Tobias "Bad Intention" Harila (vänster) och coach Jörgen Hamberg (höger). Foto: Richard Velado / Vince Cachero-MMAnytt

“Hela j*vla Sverige gör fel – primadonnor som går en match om året!”

✅ EXKLUSIVT REPORTAGE ✅ Supertalangen Tobias Harila: "Jag kommer knocka Kenneth Evensen i första ronden" ✅ Coach Jörgen Hamberg: "Är man hel utan skador - då slåss man"

Tobias Harila är en av de mest lovande talangerna inom svensk MMA just nu. Den tidigare landslagsstjärnan har på kort tid hunnit vinna sina två första proffsmatcher via tekniska knockouts och redan i morgon är det dags för hans tredje, som utgör huvudattraktionen på hemmagalan Fight Club Rush 3 i Bombardier Arena i Västerås.

I det här reportaget dyker vi in i x-faktorn runt “Bad Intention” som redan nu har gjort honom till en större stjärna än många andra fighters med liknande erfarenhet, samt den publikvänliga filosofin som tränaren Jörgen Hamberg har präntat in i Harila och resten av gänget på Västerås FightClub.


RELATERAT: Allt du behöver veta inför Fight Club Rush 3!


Redan under sin tid som amatör i MMA-landslaget gjorde Tobias Harila sig känd för sin aggressiva fightingstil, sina brutala avslut och sitt enorma självförtroende. Tränaren Jörgen Hamberg gav honom snabbt smeknamnet “Bad Intention” och det dröjde inte länge innan allt fler började få upp ögonen för den Västerås-baserade talangen.

Efter att bland annat ha vunnit svenska mästerskapen, kommit tvåa på EM samt plockat hem en guldmedalj på IMMAF:s öppna asiatiska mästerskap gjorde Harila sin proffsdebut med mycket hype bakom sig för knappt tre månader sedan. Det var på Superior Challenge 17 i Stockholm som han besegrade norrmannen Kenneth Evensen via teknisk knockout och avancerade till 1-0 som professionell MMA-fighter.

Publicerat av Tobias " Bad Intention" Harila Söndag 3 juni 2018

Som amatörfighter hör det till vanligheterna att gå flera matcher på kort tid – men på proffsscenen står mer på spel vilket gör många mer försiktiga och strategiska i jakten på bra matchfacit. Harila har däremot anammat mentaliteten som präntades in som amatör och håller sig ovanligt aktiv även med sina proffsmatcher.

Redan för knappt tre veckor sedan var det dags för hans andra proffsmatch – denna gång på Adrenalin Fight Nights i Wales – där det blev ännu en TKO-seger över hemmafightern James Lilley.


“Jag såg att han blödde och jag tänkte, ouff, nu kommer jag döda honom”


Även om Harila förstås är glad över en ny vinst, så var känslorna dock blandade efteråt. Glädjen mixades med frustration eftersom matchen bara varade i drygt en minut – innan han prickade Lilley med ett klockrent knä som öppnade upp ett jack över ögonbrynet på motståndaren. Det blev ett läkarstopp och Harila menar att han inte riktigt fick ut det han ville av matchen.

 – Det som inte var så kul var att det bröts så jävla fort. Jag hann knappt komma igång. Jag kände jävligt snabbt att han inte hade en chans och därför var det ännu tråkigare att det bröts så snabbt för jag kände liksom, fan, jag ville visa mer och gå en längre match. Men vad fan, kul ändå med en vinst till, säger Harila och fortsätter:

 – Det var synd alltså, han fick ett cut jävligt tidigt när jag knäade honom. Jag såg inte att det var ett cut först men jag såg att han blödde och jag tänkte, ouff, nu kommer jag döda honom. Och då bryter de så jävla snabbt – jag var fan fett besviken eftersom jag precis hade börjat komma igång.

