Inget snack om saken – Khabib är den bästa genom tiderna!

"Det närmaste vi kommer en perfekt fighter," skriver MMAnytts Matias Andres.

Khabib Nurmagomedov pensionerar sig från sporten med ett obesegrat matchfacit och cementerar sin plats som den bästa genom tiderna.

Sedan han debuterade inom MMA i september 2008 så har Khabib hela tiden visat glimtar av en framtida superstjärna. Efter att ha samlat ihop sexton raka vinster i Ryssland och Ukraina så fick han chansen att visa upp sig för världen.

Den 20 januari 2012 gjorde han sin UFC-debut i Nashville, Tennessee och sedan dess har det gått i stort sett spikrakt mot toppen. De enda problem som Khabib stött på under sin MMA-karriär har varit skador och längre uppehåll.

Det skulle dröja fram till matchen mot Conor McGregor i oktober 2018 innan han ens förlorade en rond. Detta är alltså Khabibs tjugosjunde professionella MMA-match och han hade fram tills dess inte förlorat EN. ENDA. ROND. Men låt oss inte glömma att trots att han förlorade en rond så vann han matchen klart och tydligt då McGregor klappade i fjärde ronden.

Så vad skiljer Khabib från andra MMA-fighters i samma diskussion om positionen som GOAT (greatest of all time, den bästa genom tiderna)? Well, man kan inte bortse från det faktum att han är obesegrad, vilket i min åsikt skiljer honom från många andra i samma diskussion.


Relaterat


Vem kan konkurrera med Khabib?

När man utser den bästa genom tiderna så måste man hålla sig till fakta. Låt oss därför titta lite närmare på andra namn som är med i samma diskussion:

  • Georges St-Pierre (26-2)
  • Demetrious Johnson (30-3-1 draw)
  • Jon Jones (26-1-1 NC)
  • Fedor Emelianenko (39-6-1 NC)
  • Anderson Silva (34-10-1 NC)
  • Amanda Nunes (20-4)

Även om samtliga av dessa fighters har haft långa vinstsviter så har de också förlorat under sina karriärer. Ex-mästaren “Bones” Jones är den enda som kan säga att han också är obesegrad, men hans arv till sporten kommer för alltid att vara svärtad av hans positiva drogtest. Detsamma måste sägas om “The Spider” Silva.

Hur kan man vara den bästa genom tiderna när man förlorat matcher? Hur kan man vara den bästa fightern när man under sin karriär gått matcher som lika gärna kunnat dömas till motståndaren.

St-Pierre förlorade mot både Matt Hughes och Matt Serra. Han gick även en MYCKET kontroversiell titelmatch mot Johny Hendricks som  må stå som en vinst i hans matchfacit men ALLA anser att han förlorade. Vi kan dock bortse från den ändå.

“Mighty Mouse” förlorade i sin tur mot Brad Pickett, Dominick Cruz och hade en mycket kontroversiell match mot Ian McCall. Han kom senare att även förlora mot Henry Cejudo i en match som jag personligen tyckte att han vann.

Även Nunes, Silva och Emelianenko har solklara förluster i sina karriärer. Därför tycker jag att den enda som ens är i samma konversation om att vara den bästa genom tiderna är Jones.

Förutom tidigare nämnda problem med användandet av otillåtna medel så har han en förlust via diskvalifikation mot Matt Hamill i december 2009. Den tycker jag dock inte hör till diskussionen.

Han har dock även ett par matcher som ärligt talat lika gärna kunnat gå till hans motståndare: titelmatchen mot våran alldeles egna Alexander Gustafsson samt hans två senaste titelförsvar mot Thiago Santos och Dominick Reyes. Dem var så jämna att de lika gärna kunnat vara regelrätta förluster på hans matchfacit.

Khabib förlorade officiellt en rond mot McGregor och faktiskt den första ronden mot Gaethje enligt två domare. Han stoppade dock både McGregor och Gaethje och därmed finns det inget snack om saken: Khabib är den bästa genom tiderna.

Den enda asterisken i hans karriär är en utebliven titelmatch mot Ferguson. Det är en match som jag och resten av MMA-världen för alltid kommer att grämas över, ett unikum till möte som universum helt enkelt inte ville bjuda oss på.

Den obestridda mästaren: Khabib Nurmagomedov

Så låt oss hylla Khabib och titta på denna enastående atlet har lyckats att göra. Han är obesegrad i en sport med otroligt små marginaler, där varje snedsteg leder till enorma konsekvenser. I en sport som för varje år mer och mer liknar en cirkus så har Khabib låtit sig ledsagas av sin hjärta, alltid sida vid sida med sin pappa.

Han är inte bara en fighter som kämpar för det han tror på, han är också en människa med en otrolig integritet och välvilja för sin omgivning. Khabib är inte en perfekt människa men han har gång på gång visat att han är det närmaste vi kommer en perfekt fighter.

Det går inte att förneka och det går inte heller att bortse från att han kommer att lämna ett otroligt tomrum. Det finns inte ett fiber i min kropp som tror att Khabib kommer att återvända till sporten, för han drivs inte av samma faktorer som i många fall driver hela vår värld: pengar, makt och berömmelse.

Khabib och hans far Abdulmanap hade ett mål i sikte: att bli den obestridda mästaren i världen. Det lyckades han med och därför är det inte mer än rätt att han lämnar sporten med sitt arv intakt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bosslogic (@bosslogic) on

 

Det finns en hel del matcher att spela på, se vår NYA oddstabell här

 

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
ExklusivtKhabib NurmagomedovKrönikaMMAnytt.seSenaste Nytt

Matias Andres är en skribent som reser runt i Sydostasien, tränar Kun Khmer, åker motorcykel och plitar ihop små meningar för att kunna finansiera ett ohälsosamt förhållande till fruktshakes. Kontakt: [email protected]

Svara

bet365
Speltips: UFC ON ESPN 41

Marlon Vera vs Dominick Cruz


1.45 - 2.80


14 Augusti | 00:00 | UFC
Till Bethard!
Välkomstsbonus för nya spelare!
Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
UFC ODDS
UFC ON ESPN 4112
Marlon Vera vs Dominick Cruz1.452.80
Angela Hill vs Lupita Godinez3.001.40
Nate Landwehr vs David Onama2.801.40
Devin Clark vs Azamat Murzakanov2.501.57
Cynthia Calvillo vs Nina Nunes1.622.30
Gerald Meerschaert vs Bruno Silva3.401.33
UFC-oddsen presenteras av Bethard, klicka här för att komma igång!

Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...