UFC-stjärnan Jack "The Joker" Hermansson representerar både Sverige och Norge. Foto: Khim Hjern/MMAnytt

MMAnytt pratar förluster, framtiden och “riktig jävla ångest” med Jack Hermansson

MMAnytt tog en prat med mellanviktaren Jack "The Joker" Hermansson och pratade om hans senaste utmaning, livet som professionell fighter och framtiden.

Skypesignalerna går äntligen fram och på dataskärmen visas en salig röra av bildpunkter i olika färger. Internetuppkopplingen mellan Phnom Penh och Oslo tycks kräla sig fram men i takt med att sekunderna tickar på så dyker ett välbekant leende fram i den mix av röda pixlar som jag slutligen förstår är en UFC-tröja.

Fotbollsmatch - UEFA - 25 sep 20:45

Danmark - Frankrike
3.35 - 2.15
18+ Odds kan ändras. Bonus gäller endast nya spelare. Min. insättning 100 kr. 100% maxbonus 1000 kr, sport-omsättning 5x minst 2.0 i odds. Giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor på comeon.com. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. Spelpaus.se
Advertisement

Världsvan fighter

Jack “The Joker” Hermansson sitter i sin lägenhet i Norges huvudstad, tillbaka från sitt senaste äventyr som tog honom till Sao Paulo, Brasilien och sedan tillbaka.

Det är inte första gången som 29-åringen lämnat hemmets lugna vrå för att bege sig till ett av världens alla hörn och möta en av världens främsta mellanviktare. Sedan han gjorde sin MMA-debut i juli 2010 så har han tävlat i land som USA, Italien och Jordanien (!) för att nämna några.

Sedan 2014 har “The Joker” gått tretton professionella matcher och vunnit alla utom två och båda har varit i Brasiliens största stad. Nu senast var under UFC Fight Night 119 den 28 oktober där han mötte Thiago “Marreta” Santos och blev avslutad med en myriad av hårda slag, en sekund innan ronden var slut:

“Jag håller fortfarande på att bearbeta förlusten. Just nu har jag bara lust att komma igång med träningen ordentligt, jag har en del småskador som ligger och gnager. Steg för steg vill jag få ordning på dem och komma tillbaka i min rutin. Så fort jag är tillbaka och kan träna 100 % så är jag sugen på en match igen.”

Gällande det faktum att båda hans förluster varit i Brasilien viftar han snabbt bort och säger att man inte kan tillåta sig att tänka sådana tankar och att man kan vara riktigt illa ute om man börjar tänka sig i sådana banor.

Det är dock något som han snart ska avslöja är lättare sagt än gjort.

Foto: Jason Silva via USA Today Sports

Konsten att kämpa sig igenom rädslan

Trots att Hermansson börjar komma upp i veteranstatus med tjugo MMA-matcher så säger han att rädslan fortfarande spelar en avgörande roll när han beger sig genom ett hav av åskådare som alla törstar efter en fight mellan två atleter som ägnat sitt liv åt att förfina en arsenal av våldsamheter.

Med över åtta år på sin resumé har dock “The Joker” lärt sig att se den stora bilden av “the hurt business” och han berättar bland annat hur ångesten fortfarande kommer krypande i samband med en fight:

“Det har varit väldigt upp och ned i karriären. Några matcher har det känts skitbra medan jag i andra matcher har fått riktig jävla ångest och mått jätte jättedåligt innan.”


“Det är egentligen (tankarna om) allt som kan hända. Det är inte publiken, utgången eller allt runtomkring. Det är mer rädslan för själva effekten av ångesten” säger Hermansson om den mentala biten som proffsfighter.

“Jag är rädd för att jag ska bli så nervös att jag blir helt handlingsförlamad och inte klarar av att utföra det jag ska göra. Det är den rädslan som jag har haft mycket av.”

Som med så många andra saker i livet så är det dock inte lika svart och vitt som vi ibland önskar. I sin förra match mot engelsmannen Brad Scott så briljerade Hermansson men avslöjar att han “mådde ganska dåligt innan matchen”. Inför förlustmatchen mot den #15-rankade Santos säger han dock att han “mådde kanonbra, verkligen.”

