Sofia Olofsson. Foto av Henrik Tham

Världsmästarinnan Sofia Olofsson om Glory-kontraktet och att vara “största mesen”

✅Den flerfaldiga mästarinnan i thaiboxning ser sig själv som "största mesen" men det hindrar inte hennes framgång ✅Debuterar för GLORY

När MMAnytt först kommer i kontakt med världsmästarinnan Sofia Olofsson så är hon redan i full färd med dagens första fight, detta trots att klockan knappt hunnit slå nio på morgonen. Olofsson är en av Sveriges mest dekorerade fighters men den 28-åriga Täby-bon verkar inte få den respekt hon förtjänar, åtminstone inte från sin hund Lovis som hon tampas med för att få behålla sin frukost.

Att kämpa hårt är dock inget ovanligt för Sofia. De senaste åren har hon flugit land och rike för att möta några av världens bästa thaiboxare och i slutet av november kom beviset på att allt hårt arbete givit resultat då hon besegrade den högt ansedda fightern Iman Barlow i en kamp om världmästartiteln.

För Sofia så börjar dock inte slutmålet närma sig, hon har blott fått upp farten och hon tränar nu stenhårt inför VM i Cancun, Mexico som kör igång den 10 maj. Hon åker tillsammans med ytterligare två av Odenplan Fight Gyms stoltheter, Camilla Danielsson och Patricia Axling, och planen är att ta hem ytterligare medaljer åt Sverige på den internationella scenen.

“Min talang är att jag tränar. Jag är duktig på att träna hela tiden och det är det inte så många som orkar” säger Sofia om sin väg till framgång

Hon har numera fullspäckade dagar med träning, mat och vila, däremellan går hon ut med sin hund och varvar ned med lite sport på tv. Världsmästarinnan säger själv att det är hennes förmåga att träna konstant och målmedvetet som gör att hon fått framgång och hon klassar inte sig själv som en talang i sporten utan prisar istället sina tränare.Har skrivit kontrakt med Glory

Världsmästartiteln i thaiboxning är inte det enda stora målet som står på schemat för Sofia. Hon inväntar också ett nytt och spännande kapitel i sin karriär som proffsfighter. Till MMAnytt kan hon meddela att hon skrivit kontrakt med GLORY, den välkända kickboxningsorganisationen som bland annat livesänder sina galor via UFC Fight Pass.

Sofia vet när hon debuterar men säger att hon tyvärr inte kan gå ut med något datum förrän organisationen själv bekräftat matchen. Hon erkänner att det är ett stort steg i rätt riktning och som förhoppningsvis kan leda till att hon kan försörja sig som fighter, något som fortfarande är en utmaning, trots otaliga nationella och internationella titlar i thaiboxning. 

“Det är en ganska stor grej. Jag tror inte riktigt att jag kommer att förstå hur stor grej det är förrän jag väl är där,” säger Sofia om sin kommande GLORY-debut

“Det ska bli roligt, första svenska tjejen som är med i GLORY”Började med thaiboxning som sextonåring

Fram till att GLORY-karriären börjar rulla på så försöker Sofia hitta tid mellan sina egna träningspass för att arbeta som personlig tränare.

Med alltmer fullpackade månader av internationella matcher så börjar hennes första kontakt med sporten att kännas som en livstid bort.

“Jag var runt sexton år när jag började praktisera på ett gym som hade thaiboxning. Det var första mötet. Jag tyckte att det var väldigt kul att titta på men sen när jag väl provade själv… De tjatade ju på att man skulle prova men det var inte så att man tänkte ‘wow, vilken grej'” sade Sofia om sin första kontakt med thaiboxning.

“Jag kommer från lagsport och jag har hållit på med handboll innan. Det var ju väldigt annorlunda. Jag har aldrig tidigare haft någon kampsport i mitt liv.”

Tolv år efter att ha kommit i kontakt med thaiboxning har Sofia tagit hem guld i nästan allt hon ställt upp i och hon har också hunnit med att inspirera ungdomar genom sitt engagemang i Barnens rätt i samhället (BRIS).

I ett samarbete med organisationen pratar hon öppet om att känna sig vilsen och inte ha “sin grej”; ett tomrum som hon senare kom att fylla med thaiboxning.

Trots att den första tiden var fylld med nervositet så avslöjar Sofia att det har blivit “värre” med tiden eftersom hon nu har mer att förlora och hon nu möter fighters “som inte är några lortar direkt”.

“Jag är största mesen, det fattar inte folk. Folk tror att man är värsta tuff, hård och klarar av allting men så är det absolut inte. Man är ganska mesig egentligen.

För mig är det samma sak som att folk springer runt med en fotboll eller handboll, jag klappar till folk”Har framtiden inplanerad

Just nu tar Sofia en dag i taget men hon ser ändå ett slut på karriären som proffsfighter. Även om hon vet att pensionen inte kommer i år eller nästkommande så säger hon att kroppen börjar säga ifrån och att det finns andra utmaningar som väntar.

Efter att handskarna ligger på hyllan är planen att läsa upp betygen och sedan satsa på en karriär där hon kan arbeta med djur. Hon har själv sett hur dåligt djur kan må och det är något som sporrar henne till att hjälpa till.

Innan hon vänder blad så passar hon dock på att insupa livet som fighter, även när hon stöter på missförstånd och förvåning:

 “Oftast blir folk väldigt förvånade,” berättar Sofia om reaktionerna när folk får höra att hon är en proffsfighter. “Den kommentaren som jag oftast får är: ‘Oj, du som är så liten’. Folk ser mig nog inte som en sån, en fighter.”


Några snabba frågor med Sofia:

Vilken talang skulle du helst vilja ha?

“Jag skulle vilja vara bra på att laga mat. Jag blir imponerad av folk som kan det, för jag kan inte alls”

Vad hatar du mest?

“Det jag hatar mest i hela världen är när jag ser djur bli plågade”

Vilken är din största extravagans?

“Jag brukar unna mig kläder, skor, smink och sånt. Inte träningskläder, det är man rätt less på. De gånger man väl får klä sig som en civilperson så tycker jag det är väldigt roligt med kläder”

Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Matias Andres är en frilansskribent som samarbetat med MMAnytt.se sedan 2015. Han bor i Phnom Penh, Kambodja där han tränar Kun Khmer, åker motorcykel och plitar ihop små meningar för att kunna finansiera sitt ohälsosamma förhållande till fruktshakes. Kontakt: [email protected]
Omröstning

Justin Bieber har utmanat Tom Cruise till en UFC-fight! Vem hade vunnit?

Visa resultat

Loading ... Loading ...