Extra snöpligt var det eftersom även debuten mot Evensen tog slut rätt snabbt. Där inledde först norrmannen med att pressa upp Harila mot buren i ett par minuter – innan svensken sedan tog sig loss och avlossade en slagkombination som direkt sänkte Evensen. Många ansåg då att domarstoppet var en aning tidigt, eftersom “The Berserker” omedelbart studsade upp på fötter igen och fortfarande såg ut att vara med i matchen.

Så även om det på pappret ser bra ut med två vinster via TKO i första ronden, så känner Harila ändå att han ännu inte riktigt har fått chansen visa upp sitt bästa jag som proffs.

 – Det ser bra ut på mitt record men jag skiter egentligen i det – jag vill visa alla hur bra jag verkligen är, säger han.

Det positiva var å andra sidan att Harila kände sig mer som sig själv i matchen mot Lilley – till skillnad från debuten där han upplevde lite väl mycket nervositet.

 – I min första proffsmatch mot Kenenth så var jag lite extra nervös, lite spänd – jag var inte riktigt mig själv. Jag var lite avvaktande då och det som kändes bra nu var att jag gick ut jävligt aggressivt. Det kändes fett bra, jag kände mig som mig själv liksom, förklarar Harila.

Coach Hamberg fyller i med sin bild från matchen och menar att även om en längre match hade varit önskvärt för erfarenhetens skull – så är det trots allt positivt att lyckas vinna snabbt utan att själv ta skada i en så pass tuff sport som MMA:

 – James Lilley är ju en gammal proffsboxare och bare knuckle-fighter – en bra stående kille. Det var en del hetsande på Twitter om hur han skulle slakta Tobbe, göra illa honom ordentligt och Tobbe är ju så jävla knäpp – han blir bara så jävla peppad av sådant där. En del skulle kanske bli oroliga eller tycka att det är otrevligt men han blir ju bara glad och tycker att det är underbart när det blir jidder, tjafs och folk vill göra illa honom. Då blir han peppad. Han gick ju in med en helt annan attityd än i den första matchen mot Evensen. Han var stark, han hade tränat jävligt bra och han visste att han kunde köra 15 minuter i ett galet tempo utan att tröttna.


“Det är svårt att skälla på grabbarna för att de är för effektiva”


Han fortsätter:

 – Det var ju tråkigt att det var slut efter en minut – vi ville gärna ha en längre match. Men det är svårt att skälla på grabbarna för att de är för effektiva. Det är alltid bra att få en värdemätare i en längre match, men samtidigt går ju MMA ut på att oskadliggöra motståndaren – att tillfoga damage – och det lyckades han ju med när knät landade. Läkaren sa att Lilley inte kunde fortsätta – att jacket var för stort. Det var ju över väldigt fort – men det syntes vem som hade energin, vem som var där för att skada vem, om man säger så.

Staredown i buren mellan James Lilley (vänster) och Tobias Harila (höger). Foto: Richard Velado

Harila står nu med ett matchfacit på 2-0 och kanske blir det tredje gången gillt som han verkligen kan få skina som han vill i buren. Det dröjer det inte länge innan vi får reda på, ty redan i morgon kväll fightas han för tredje gången som proffs.

Det är i huvudmatchen på hemmagalan Fight Club Rush 3 i Bombardier Arena i Västerås som han återigen ställs mot Kenneth Evensen. Faktum är att det först var svensken själv som utmanade norrmannen till returmötet – för att på så sätt tysta kritikerna och leverera en bättre insats själv nu när debut-nerverna inte finns där längre.


“Jag kommer avsluta honom i den första ronden – hundra procent”


Som vanligt är Harila otroligt självsäker:

 – Kenneth kommer möta en helt annan fighter. Jag kommer vara mycket aggressivare, mycket mer avslappnad och jag kommer avsluta honom i den första ronden – hundra procent.

Varför bad du om den här returmatchen – trots att du vann senast och inte har lika mycket att vinna den här gången?

