“Största MMA-händelsen i Sverige sedan UFC”

✔ Organisationen som byggde upp Khamzat Chimaev ✔ Stora MMA-galor i Stockholm - tre veckor i rad: "Unikt"

På lördag väntar en stor dag för svensk MMA, när en av världens största organisationer gör sin Sverigedebut.

Bahrainbaserade BRAVE Combat Federation beskriver sig själva som världens snabbast växande – och enda verkligt globala – MMA-organisation. De satsar mycket på lovande talanger och ger unga stjärnskott en chans att göra ett namn för sig tidigt i karriären. Det är exempelvis här den svenske supertalangen Khamzat Chimaev gick fyra matcher mot tufft motstånd, innan han nyligen gick över till UFC och fångade MMA-världens uppmärksamhet med sina succéprestationer.


LÄS MER: Dana White om Khamzat Chimaevs chanser mot UFC-mästaren: “Kanske”

LÄS OCKSÅ: BRAVE CF 37 i Stockholm – Matchkort, Tider och Info


Nu ska BRAVE hålla tre event i Stockholm, tre helger i rad med start i morgon då BRAVE CF 37 avgörs bakom stängda dörrar på Clarion Hotel Sign.

Daniel Högström från Bulldog Fight Night, som är med och arrangerar galorna som svensk samarbetspartner, förklarar att det har varit klurigt att få ihop allting i och med coronapandemin.

– Det här med corona och att få hit folk… Det har hållit på dygnet runt, säger Högström till MMAnytt.

Han nämner bland annat Anton Turkalj som exempel. Den obesegrade Göteborgstalangen har varit bokad för flera olika matcher som fallit isär. Han fick en ny motståndare bekräftad så sent som igår – som flyger in från Grekland på bara några dagars varsel.

MMA

Anton Turkalj är en av dem som fightas på BRAVE CF 37. Han kommer in med fyra raka segrar. Foto: Stefan Romare-MMAnytt

Hur stort skulle du säga att det här är för svensk MMA, att BRAVE Combat Federation kommer hit?

– Under UFC så tampas ju alla organisationer om att vara på andra, tredje och fjärde platsen. Och BRAVE är den organisationen som på kortast tid har vuxit snabbast. Och den känslan jag har är att den här organisationer kommer bara att fortsätta växa och ta ytterligare marknadsandelar. Så BRAVE är här för att stanna och det är ju exceptionellt roligt att vi nu får ha tre galor på tre veckor i centrala Stockholm – något som aldrig har hänt tidigare i Norden eller Europa, vad jag vet iallafall. Att vi har en så stor organisation som gör tre galor på raken på det viset, i samarbete med oss. Så det är unikt.

Hur taggad är du själv inför i morgon och hur känns det att medverka i ett så här stort event?

– Det här är den största MMA-händelsen i Sverige sedan UFC. Vi har ju aldrig haft Bellator eller så här. Men efter UFC-galorna som varit här, så kan iallafall inte jag se någonting vi haft här i Sverige som är större än de här tre direktsända galorna som vi är med och anordnar. Så jag är väldigt taggad.

“Väldigt bra MMA-utövare på det här matchkortet”

BRAVE skulle ha kommit till Sverige redan i april, men tvingades skjuta upp de planerna på grund av coronavirusets framfart.

Att nu genomföra det här utan publik, hur tror du det påverkar eventen?

– Jag tror att vi kommer få fler tittare nu, på grund av att konkurrensen är närmast obefintlig. Det är fotbollen som börjat komma igång och det är UFC som börjat komma igång, annars är det ju väldigt tunt med idrottsevenemang överhuvudtaget vilket gör att vi har möjlighet att få väldigt många tittare genom vår plattform Aftonbladet. Och det hänger ju även ihop med all hype som just nu finns kring MMA i och med att vi har haft så många svenskar som gjort så bra ifrån sig på den internationella scenen. Det skapar ju ett buzz och ett intresse. Så jag tror att BRAVE kom till oss i Stockholm i precis rätt tid och jag tror att det kommer bli ett väldigt stort intresse. Jag har märkt av det nu, att det har ringts hela tiden från alla möjliga håll som jag inte hade räknat med.

Om man ser tillbaka på våren innan coronauppehållet så fanns det ju en stor konkurrens och även viss rivalitet mellan alla möjliga organisationer här i Sverige. Men nu vet jag att det har varit personer från flera olika håll som hjälpt till med dessa BRAVE-galor bakom kulisserna och nu känns det snarare som att hela MMA-Sverige gått ihop och jobbat tillsammans den här gången, är det så du känner?

– Du har helt rätt i det du säger och det här är ju en spegling av samhället i stort. När corona kom, då gick vi ju ihop allihopa och jobbade tillsammans på ett helt annat sätt. Det är ju bara titta i politiken – vi går ihop och jobbar som grupp. Och det har givetvis färgat av sig på MMA-branschen också. Så du har helt rätt i din analys. Här har folk deltagit från flera olika håll och det är ju för sportens bästa, det här är ju bra för alla att vi får till såna här event i Stockholm. Det mår ju sporten bra av. Därför har alla slutit upp. Corona har ju stärkt många band. Det är ju väldigt mycket negativt med corona som det pratas om, men att vi som grupp på olika håll har visat att vi kan knyta oss samman och samarbeta på ett annat sätt – det är något man kan se och det är ju en positiv följd av corona.

