Jack Hermansson
Jack "The Joker" Hermansson. Foto: Khim Hjern/MMAnytt

Jack Hermansson siktar högt efter storsegern: “‘Jacare’ i Sao Paulo i september?”

✅ I en exklusiv intervju talar Jack Hermansson med MMAnytt om kriget med Thales Leites ✅Svensken berättar om hur han kämpade sig fram "Aldrig haft så ont i hela mitt liv"

Med fansen på plats mot honom och endast ringhörnan med sig äntrade den svenska mellanviktaren Jack “The Joker” Hermansson (17-4) den världsberömda oktagonen för att ta sig an den forne titelutmanaren Thales Leites (27-9) på underkortet för UFC 224. Svensken inledde starkt med många fina slag och sparkar, och även vid de tillfällena han hamnade på backen lyckades han ständigt förbättra sin position.

Den andra ronden var dock helt annorlunda. När Hermansson hamnade på mattan vred och vrålade han av smärta, något stämde inte. Många fans undrade om han hade brutit ett revben i den andra ronden, men skadan hade redan hunnit uppstå inom matchens fem första minuter.

“Jag vet inte 100% ännu,” berättar Hermansson om revbensskadan i en exklusiv intervju med MMAnytt. “Jag ska på flera undersökningar men det är antagligen en ‘costocondral separation’. Jag slet av revbenet från fästet helt enkelt. Skadan uppstår i första ronden när jag kastar höftkastet från overhooken.”

Efter den andra ronden hade troligtvis de flesta poängdomarna det ställt som 1-1 inför den tredje och avgörande ronden, dock lär den andra ronden ha varit 10-8 i hemmafighterns favör, vilket innebar att Hermansson behövde ett avslut för att vinna. Det räckte dessutom inte bara med att han kände otrolig smärta – motståndaren insåg det lika tydligt som tittarna.

“Varje gång jag hade lust att pröva att kämpa emot kände jag hur smärtorna näst intill förlamade mig. Aldrig haft så ont i hela mitt liv.”

Han gjorde allt han kunde för att försöka ta sig in i matchen, men det var betydligt lättare sagt än gjort. Domaren Marc Goddard märkte, precis som alla andra som såg matchen, att svensken var skadad. Han sa till Hermanssons ringhörna att ta reda på skadan – bara för att bli totalignorerad. Hermanssons coach Mohsen Bahari skrek och gjorde det han kunde för att få Hermansson att rycka upp sig inför underläget, och visade hur väl han känner till Hermansson som både vän och fighter.

Relaterat: 

“Jag återhämtade mig aldrig helt men Mohsen skrek några vackra ord och jag tänkte att ‘Nu jävlar kör vi’. Men mitt ‘Nu jävlar’ sänkte sig ganska fort när jag känner hur ont det gör att bara slå i luften i starten på andra ronden. Han går för ingång och en tortyr kan starta. Varje gång jag hade lust att pröva att kämpa emot kände jag hur smärtorna näst intill förlamade mig. Aldrig haft så ont i hela mitt liv.”

Trots ett underläge och skada som hade sänkt en vanlig fighter visade Hermansson varför han hör hemma i världens ledande MMA-organisation. Han samlade all energi, mod och hopp han hade och gick in i den tredje ronden med en mästares inställning. “The Joker” inledde fullt allvarligt och så aggressivt som en fighter i hans sits skulle kunna göra.

“Jag tänkte nu eller aldrig. ‘Jag hoppknäar han i huvudet,’ tänkte jag!”

Det flygande knäet missade, men det hindrade inte Hermansson från att fortsätta att attackera. Även när han själv hamnade i ett av Leties submissionförsök, något brassen lyckats göra för att vinna 15 tidigare matcher, tog svensken sig ur grepp som andra fighters hade klappat ut till.

“Jag klarade av att vända något som gick åt helvete.”

Hermansson vände, hamnade i mount, och hans “nu eller aldrig”-tänk frodades. Svensken lät slagen hagla ner mot den meriterade grapplern. Skoningslöst avlossade han slag efter slag från topp – skrikandes medan han gjorde det. Den ärrade veteranen, som gått fem ronder med före detta UFC-mästarna Anderson Silva och Michael Bisping, tvingades vända och ge upp. Hermanssons största seger hittills var ett faktum.

I den största svenska UFC-segern sedan Ilir Latifi låste ut topprankade Ovince St. Preux i februari kunde nu Hermansson stoltsera med en knockoutvinst över en toppfighter som inte blivit avslutad på nästan åtta år.

“Det är lite blandade känslor. Sjukt kul att vinna. Extra kul på grund av att jag klarade det med de extrema smärtorna jag hade, och att jag klarade av att vända något som gick åt helvete.”

RELATERAT: 

Nu har Hermansson vunnit tre utav sina fyra senaste matcher – alla på knockout. Den negativa trenden av nederlag mot hemmafavoriter i Brasilien har brutits och han är återigen i vinstkolumnen.

Trots sin starka och upplyftande insats där han vände underläge till storslagen seger blev han inte tilldelad någon matchbonus, dock råkade mötet med Leites äga rum på en gala med rekordmånga avslut. Med en så pass meriterad seger i bagaget kan och bör Hermansson ställa krav inför nästkommande match – vilket är precis vad han gör.

Nu siktar Hermansson in sig på en annan respekterad, brasiliansk fighter härnäst: Ronaldo “Jacare” Souza (25-6).

“Mitt mål är att läka skadan,” säger Hermansson om sina kommande planer, och lägger till: “Jag vet inte kanske Brasilien en 4:e gång? ‘Jacare’ i Sao Paolo i september?”

Souza gick match i det delade huvudevenemanget mot topprankade Kelvin Gastelum och förlorade ett jämnt och något kontroversiellt domslut efter full tid. Med en förvånansvärt kort återhämtningstid visar Hermansson varför han fått dessa tuffa matchningar mot högt rankade brassar – och efter helgens seger, varför han kan besegra dem.

Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Sebastian Vendel-Martinez är skribent för MMAnytt sedan September 2012. Han tränar MMA och Thaiboxning, har följt MMA sedan 2002 och fokuserar på nyheter och uppdateringar från MMA-världen. Kontakt: [email protected]

Svara

Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

Visa resultat

Loading ... Loading ...