 – Anledningen är väl för det första att många tyckte att det var ett för tidigt stopp i den första matchen. En annan anledning är att jag kände själv att jag hade så mycket mer att ge och att jag är så mycket bättre än jag visade. I början av den första matchen var det ändå jämnt. Jag tror Kenneth kände att han styrde matchen och det kan jag också erkänna att han gjorde. Den här gången kommer det bli helt annorlunda, det vet jag. Han kommer att möta en helt annan fighter. Han kommer bli förvånad, han kommer bli chockad. Han kommer få fett med stryk snabbt, svarar Harila och medan vi pratar med varandra blir jag allt mer fascinerad över hans starka självkänsla.

Harila påminner nästan lite om den obesegrade UFC-stjärnan Darren Till, tycker jag. De separerar sig från mängden på det sättet att de dels är hänsynslöst brutala i buren – men att de också är så pass säkra på vad de är kapabla att göra mot sina motståndare. Många säger både det ena och det andra inför sina matcher men allt som oftast känns det som fighters målar upp en slags fasad av trash talk och förutsägelser utan att riktigt tro på sina egna ord. Sådana som Harila och Till säger tvärtom exakt vad de innerst inne känner är sanningen – helt ofiltrerat.

Nåväl, jag ställer samma fråga till Hamberg – som skrattar och svarar:

 – Evensen har definitivt mer att vinna – men samtidigt är det ju så här att man är ingen fegis. Vi är inte rädda, vi är inte fega. Vi möter honom gärna igen, vi har inga problem med det. Det var ingen “lucky shot” i den första matchen och det vill vi bevisa.

“Sådan far sådan son” är ett känt talesätt – i detta fall kanske man kan säga “sådan coach sådan adept”…

Vad förväntar du dig av Tobias Harila vs. Kenneth Evensen 2?

 – Jag förväntar mig en riktigt bra match. Jag vet att Evensen är jävligt taggad, han har tränat stenhårt sedan Superior Challenge och han vill verkligen visa att det var ett misstag i den första matchen. Tobbe känner väl å andra sidan att han inte alls fick visa vad han verkligen går för sist, att han var för försiktig och tog det för lugnt så att varken publiken eller Evensen fick se den riktiga Tobias. Han är helt inne på att visa en helt annan sida i den här matchen, så jag tror att det kommer bli en otroligt spännande match, svarar Hamberg.


“Jag vet att det kommer bli ett fett event”


Jag riktar tillbaka fokuset mot Harila.

Hur känns det att gå huvudmatch i Västerås?

 – Det känns fett bra, jävligt kul. Jag vet att det kommer bli ett fett event, svarar han.

Blir det ingen extra press att fightas på hemmaplan?

 – Bra press, skulle jag säga. Jag presterar oftast bättre desto mer press jag har så det känns bara bra att fightas på hemmaplan. Det är alltid jävligt najs att fightas i Västerås så det här kommer bli tungt.

En sak som jag grubblar lite över är hur den höga aktiviteten kommer hålla i längden som proffs. Jag frågar först Harila hur han känner sig rent fysiskt efter att ha gått två matcher – och gjort sig redo för en tredje – på så kort tid. Han säger dock att allt är lugnt eftersom han dels inte tog någon skada i någon av matcherna – och att han dessutom inte behövde gå ner särskilt mycket i vikt inför Lilley-matchen. Den var nämligen i lättvikt (70,3 kg) istället för hans riktiga viktklass fjädervikt (65,8 kg).

 – Jag tror inte att jag hade velat fightas igen efter bara tre veckor om den matchen också hade varit i fjädervikt, för då krävs det en svårare och jobbigare bantning, förklarar han och fortsätter:

 – Jag tänker att när jag fortfarande är på den här nivån så kan jag köra matcher i lättvikt också liksom – då är bantningen inte lika tuff så jag kan gå match närsomhelst i den viktklassen. Jag vill bygga upp ett bra record snabbt.

Harila är samtidigt medveten om att han kommer behöva lägga mer tid på ordentliga träningsläger inför varje match, ju längre in i proffskarriären han kommer.

 – Jag kommer alltid vara aktiv, jag kommer allltid gå många matcher. Men så mycket som jag har fightats nu – ju längre jag kommer i karriären så tror jag att det kommer krävas mer förberedelser för varje match, när jag möter allt tuffare motstånd, säger Harila.


