Hamza Bougamza gör comeback efter nästan tre år: “Varit en tuff tid”

✅ "Rinkebys stolthet" återvänder på söndag – berättar om frustrerande tiden: "Du börjar fightas mot dina egna demoner i stället"

Hamza Bougamza är äntligen klar för en återkomst till MMA-scenen. Den svenske thaiboxningsstjärnan gick sin första MMA-match någonsin på Scandinavian Fight Nights under 2016, då han besegrade Makis Sioutis via knockout.

Relaterat: Hamza Bougamza klar för delad huvudmatch på FCR 4!

Nu, drygt tre år senare, är han redo för en återkomst mot rumänske Darius Buda (2-0) under söndagens Fight Club Rush i Västerås. Och trots det långa uppehållet är Hamza fylld av självförtroende inför helgens fight, som hålls i catchvikt (63 kg) mellan bantamvikt och fjädervikt.

– Det känns jävligt bra. Jag är inte taggad ännu, jag är ganska lugn som jag alltid brukar vara. Min form är bra, jag slipper basta och banta, och ligger bara ett kilo över matchvikt redan nu, säger Bougamza på MMAnytt-podden.

– Jag är mer mogen nu i min fightingstil och i mitt sätt att träna, fightas och banta, och allt var det är. Det känns bättre än någonsin förut, fortsätter han.

Hamza Bougamza

Hamza Bougamza möter Darius Buda på FCR 4 i helgen.

“Inte här för att byta mitt Instagramfoto”

Bougamza berättar att han dels varit frånvarande från sporten på grund av skador och inställda matcher, men också för att han inte hittat någon villig motståndare under den här tiden.

– Det har varit otur. Det har varit svårt att få motståndare. Vissa har tackat nej till mig, säger han.

Vad tror du att det beror på?

– Vissa anser att jag är en erfaren fighter. Men fortfarande, det kommer från thaiboxningen, inte MMA:n. Vissa som har tackat nej till mig har kanske 15-30 matcher i MMA, som amatör och allt vad det är …

Bougamza har gått över 70 matcher i thaiboxning och är flerfaldig svensk och internationell mästare i sporten. Han berättar att han upplever en stor skillnad mellan thaiboxningen och MMA:n vad gäller inställningen till att gå matcher.

– När jag körde thaiboxning mötte jag allihopa. Jag har mött thailändare med 300 matcher liksom. Du fightas bara. Det spelar ingen roll om han har fler matcher, eller om han är mer erfaren – du går in och fightas, du slåss. Vinst eller förlust betyder ingenting. Det är erfarenhet, du ska in och fightas och göra din grej, säger Bougamza.

– Men när man kommer över till MMA-scenen blir det mycket politik. Tyvärr. Folk vill hålla sitt record cleant för att komma till UFC. Jag är inte van vid sånt, jag möter vem de än ställer framför mig. Jag har sagt det – jag backar inte för någon. Jag respekterar alla, absolut, men det här är fighting. Vi är i en fight-business, vi ska slåss. Jag är inte här för att byta mitt Instagramfoto tio gånger varje träningspass. Jag vill slåss liksom, fortsätter han.

Hamza Bougamza

Bougamza (höger) under tiden som thaiboxare, här i matchen om WKN-titeln i superfjädervikt.

“Fightas mot dina egna demoner i stället”

Bougamza erkänner att det ibland har varit svårt att hålla motivationen uppe under den tuffa perioden.

– Det har varit mycket frustrerande, att gå runt i nästan tre år och vara skadad, inte kunna fightas, ha svårt att få motståndare, inställda matcher … det är nästan svårt att hålla motivationen uppe. Då är det nästan lättare att hamna i de här djupa tankarna, depressionstankarna, där du börjar fightas mot dina egna demoner i stället. Det blir lite svårare att ta sig ur. Det har varit en tuff tid, liksom, säger Bougamza.

Hur hanterade du det?

– Jag kommer alltid ihåg varför jag började och vad mitt mål är. Varje gång jag vill lägga av så kommer jag ihåg det lilla. Då får jag kraft, och jag kommer ihåg vilka som ser upp till en också. Det är svårt, man är ganska ensam i den här sporten och man måste hitta motivation hela tiden. Du får motivation från vänner, sen kanske det tar slut, och du får lite motivation från familjen som stöttar dig med fina ord. Men det kommer också ta slut.

– Du måste fånga och suga in motivation hela tiden, konstant. Du behöver det här stödet, du behöver den här motivationen, det handlar inte bara om dig själv. Även om man som sagt är ganska ensam kan man inte ta sig till toppen helt själv, avslutar Bougamza.

Fight Club Rush 4 äger rum i Bombardier Arena i Västerås på söndag. Se hela intervjun med Hamza Bougamza här i spelaren ovan.

📈 Kolla och jämför helgens UFC-odds ⬆⬇ - klicka här!
Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Har jobbat för MMAnytt sedan 2016 och följt sporten i över tio år.

Svara

UFC ODDS
UFC Fight Night 20012
Jack Hermansson vs Sean Strickland2.801.45
Alexis Davis vs Julija Stoliarenko1.502.70
Sam Alvey vs Phil Hawes3.751.28
Chidi Njokuani vs Marc-André Barriault2.101.72
Hakeem Dawodu vs Michael Trizano1.572.50
Shavkat Rakhmonov vs Carlston Harris1.363.25
Jämför odds på hela matchkortet, klicka här!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...