Exklusiv intervju med Renato Vidovic efter EM-guldet: “Alla motgångar har stärkt mig”

2006 är två kompisar på väg till en breakdance-träning när de tappar kontrollen över fordonet. Bilen åker ned i diket men stannar inte förrän de båda vännerna kolliderar med ett träd. Resultatet påbörjar en serie av livsavgörande händelser i en ung mans liv.

“Every passing minute is another chance to turn it all around”

Citatet hängde inramat i min källarlägenhet i tätorten Ulricehamn. Bland kommunens cirka 20,000 invånare kändes det aldrig som att det fanns mycket utrymme för att utforska livets fulla spektra, man spelade antingen fotboll eller hockey eller så försökte man pussla ihop en vardag med de små bitarna som fanns att hitta i den lilla staden mellan Borås och Jönköping.

Ett bibliotek här, en biosalong där, en fritidsgård och några replokaler. Skateboardåkarna kämpade hårt för att få sina ramper men även de sportintresserade hade svårt att hitta sin plats utanför normen.

En av dem var Renato Vidovic som växte upp i Ulricehamn med sin familj. Precis som många andra i den lilla tätorten kände han att det fanns något som skulle passa honom, frågan var bara exakt vad?

Att varje passerande minut är ännu en chans att förändra sitt liv skulle Renato få känna av, men kanske inte på det sättet som han hade tänkt sig.


13754611_10153767277989071_2525672814191844225_n

Renato Vidovic representerar Gladius MMA i Göteborg. Foto: Ammi Mobacken


När jag genom en halvtaskig internetuppkoppling lyckas komma fram till Renato befinner vi oss på vitt skilda platser i världen. Jag sitter i vad som närmast kan beskrivas som en fängelsecell i Bangkok, utan varken fönster eller växter, medan Renato befinner sig någonstans mellan dröm och verklighet i Prag.

Det är svårt att inte låta sig påverkas av Renatos lycka och energi. Han har precis tagit hem en EM-guldmedalj i Amatör-MMA och har därmed på nytt bevisat att hans blod, svett och tårar har tagit honom till en plats i livet som han innan kunde fantisera om men som han nu kallar för vardag.

Svåra motgångar skapar starka människor men ingenstans står det skrivet mellan raderna att det involverar en bilkrasch som lämnar dig livlös med en spräckt skalle och en familj som inte vet om de kommer få möjligheten att träffa dig igen.

“Det var riktigt illa. Jag låg nog 18-19 timmar på operationsbordet. Och det var mycket smärtor och skador som höll i sig länge. Huvudvärk, nacksmärtor och allt det där. Lite psykiskt också.” sade Renato i en intervju med Ulricehamns Tidning för ett år sedan.

Jag frågar aldrig Renato vad som hände den kalla februaridagen då han och hans vän kraschade bilen in i ett träd. Med facit i hand är händelsen ett tidigt kapitel i en mycket längre berättelse, en historia som han fortfarande håller på att författa.

Vad som står ut är dock den attityd som den unga slagskämpen antog när han kunde konstatera att han vid sexton år ålder inte längre hade en ung och pigg kropp men istället hade fått en hjärnblödning och en fysik som han beskriver som “helt förstörd från grunden”.

Renato antog utmaningen och bestämde sig för att göra det till sin livsuppgift att rehabilitera sig själv men också hjälpa andra. Han har idag flyttat från Ulricehamn och arbetar som personlig tränare på People’s Training i Göteborg. Han behöver övertyga mig om att jag hör rätt när han berättar att hans dag börjar klockan 04.30 och mestadels består av aktiviteter som involverar träning.

Han är en populär personlig tränare men har vid sidan av även byggt upp en framgångsrik karriär som MMA-fighter, en möjlighet som inte fanns i Ulricehamn och som inte blev särskilt väl mottaget av dem som aldrig kommer glömma den dag som nästan tog deras son, bror, pojkvän och kompis ifrån dem.

Varje minut är dock en chans att vända livet till det bättre och det var en chans som Renato inte tänkte låta honom gå förbi.Renato berättar att han redan i tidig ålder haft ett intresse av kampsport men att han på grund av utbudet i Ulricehamn aldrig fick möjligheten att kunna träna. När han flyttade till Göteborg öppnades det dock upp en värld av möjligheter och hittade snabbt till Gladius MMA, ett prisbelönt gym på Viktoriagatan 19.