“Är man hel utan skador – då slåss man. Man sitter inte och pinpointar sina motståndare”


Det är en grej att som fighter känna sig självsäker och hungrig nog att matcha så mycket som möjligt, men ofta ser tränare och managers till att deras atleter inte tar sig vatten över huvudet. Jag frågar Hamberg om hans perspektiv som coach – om det kanske finns någon oro i att låta Harila fightas så här frekvent – och det långa svaret jag får är alldeles underbart:

 – Det där är ju en grej som jag tycker hela jävla Sverige gör fel. En massor av primadonnor som går en match om året – vad fan är det? Jag menar, är detta vad du vill leva på, är det här ditt jobb liksom? Är man hel utan skador – då slåss man. Man sitter inte och pinpointar sina motståndare – jag vill inte möta honom, inte honom och inte honom – fan, ta de som kommer och så kör man! Du ska vara tillräckligt bra, du ska kunna slå alla i klassen och att matcha och fightas är en otroligt bra erfarenhet kontra vanlig träning och sparring. I en match får du gå all in och vare sig man vinner eller förlorar så lär man sig väldigt mycket. Vi försöker anamma det – att matcha mycket, matcha hårt. Åka runt i hela Europa, eller hela världen om det så ska vara, för att möta folk som kan utveckla oss. Jag tror på det. Vi kommer att gå på minor och förlora några matcher men jag tror inte att man ska vara rädd för det.

Hamberg fortsätter:

 – För att komma in i en större organisation ska du ha sju, åtta, nio vinster. Sitter du och går en till två matcher om året – då tar det fem år att nå dit! Det har vi varken tid eller lust med. Vi vill fightas.

Tobias Harila (vänster) och Jörgen Hamberg (höger) kramas om på VM 2016. Foto: Vince Cachero/MMAnytt

Jag blir så fascinerad – vad kommer den här filosofin från och har ni alltid varit såhär på Västerås FightClub?

 – Inte för att skryta, men det är väl jag som har satt detta mindset i grabbarna. Jag vill ha en sorts grabbar att jobba med som passar mig. Jag tycker att de ska vara aggressiva och framåt. Vi håller på med underhållning, det här är entertainment. Att ligga och strategi-hålla folk på marken utan att göra något i 15 minuter och lyckas vinna på små fördelar – det är ju skittråkigt. Vem fan orkar sitta och titta på det? Om jag är en promotor på en organisation – då vill jag ha folk där det smäller, folk som satsar allt och folk som är roliga att titta på. De får gärna vara halvknäppa och galna – det förgyller. Det här trötta, strategiska – nej, det är inte kul alltså.

Dessa ord från Hamberg är utan tvekan uppe bland de bästa svaren jag någonsin fått i mina intervjuer som MMA-journalist. Det är sådant här, “old school”-aktigt tänk som bygger stjärnor. Speciellt i dessa tider, när trenden – på gott och ont – snarare är att vara strategisk och affärsmannamässig i sin MMA-karriär.


“Jag vill komma [till UFC] och bli ‘rich and famous'”


Och att bli en stor stjärna är mycket riktigt målet för Harila.

 – Jag vill komma till UFC, eller om det blir någon annan större organisation. Det är det alltså, bli bäst. Många säger olika saker, vad som motiverar att vara bäst, men för mig – jag vill komma dit och bli “rich and famous,” säger Harila och skrattar, när jag frågar om hans största mål med MMA-karriären.

Trots att han vet mycket väl vart han vill – så har han däremot inte bråttom att nå dit.

 – Det är klart att man vill dit så fort som möjligt, men allt tar sin tid och man måste vara redo. Jag kommer bli redo under resans gång. När det väl är dags så kommer jag vara redo. Jag har inte satt något datum eller år som mål utan det kommer när det kommer. Jag vill bara fortsätta fightas och jag vill hinna möta bra folk på vägen tid. Jag vill känna att jag kan prestera bra mot de bästa. Så det kommer när det kommer och tills dess kommer jag fortsätta leverera knockar, fortsätter han.