Vilka namn tycker du sticker ut lite extra när du kikar på matchkortet för morgondagens gala?

– Vi har ju flera jätteduktiga, vi har Fernando Flores, vi har Irman Smajic, vi har Anton Turkalj – det är flera som jag anser är väldigt bra MMA-utövare på det här matchkortet. Anton är en av dem i toppen, givetvis.

Irman Smajic går delad huvudfight på BRAVE CF 37. Foto: Stefan Romare/MMAnytt

Anton Turkalj är ju en av de mest populära svenskarna som fightas. Han säger själv till mig att han ska bli nästa svensk i UFC. Hur långt tror du han kan gå?

– Anton har ju det här lilla unika utanför buren också. Han är inte bara duktig i buren utan även frispråkig, och den kombinationen är ju något som bäddar för succé. Plus att han har psyket. Det finns ju massvis med talanger som bara lever på talang, men du måste ha det där lilla extra precis innanför pannbenet för att slå igenom och det anser jag att Anton har. Så det är ju bara att lita på sin talang, träna hårt och ha lite tur så kan han gå riktigt långt.

23-0 i matcher – nu går supertalangen proffsfight i Sverige

En annan fighter som sticker ut på matchkortet är Muhammad Mokaev. Det kanske inte är så många svenskar som känner igen det namnet – men internationellt sett pratas han om som av världens mest spännande MMA-talanger.

Och det finns goda skäl till det.

Mokaev, som endast är 19 år gammal, har gått obesegrad med ett record på 23-0 i A-klass med flera mästerskapsmedaljer – inklusive EM- och VM-guld. Han ska nu göra sin professionella MMA-debut på svensk mark.

Att hitta en motståndare åt Mokaev har dock inte varit helt lätt. Efter många om och men ställs han nu mot irländaren Glenn McVeigh, som hoppar in på bara ett par dagars varsel. De båda har länge haft ögonen på varandra men aldrig fått möjligheten att mötas. Rivaliteten har däremot vuxit sig stark genom åren och de senaste dagarna har det blivit heta ordväxlingar när de stött på varandra på hotellet i Stockholm.

– Mokaev är ju rankad som världens bästa amatörfighter oavsett viktklass, och där har vi märkt att det varit massor av motståndare som strykt sig. Nu har de hittat rätt och jag tror att det kommer bli en kanonmatch mot McVeigh. Det ska bli väldigt intressant att se hans proffsdebut. Att få den här på BRAVE-galan ihop med Bulldog Fight Night är jättekul, säger Högström.

BRAVE lyfter själva hur de jobbar med att bygga upp talanger, vad har du fått för intryck av den biten?

– De har ju otroligt många talangfulla MMA-utövare och det ser man ju med Khamzat Chimaev, Guram Kutateladze och alla som går igenom BRAVE och vidare upp till UFC. Det visar att BRAVE är på rätt spår och gör något bra. Och de har en jäkligt bra struktur bakom det här vilket jag har fått erfara nu när jag jobbat med det här i ett antal veckor. Så de kan gå långt, det är en jättebra plattform och en av de stora aktörerna på marknaden.

“För en MMA-älskare är det ju rena rama lördagsgodiset”

Totalt väntar 14 matcher på BRAVE CF 37, som drar igång vid 15.30 i morgon. Matchkortet bjuder till största del på professionella matcher – men inleds också av ett gäng spännande A-klassmöten. Bland annat kommer vi få se K-1-stjärnan Josefine Lindgren Knutsson ta sig an landslagsrutinerade Nina Back i sin första MMA-fight.

Vad har du att säga till de svenska fansen som kanske inte har stenkoll på BRAVE? Vad kan man förvänta sig av de här tre kommande galorna i Sverige?

– Det kommer vara högkvalitativ MMA, mycket svenskar och många intressanta matcher. Vi har tre oerhört spännande lördagar att se fram emot här och för en MMA-älskare är det ju rena rama lördagsgodiset – tre veckor på raken.

Slutligen, hur ser framtidsplanerna ut för Bulldog Fight Night efter det här samarbetet med BRAVE?

– Vi har ju startat ett bolag som heter Fight Future Promotion AB, som ägs av Bulldog Media Group, Allstars Training Center och Andreas Bodin. Och den här koalitionen, som driver Bulldog Fight Night, kommer fortsätta även efter dessa galor. Så vi kommer ju återkomma under hösten med ytterligare galor. Att det blir fler samarbeten med BRAVE är fullt möjligt, men det kommer också egna galor och eventuellt även samarbeten med andra aktörer.

Vi tackar Daniel Högström för tiden och ser fram emot morgondagens storgala! För mer information om BRAVE CF 37, klicka här.


SE ÄVEN: “Nu får jag möta en gammal gubbe – ingen annan vågade”


 

Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara