Jack Hermansson om ödesmatchen: “En rond av tortyr… Jag svimmade av”

🎦 VIDEO+TEXT ✅"The Joker" avslöjar hur han svimmade av men ändå lyckades ta hem vinsten ✅ Vad finns det för plats i UFC för en fighter som inte vill prata skit?

När MMAnytt träffar den Norge-baserade svensken Jack Hermansson så skiner han ikapp med solen i sin adopterade hemstad Oslo. Det börjar närma sig nio år i den norska huvudstaden för mellanviktaren som även är känd som “The Joker”.

Två av dessa år har han ägnat som professionell fighter i MMA-världens största organisation, och med fyra UFC-vinster i bagaget börjar han känna sig bekväm i sin position som en av Europas toppfighters.


Officiellt: Jack Hermansson klar för sin nästa match


Mötte en riktig MMA-veteran

UFC 224 den 12 maj var den senaste gången som Hermansson gick mot oktogonen tillsammans med sitt team ifrån Frontline Academy. För andra gången i rad behövde han resa till Brasilien för att möta en hemmafighter, och även denna gång var han inbokad mot en farlig motståndare: MMA-veteranen och den före detta titelutmanaren Thales Leites.

Den 36-åriga brasilianaren Leites gjorde sin MMA-debut sju år innan Hermansson ens började sin resa som professionell fighter. Elva månader innan Hermansson klev in i buren som amatör för första gången hade Leites redan delat bur med Anderson “The Spider” Silva i en kamp om UFCs mellanviktsbälte.

Till skillnad från Silva så skulle dock inte Hermansson behöva 25 minuter för att besegra Leites. Det hela var över efter 7 minuter och 10 sekunder, men alla som såg matchen vet att det krävdes både blod, svett och tårar för att säkra Hermanssons mest imponerande vinst.


Foto via MMAnytt


“Du kommer att dö”

Till MMAnytt berättar Hermansson om hur han i andra ronden mot blir nedtagen av Leites, som är en tredje gradens svartbälte i brasiliansk jiu-jitsu. Det blev därefter direkt tydligt för både Hermansson, kommentatorerna och fansen att något var fel, då “The Jokers” leende snabbt byttes ut mot en smärtsam grimas.

Vad ingen visste då var att Hermansson redan i första ronden separerat ett revben från brosket och nu kände den fulla effekten av en skada som han beskriver som “den värsta smärtan någonsin”.

Där låg han, med ryggen på mattan, till den brasilianska publikens högljudda och taktfasta “Uh Vai Morrer, Uh Vai Morrer, Uh Vai Morrer” (Du kommer att dö).

”Han tar ned mig och vi landar och sen så börjar en rond av tortyr där jag ligger under. Jag ger typ bort submission-försök och prövar att liksom att ligga och lirka” berättar Hermansson om svåra skadan i matchen mot Leites.

“Någonstans inne i huvudet så tänker jag ’okej, om jag kommer upp i stående igen så ska jag pröva att knocka honom’ men det här måste jag bara överleva”Är nu 4-2 i oktagonen

Inför UFC 224 mot Leites så hade Hermansson en TKO-förlust mot Thiago Santos i bagaget, och han visste mycket väl att två raka förluster kan innebära slutet på en UFC-karriär.

I matchen kan man se hur Leites vrider och vänder på sig för att undvika slagen från “The Joker” efter att han lyckats vända sig till topp-position, men den här gången befinner sig brasilianaren i Hermanssons våld.

Över hela världen kablas sedan bilderna ut på Jack medan han avslutar Leites med hård ground-and-pound, och hur han med tårarna rinnandes går mot sin ringhörna – nu med 4-2 i UFC och rejält med vind i seglen.

Innan slutsekvensen avslöjar dock Hermansson något överraskande: att han faktiskt svimmat av under matchen:

“Han prövar att dra guard för att tighta till det, för att få till avslutet. När han drar guard så knäcker revbenet och när han gör det… då svimmar jag. Jag är borta” säger Hermansson med ett skratt.

När jag är på topp där, det ser liksom ut som att det är lite liv i mig. Jag har kollat på det hundra gånger [och frågat mig själv] ‘syns det att jag är borta?’. Lite kanske”Hermansson går sin nästa match i december

Ett par månader senare är han helt frisk och klar för en ny vända i oktagonen. Trots att han medger att han inte befinner sig på samma nivå av kändisskap som lagkamraten Emil “Valhalla” Meek så känner “The Joker” hur han nu börjat landa i karriären som UFC-fighter.

Till MMAnytt berättar Hermansson hur kampsporten hjälpt honom att bryta sig ut ur sitt skal – från att vara en blygsam kille till att bli en proffsfighter som klarar av att uppträda framför tusentals av människor.

På vägen dit har det behövts personer som han kan relatera till och se upp till, och där är den främste den före detta weltervikt- och mellanviktsmästaren Georges St-Pierre:

“Om jag ska se generellt, över alla fighters, MMA-fighters, som jag har inspirerats av, så är han [Georges St-Pierre] den jag inspirerats mest utav”Med ett nytt mindset och fokus är “The Joker” redo att fortsätta sin väg mot toppen av mellanviktsdivisionen och en ytterligare vinst i oktagonen skulle hjälpa honom utvidga det momentum som han byggt upp under 2018.

Vad som väntar “The Joker” kommer framtiden utvisa. Fortsätter han att briljera lär det dock inte dröja länge förrän han slår sig in i UFC:s topp 15 – och får chansen att dela sitt leende med ännu fler fans över hela världen.

Relaterat:

Gör som de svenska UFC-stjärnorna: Testa 💊 vitaminshots. Klicka här och läs mer!
Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Matias Andres är en frilansskribent som samarbetat med MMAnytt.se sedan 2015. Han bor i Battambang, Kambodja där han tränar Kun Khmer, åker motorcykel och plitar ihop små meningar för att kunna finansiera sitt ohälsosamma förhållande till fruktshakes. Kontakt: [email protected]

Svara

UFC ODDS
UFC 267: Błachowicz vs. Teixeira12
Jan Błachowicz vs Glover Teixeira1.383.15
Petr Yan vs Cory Sandhagen1.452.80
Islam Makhachev vs Dan Hooker1.126.50
Alexander Volkov vs Marcin Tybura1.373.20
Li Jingliang vs Khamzat Chimaev4.651.21
Magomed Ankalaev vs Volkan Oezdemir1.343.35
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddset kan förändras

Khamzat vs. Li

Lördag | 00:00 | UFC
Khamzat via KO
2.50
Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...