Tobias Harila vet var han vill och är 100 procent säker på att han har vad som krävs för att nå dit. Foto: Ostrogonac Productions

Att bli mästare – är det viktigt för dig? Eller är du mer ute efter att komma in och bli en stor stjärna som fansen vill se i de största matcherna?

 – Så länge jag kommer dit och blir en stor stjärna så är jag nöjd – men det är klart att jag kommer vinna ett bälte också.

Tillbaka till Fight Club Rush 3 – har du något drömscenario för returmatchen mot Kenneth Evensen såhär på förhand?

 – Det spelar ingen roll hur matchbilden ser ut – jag kommer knocka honom i den första ronden.


“Det kommer ju vara som en action-film för fan”


Jag ger Hamberg – som arrangerar FCR 3 – sista ordet.

Ge mig dina bästa argument – varför ska jag som MMA-fan kolla på Fight Club Rush 3?

 – Det kommer ju vara som en action-film för fan. Vi har fått ihop ett otroligt startfält – tre tuffa proffsmatcher och en hel del landslagsfighters på amatörsidan. Bland proffsen får vi se tre fighters som jag ser som riktigt bra kommande stjärnor i svensk MMA – Serdar Altas, Tobbe och Khamzat Chimaev är alla tre sådana som vi kommer se på de större arenorna snart. Det här kommer bli skithäftigt, svarar han.

Och mycket riktigt ser matchkortet för FCR 3 ut att bjuda på garanterad underhållning, med alla de lovande talangerna som kommer fightas. Inte bara på grund av proffsen. Europamästaren Amir Malekpour är tillbaka, Taekwondo-svartbältaren Samuel Chang Ericsson fightas och landslagsmedlemmarna Fadi Asfar och Zoran Milic gör upp mot varandra. För att nämna en bråkdel av allt galan har att se fram emot.

Jag själv som journalist och framförallt som MMA-nörd ser oerhört mycket fram emot att se framtidens stjärnor kriga i Västerås. Gör du?


Fakta om Tobias Harila

  • Ålder: 24
  • Bor i: Västerås
  • Klubb: Västerås FightClub
  • Viktklass: Fjädervikt (65,6 kg)
  • Meriter inom amatör-MMA: SM-guld, EM-silver, guld på IMMAF:s öppna asiatiska mästerskap
  • Matchfacit i professionell MMA: 2-0 (två vinster via teknisk knockout)
  • Aktuellt: Möter Kenneth Evensen i en returmatch som utgör huvudattraktionen på Fight Club Rush 3 i Bombardier Arena i Västerås nu på lördag den 18 augusti

Fight Club Rush 3 kommer att sändas live online via pay-per-view. Köp din PPV redan nu för endast 99 kronor här via StayLive!

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC ⬆⬇ samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara

bet365
Speltips: UFC Vegas 55Holly Holm vs Ketlen Vieira


Söndag | 00:00 | UFC
1.44 - 2.87
Till Bethard!
1000kr insättningsbonus för nya spelare!
Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
UFC ODDS
UFC Vegas 5512
Holly Holm vs Ketlen Vieira1.442.87
Santiago Ponzinibbio vs Michel Pereira2.001.80
Dusko Todorovic vs Chidi Njokuani2.701.50
Jailton Almeida vs Parker Porter1.126.50
Eryk Anders vs Park Jun-yong2.751.47
Joseph Holmes vs Alen Amedovski1.502.70
UFC-oddsen presenteras av Bethard.se, klicka här för att komma igång!

Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras

Speltips: UFC Vegas 55

                                                                 
UFCODDSSPELBOLAG
Holly Holm via domslut2.00
Holly Holm via KO/TKO/SUB4.33
Michel Pereira via KO/TKO/SUB4.00
Santiago Ponzinibbio via KO/TKO/SUB4.00
Odds kan ändras. 18+ år – Regler och villkor gäller. Vi står för ansvarsfullt spelade. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00.
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...