Cage Warriors Sverigedebut i fara – Galan kan flyttas till Jordanien

Cage Warriors 71 har redan bokats för att gå av stapeln i Stockholm, men galan riskerar nu att bli inställd.

Det svenska MMA-förbundet (SMMAF) har ett dygn på sig att godkänna termerna som Cage Warriors begärt för CWFC 71, bokat för Stockholm den 23:e augusti, annars kommer galan att ställas in. Detta meddelade Cage Warriors vd Graham Boylan via Facebook idag.

“SMMAF ( Swedish Mixed Martial Arts Federation ) are about to lose Cage Warriors for Sweden they have 24 hours or the main card will move to Amman Jordan. Not good for the development of Swedish MMA & very sad to see. I feel sorry for the fighters and the clubs who have been working hard to make this event happen but having one rule for one organisation and a different set for another is not how it works. More news will follow on this as it unfolds.”

Enligt källor till MMAnytt är användandet av armbågar en av huvudanledningarna till varför det uppstått motsättningar. CWFC använder sig av de unifierade MMA-reglerna, precis som andra stororganisationer som UFC och Bellator, dock används inte de reglerna i Sverige. Armbågar är inte tillåtna, dock kan organisationer ansöka om att tillämpa unifierade regler, något UFC har gjort i organisationens två tidigare galor i Stockholm.

Flera svenskar har redan bokats för match, Jonatan Svensson, Lina Akhtar Länsberg och Diego Gonzales är några av många svenskar redan inlett förberedelser.

UPPDATERING – 19:27

Enligt CWFCs pressansvarige Paul Dollery så har Martin Svenssons ännu oannonserade match godkänts för tillämpande av de unifierade reglerna, vilket innebär femrondersmatcher och användandet av armbågar. Enligt Dollery så har dock flera andra fighters med fler gångna matcher blivit nekade tillstånd om armbågar på grund av erfarenhetsbrist. CWFC var beredda på att tillåta att alla matcher på underkortet går under svenska MMA-regler, dock kunde SMMAF endast godkänna Svenssons match.

CWFCs matchmäklare Ian Dean meddelade nyligen i ett uttalande att han ser SMMAFs gärningar som “förolämpande”. Han anser att SMMAF hindrar flera svenska talanger från att synas på en internationellt erkänd MMA-scen och anser även att det är orättvist för de fighters som redan tränat för användning av de unifierade MMA-reglerna.

UPPDATERING – 20:06

Boylan tog så småningom kontakt med MMAnytt för att besvara ett antal frågor. Han beskriver ärendet för MMAnytt från Cage Warriors synvinkel. Gällande frågan varför de unifierade MMA-reglerna inte får användas under huvudkortets matcher menar han att de helt enkelt inte fått ett tillfredsställande svar.

“They won’t give any reasons. They have simply said ‘no’ and believe that the fighters are not ready or experienced enough to compete under unified rules.”

Just erfarenhetsmotivationen är något som Boylan ställer sig tveksamt till. Under de två UFC-galorna som i helhet godkändes att äga rum under de unifierade reglerna påstår Boylan att mindre erfarna fighters blivit beviljade det tillståndet, medan mer erfarna CWFC-fighters nekats möjligheten. Enligt honom så har SMMAF blivit mindre samarbetsvilliga desto mer galan närmat sig, och känner att regelverket inte tillämpas på ett rättvist sätt.

“Initially they appeared very helpful, but because they’re ignoring the fact that Cage Warriors is one of the biggest promotions in the world with over 12 years of experience of hosting events under unified rules, it has put us in a position where it would be impossible for us to stage a show in Sweden in these circumstances. They have refused to give approval to some of our fighters on grounds of experience, when in previous situations they have approved UFC fighters with fewer bouts than our fighters. It seems to be one rule for one organisation and another rule for us, which is very disappointing.”

Han tillägger att galan kommer att ställas in om SMMAF inte godkänner CWFCs villkor inom 24 timmar.

Om galan ställs in bådar det inte gott för framtida CWFC-galor i Sverige. Nyheten kommer att uppdateras under kvällen.

Kategorier
Nyheter

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
10 Kommentarer
 • Johnny-Adam Nilsson
  30 July 2014 at 05:46

  Sverige har en nr1 contender i UFC men vi kan inte bestämma oss för att följa reglerna som 90% av proffs MMA använder… GG på den alltså.

 • Venom
  30 July 2014 at 06:23

  SMMAF does it again…

 • Sökerpunch
  30 July 2014 at 06:59

  Clown-sko på den här alltså… Borde inte Svenska MMA förbundet vara lite mer välvilligt inställda till MMA?

  • JGB666
   30 July 2014 at 07:22

   Tyvärr så är det nog inte så enkelt som att problemet finns hos SMMAF, de sitter ju ganska mycket i klorna på politiker får man anta. Det är där som det största problemet sitter.

   • Sökerpunch
    30 July 2014 at 07:30

    Fast de godkänner unified rules för UFC, det finns inget moralpolitiskt att vinna på det här. Att man sen inte får använda armbågar betyder väl inte särskilt mycket i det långa loppet.
    Tror det är SMMAF som försöker visa sig på styva linan.

 • Patrik Andersson
  30 July 2014 at 07:16

  Lite pinsamt hur man kan ha en proffsmatch i det här landet när de aldrig innefattar det fulla reglementet kan jag tycka.

 • Kristoffer
  30 July 2014 at 07:49

  mma förbundet blev ju annmält till länsstyrelsen efter matchen mellan
  Gegard Mousasi och Illir i globen.(pga att ojämnd matchning) dom har ju press på sig att inte göra
  nå misstag så att vi blir av med tillståndet att ha proffsmma i sverige. som jag har förstått det så är väl tillståndet att ha proffsmatcher bara på test.

  • Johnny-Adam Nilsson
   30 July 2014 at 08:22

   Ja fast det var ju en mismatch, inte oerfarenhet. Hela UFCs kommande gala har ju blivit godkänd med underkort och allt, förmodligen med folk som är minst lika oerfarna eller erfarna som killarna i organisationen ovan. Det luktar som att SMMAF förmodligen går UFCs ärende lite alltså. Inte för att att jag tror att UFC på nåt sätt är rädda för konkurrens men mer för att deras specifika tillväxt i Europa och speciellt Sverige kanske kan avta när Cage Warriors ändå för tillfället är den största europeiska organisationen.

 • August Wallens slav
  30 July 2014 at 08:19

  Det fanns pengar att hämta till George ,August och övriga från SMMAF då UFC kom hit, tro mig! Jag är ju trots allt Augusts slav .

 • Pato Bueno
  30 July 2014 at 08:51

  Finns inte mkt att göra för oss än att maila och uttrycka våra åsikter [email protected]

 • Svara

  Senaste kommentarerna
   Kommande galor
    Omröstning

    Vem blir första svenska UFC-mästare?

    Visa resultat

    Loading ... Loading ...