens följer MMA som vill komma och kolla på den här galan, säger Zlatko Ostrogonac, en av arrangörerna bakom FCR, till MMAnytt.


“Varje gala måste bli bättre och bättre”


FCR tycks vara på väg mot något mycket stort, sett till den stadiga framväxten. Men Zlatko håller ändå en ödmjuk och självkritisk inställning.

– Varje gala måste bli bättre och bättre. Om man lyckas – det får man se i efterhand. Vårt mål är att bli en av de bästa i Sverige, att ge fighters en bra plattform där de kan växa för att sedan kan gå vidare till de större organisationerna. Så vi lägger ner massor med tid för att allt ska bli snyggare och hålla högre kvalitet. Sedan kan man inte lova att det ska bli som UFC direkt, men man kan lova att det ska bli snäppet bättre för varje gala. Resultatet ser vi nu efter helgen. Är folket nöjda så är vi nöjda, konstaterar han.

“Pretty Boy” och “Bane” – galans största dragplåster

Västerås Fight Club är känd för en publikfriande inställning till fighting. Jörgen Hamberg vill se underhållning och action – “ingen jävla submission.” Den filosofin kommer nu sättas på prov i huvudmatchen på Fight Club Rush 5, där hemmafightern Robin Roos – en vass thaiboxare i grunden – står inför en tuff utmaning när han tar sig an den obesegrade BJJ-svartbältaren Henri Lintula från Finland.

– Han har aldrig varit mer taggad än nu. Han är en fighter som har sjukt bra “work ethic.” Han tränar två gånger om dagen oavsett om han har match eller inte och ser till att bli bättre hela tiden, säger Zlatko om Robin Roos, som kommer från en förlust och hoppas återvända till segerspåret på hemmaplan.

I den delade huvudmatchen ser vi en annan av VFC:s största stjärnor, nämligen den obesegrade Andreas “Bane” Gustafsson som möter Givago Francisco från Brasilien.

– Om ”Bane” fortsätter vinna så blir han en väldigt stor fighter i Sverige. Jag vet inte vad han gör, men han drar till sig sjukt mycket folk. Det ska bli kul att se honom i action igen, han har inte kört sedan i maj så han är taggad på att fightas igen. Jag ser fram emot båda huvudmatcherna väldigt mycket, fortsätter Zlatko om Andreas Gustafsson.

Både Roos och Gustafsson har en bakgrund från det svenska MMA-landslaget, som för den sistnämndas del ledde till ett VM-silver. På huvudkortet för FCR 5 ser vi även Amir Malekpour och Renato Vidovic – två tidigare Europamästare som precis inlett sina respektive proffskarriärer.

Doldisar kan stjäla showen: “En match jag längtat efter”

Även om man rimligtvis är som mest taggad för huvudattraktionerna, så finns också en hel del andra matcher att se fram emot i helgen. Bland galans doldisar har Zlatko en särskild favorit – där två fighters gör sina proffsdebuter mot varandra:

– En match som jag verkligen ser fram emot är Ali Taleb mot Shoeb Karar Akrami. Jag tror det kommer bli en riktigt vild match med två killar som går “all in.” Det här är en match som jag längtat efter att få se länge nu. Jag har sett Ali Taleb i buren och jag har sett Shoeb – som överraskar oss varenda gång. Den här matchen kan bli riktigt, riktigt bra.


“Sveriges A-klassfighters är bättre än proffsen i många andra länder”


Överlag menar Zlatko att han är mycket nöjd med matchkortet inför lördagen.

– Jag anser att dessa matcher är riktigt bra. Många känner kanske inte till alla, men det kommer de göra efter den här galan. Inte bara proffsen. Sveriges A-klassfighters är bättre än proffsen i många andra länder, säger han och fortsätter:

– Vi har fem proffsmatcher och nio A-klassmatcher. Det är många nya från Västerås Fight Club som kommer upp nu och som kommer köra, och det finns en hel del fighters från hela Sverige – till exempel från Umeå och Malmö. Vårt mål är att verkligen ha fighters från alla olika delar av Sverige, som ska komma hit till Västerås och fightas.

Tveksam till att införa bälte – hyllar Superior Challenge

FCR:s framgångar har fått den svenska MMA-scenen att öppna ögonen. Bara det senaste året har vi sett oerhört många nystartade galor med en liknande grundtanke, om än med sina egna varianter av arrangemang. Zlatko menar att den utvecklingen bara är positiv för alla fighters – men det finns också aspekter som han inte är lika glad över:

– Jag gillar inte att det är så många bälten. Det finns ett bälte i Sverige som verkligen betyder något och det är Superior Challenge-bältet. Det är den titeln som är legitim, som alla svenska MMA-fighters borde sträva efter just nu. De har funnits länge och de har snart arrangerat 20 galor. De är störst i Sverige, med event som sänds på nationell TV.

Foto: Stefan Romare/MMAnytt

Han fortsätter:

– Blir det för många bälten så förstår inte fansen vilket som betyder mer eller mindre till slut. Då blir det som i boxningen och så vill jag inte ha det. Innan jag lägger in en titelmatch i Fight Club Rush, då vill jag att vi har gjort en hel del event och att vi har en viss historia bakom oss. Ett FCR-bälte ska i så fall betyda att du har stor chans att komma in i UFC, Bellator MMA eller liknande. Så är det i Superior Challenge, men vi är inte där ännu. Vi måste jobba för att komma dit.

Tror du att ni kan gå om Superior Challenge i framtiden?

– Jag säger inte så, Sverige är tillräckligt stort för flera organisationer. Vi tänker inte på att gå om någon eller så, vi vill bara göra ett bra jobb. Vi behöver varandra allihopa och vi samarbetar hellre, så att vi kan göra MMA-scenen så intressant som möjligt. Det är mycket roligare när det finns flera olika galor. Superior Challenge gör ett sjukt grymt jobb, om det är någon som är Sveriges Dana White så är det Babak Ashti (Superior Challenges grundare, reds. anm). Den mannen har gjort vägen mycket enklare för alla andra MMA-organisationer i Sverige.


Fakta om Fight Club Rush 5:

 • Var? Bombardier Arenas A-hall i Västerås
 • När? Lördagen den 31 augusti
 • Vad? En MMA-gala med både proffs- och A-klassmatcher

Vill du köpa biljetter till Fight Club Rush 5? Klicka då här, eller köp dem i dörren på lördag (om de inte redan är slut då).

Du som inte kan se Fight Club Rush 5 live på plats kan streama galan live online via pay-per-view här.

LÄS MER: Efter succén: Ashah & Johan kommenterar storgalan FCR 5!


 

Kategorier
ExklusivtFight Club RushSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara

Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...