Han förstod snabbt att MMA var något för honom och det dröjde inte länge innan submissiontävlingar varvades med shootfighting och hans framtidssyner var inom räckhåll. Förra sommaren var han med i VM i Amatör-MMA i Las Vegas och hade en given plats i svenska MMA-landslaget.

Trots att det är Renato själv som kliver in i buren för att bräcka sina motståndare så representerar han alltid Gladius MMA och de över 2000 medlemmarna som tränar och spenderar otaliga timmar tillsammans. Gymmet ger också honom ett ekonomiskt stöd som betyder att han kan fokusera helhjärtat matcher när han tävlar utomlands.

“Om det är någon som ska ha cred så är det mina tränare” säger Renato när jag frågar om hemligheten bakom hans framgångar. “Vi tränas, fightas och svettas ändlösa timmar i veckan”

VM i Amatör-MMA slutade snöpligt för Renato som fick en pungspark som domaren missade. Han fortsatte kämpa men skadan var redan skedd och utan chans att återhämta sig vände matchen snabbt för den 26-åriga slagskämpen som tog lärdom av erfarenheten.

“Alla motgångar har stärkt en och det är man tacksam för i efterhand” säger Renato om sina prestationer i VM.

Nu är han närmare en proffsmatch än någonsin men det betyder inte att han lägger i en högre växel. Olyckan och de otaliga timmar av rehabilitering som han gått igenom har lärt Renato en viktig läxa som handlar mer om harmoni än blind träning som kan lämna honom benägen för skador.

Istället för att omfamna den romantiserade bilden av en ständigt tränande krigaren som lever på gymmet så pekar Renato på ett liv som innefattar både familj, vänner, lugna hemmakvällar och slappa dagar med en bok i handen.

Just nu läser han Conn Igguldens tredje bok i serien ‘Rosornas Krig’ och trots att han pekar på sitt bokintresse som något bortom hans MMA-intresse så ligger nog sanningen närmare honom än han inser:

“Två män kan göra anspråk på kronan, men bara en kan behålla den. Blodsfejden kan börja.” – Baksidetexten för Blodfejd, den tredje boken i Rosornas Krig.

Utmaningarna genomsyrar Renatos liv och samma motivation som fick honom att bygga upp kroppen efter bilolyckan fungerar nu som drivkraft för hans fortsatta MMA-karriär.

Efter guldmedaljen i EM så väntar SM i december och det nästkommande året bjuder på ännu fler tävlingar där Renato kommer få möjligheten att bevisa att han är på god väg att hedra ett löfte han gav sig själv efter olyckan: gå en proffsmatch.

I en värld där matcherna avgörs på sekunder, de bästa slagskämparna står i rampljuset i någon minut och timmarna på gymmet snabbt staplas på hög har Renato lyckats bygga ett liv som han är stolt över. Med guldmedaljen runt halsen unnar han sig själv en lugn stund innan han ännu en gång planerar att ryka ihop med en motståndare under SM.

Oavsett resultat har Renato gång på gång visat att han har förmågan att komma ut som segrare ur de hårdaste av utmaningar:

Omslagsbild: Jonathan Broberg

 

Det finns en hel del matcher att spela på, se vår NYA oddstabell här

 

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
ExklusivtSenaste NyttZ-Klistrad artikel

Matias Andres är en skribent som reser runt i Sydostasien, tränar Kun Khmer, åker motorcykel och plitar ihop små meningar för att kunna finansiera ett ohälsosamt förhållande till fruktshakes. Kontakt: [email protected]

Svara

bet365
Speltips: UFC ON ESPN 41

Marlon Vera vs Dominick Cruz


1.45 - 2.80


14 Augusti | 00:00 | UFC
Till Bethard!
Välkomstsbonus för nya spelare!
Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
UFC ODDS
UFC ON ESPN 4112
Marlon Vera vs Dominick Cruz1.452.80
Angela Hill vs Lupita Godinez3.001.40
Nate Landwehr vs David Onama2.801.40
Devin Clark vs Azamat Murzakanov2.501.57
Cynthia Calvillo vs Nina Nunes1.622.30
Gerald Meerschaert vs Bruno Silva3.401.33
UFC-oddsen presenteras av Bethard, klicka här för att komma igång!

Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...