“Jag kände mig riktigt, riktigt redo.”

Kanske är det Hermanssons öppenhet, hans mänskliga sida, som gjort honom till ett omtyckt tillskott till Sveriges ständigt växande stall av UFC-fighters?

Efter förlusten kunde man snabbt se hur hans officiella Facebook-sida flödades av uppmuntrande kommentarer och ett överväldigande stöd från fans från hela världen. Trots att han genomgick ett långt träningsläger som slutade i en skönhetsfläck på hans matchfacit är det en positiv “The Joker” som ser på framtiden och vittnar om hur erfarenheten givit honom ännu mer att arbeta med.

Han talar om möjligheten att återvända till tävlan i februari och fortsätta representera både Sverige och Norge i buren. Han har bott i sitt adopterade hemland Norge i tio år och känner att han inte längre behöver välja när han blir tillfrågade vilket land han föredrar.

“När jag går in i buren och fightas så ska folk härifrån (Norge) och hemifrån känna stolthet och veta att jag representerar dem. Det är det som är viktigt för mig, människorna som supportar mig.”

Med två länder ryggen och ett klartänkt sätt att se på både MMA och framtiden finns det mycket som talar för att Hermansson ska fortsätta växa både som fighter och människa i UFC:s strålkastare.

Jack Hermansson med Thiago Santos efter matchen. Foto via David Garcia

Citatlådan


“Norge känns verkligen som möjligheternas land. Det känns som att man kan hitta på vad som helst här, du kan bli vad som helst, du kan lyckas med vad som helst. Det känns som alla har en chans i Oslo, det är känslan som jag haft” – Hermansson om Norge.

Always worldclass #teambetsafe #mma #photoshoot #glasgow #betsafe #ufc #inittowinit

A post shared by jack hermansson (@jackthejokermma) on

“Jag är sjukt grym på fiske. Sportfiske är jag riktigt vass på,” säger Hermansson när han blir tillfrågad om han har några hemliga talanger.

“Jag har verkligen ingen talang men jag brukade spela in rapmusik och sånt förr. Jag har stått på scenen och rappat, det är en sak som nog inte så många vet” fortsätter han. “Det hade varit coolt att vara artist men ska jag vara ärlig med mig själv så är jag inte så bra på det där.

“Jag hade kunnat tänka mig att bli typ skådespelare, det hade varit jävligt coolt att köra vid sidan.”

Läs mer:

 – Jack Hermansson släpper uttalande efter den tuffa förlusten

 – Reeboklöner: Machida tar hem åtta gånger så mycket som Hermansson

 – Video: Mike Perry kritiserar Jack Hermansson under The MMA Hour

 – Reportage: “Från biblioteket till buren” med Jack Hermansson

 

Danmark vs Frankrike

 

3.35 – 2.15

 

25 September | 20:45 | UEFA Nations League


 

Till COMEON!
Oddsbonus: 1000 kr!

18+ Odds kan ändras. Bonus gäller endast nya spelare. Min. insättning 100 kr. 100% maxbonus 1000 kr, sport-omsättning 5x minst 2.0 i odds. Giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor på comeon.com. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. Spelpaus.se
Advertisement
Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Matias Andres är en skribent som reser runt i Sydostasien, tränar Kun Khmer, åker motorcykel och plitar ihop små meningar för att kunna finansiera ett ohälsosamt förhållande till fruktshakes. Kontakt: [email protected]

Svara

Redaktionstipset – BELLATOR

Sept. 23: BELLATOR

BELLATORODDSSPELBOLAG
Melvin Manhoef6.75
Karl Albrektson via KO2.00
Benson Henderson1.52
Mads Burnell1.24
Odds kan ändras. 18+ år – Regler och villkor gäller. Vi står för ansvarsfullt spelade. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00. [comeontracker]
Omröstning

Vem vill du se Khamzat Chimaev möta härnäst?

Visa resultat

Loading ... Loading ...