The Mauler om Sveriges främsta MMA-talang: “Är en Khabib 2.0”

✔ "Han går hela vägen - helt jävla säker" ✔ Berättar om sparringen: "En utmaning för mig"

På presskonferensen efter UFC Stockholm tillfrågades den svenske MMA-legendaren Alexander Gustafsson – som precis hade meddelat sin pension från sporten – vem som skulle kunna ta över som Sveriges nästa stora stjärna.

Frågan ställdes av MMAnytt och svaret föll delvis på Khamzat Chimaev, som Gustafsson nämnde som sin “personliga favorit”.


LÄS MER: Alexander Gustafsson bemöter kritiken – om tränaren

LÄS OCKSÅ: “The Mauler” om mardrömskvällen: “Helt f*cked up”


– Jag tränar med honom varje dag och han är absolut en topptalang. Jag har aldrig tränat med en så bra kille tidigare, så jag har stora förhoppningar där, sade Alexander Gustafsson då.

Sedan dess har Chimaevs namn fortsatt att synas i allt fler rubriker. MMAnytt har upprepade gånger listat honom som MMA-Sveriges hetaste MMA-talang, internationell media har börjat uppmärksamma honom i högre grad och nyligen skrev han dessutom kontrakt med stjärnmanagern Ali Abdelaziz – vilket innebär att Chimaev nu representeras av samma agent som UFC-mästaren Khabib Nurmagomedov och flera andra stornamn.

Bildern till vänster: Khabib Nurmagomedov (vänster) och Ali Abdelaziz (höger). Bilden till höger: Khamzat Chimaev (höger) knockar Ikram Aliskerov (vänster), som vid tillfället var obesegrad med åtta raka vinster. Foto: [email protected] / Brave Combat Federation

Alexander Gustafsson: “Han kommer definitivt gå hela vägen”

26-årige Chimaev är nu 6-0 som proffsfighter med spektakulära avslut och fullskalig dominans i varenda match. På senare tid har han ställts mot allt tuffare motstånd i den internationella MMA-organisationen BRAVE Combat Federation, där han skulle ha utmanat om världstiteln innan coronapandemin satte stopp för de planerna.

Den “tjetjenske vikingen” har tävlat i viktklasser mellan 77 och 84 kilo. Han är alltså betydligt lättare än Alexander Gustafsson, som väger en bit över 100 kilo. Men trots viktskillnaden är Chimaev ändå en tuff sparringpartner för “The Mauler”.

– Khamzat är en ung och tuff kille. Han är från Tjetjenien, han har kommit hit, han har hållit på med brottning innan och det här är hans liv. Det här är vad han gör. Han bor på gymmet – han vet inget annat, han gör inget annat. Det är en otroligt sympatisk kille, Trevlig, jordnära – men också ett fysiskt fenomen. Han är en otrolig talang och kommer garanterat gå hela vägen, det är jag helt jävla säker på, förklarar Alexander Gustafsson i en exklusiv intervju med MMAnytt och fortsätter:

– När vi sparras så är det som att jag sparras med Fabricio Werdum för tio år sedan. Det är en sjukt bra träning och utmaning för mig att kliva in där och hålla takt med honom, så han kommer definitivt gå hela vägen.

Är det en Khabib 2.0?

– Det är en Khabib 2.0, alla dagar i veckan. Hans brottning är helt otrolig. Och inte bara det, han sätter ihop det väldigt bra, han slår hårt, har otroligt fina kombinationer, bra boxning, bra sparkar – en ung kille som har gett allt, som ger allt och som tränar mer än någon annan hos oss. Han har blivit en komplett MMA-fighter.

Se hela intervjun med Alexander Gustafsson i videon nedan!

Alexander Gustafsson möter Fabricio Werdum på UFC:s så kallade “Fight Island” i Abu Dhabi den 25 juli. Matchen blir “The Maulers” första som tungviktare, efter att tidigare ha tävlat i lätt tungvikt där han just nu rankas som världsåtta.


RELATERAT: “The Mauler” om galna gymfighten – med Fabricio Werdum: “Jag vann”


Prenumerera på YouTube-kanalen MMAnytt TV för fler exklusiva MMA-videos på svenska!

Kategorier
ExklusivtKhamzat ChimaevSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara