Magnus Cedenblad går till attack mot Krzysztof Jotko, som han ströp ut med en giljotin på UFC Fight Night 41 i maj 2014 i vad som på pappret är hans största vinst i karriären. Foto: Per Häljestam/MMAnytt

Magnus “Jycken” Cedenblad lämnar UFC – lägger handskarna på hyllan

✅ Vann fyra matcher i världens största MMA-organisation ✅ Debuterade på första UFC-galan i Sverige ✅ Nu tvingar skadorna fram ett jobbigt beslut för Magnus Cedenblad

Det kommer kanske inte som en chock, men nu är det officiellt: Magnus Cedenblad pensionerar sig från MMA-karriären.

Den svenske UFC-fightern har länge handskats med otaliga skadeproblem och efter en särskilt ihärdig nackskada som han inte riktigt lyckades återhämta sig från, så bekräftade “Jycken” under tisdagen att han lämnar världens största MMA-organisation och lägger handskarna på hyllan.


RELATERAT: Magnus “Jycken” Cedenblad släpper uttalande om avhoppet – blir borta på obestämd tid


Cedenblad hade följande att säga om beslutet (via Instagram):

“Igår skrev jag det jobbigaste mailet i mitt liv. Som alla vet så har jag varit skadad en längre tid å kg ser inget ljus i tunneln. Känner att jag nu måste gå vidare med mitt liv och starta ett helt nytt kapitel istället för att hålla fast vid en dröm som mer å mer bleknar. Men som sagt jobbigaste mailet någonsin. Dra ut sladden från din bästa vän. Som nu är död. Rinner en tår när jag skriver detta men inser att det är det enda rätta. Så tack ufc för att jag fick fightas i världens bästa organisation och speciellt ett gigantiskt stort tack till mma du har varit min bästa vän å min livskamrat i så många år (du kommer finnas kvar men på andra sätt). Å tack till alla er som har följt min resa. Önskar jag hade kunnat visat mer. Men det är en del i att vara idrottare. Jag skulle aldrig varit nöjd. Men ändå så stolt över mig själv. Tack allt å alla.”

Vann fyra raka matcher i UFC

Cedenblad, 36, har en imponerande karriär bakom sig. Efter att ha inlett med tio segrar och tre nederlag skrev mellanviktaren på för UFC och gjorde sin debut på organisationens första gala i Sverige i april 2012. Där åkte han visserligen på en snöplig submissionförlust mot Francis Carmont efter en stark inledning – men det gav honom bara mer bränsle vilket vi såg när Cedenblad därefter studsade tillbaka och byggde upp en vinstsvit på fyra raka matcher.

Svensken använde först sin farliga giljotin för att strypa ut Jared Hamman och Krzysztof Jotko – som för närvarande är topp 15-rankad – innan han sedan krigade sig igenom en tuff trerondare för att gå segrande mot Scott Askham via domslut. Segersvitens fjärde vinst säkrades sedan mot Garreth McLellan via teknisk knockout, efter att ha fått in en klockren huvudspark och följt upp med slag som tvingade domaren att kliva emellan.

Redan under vinstsviten var skadeproblematiken dock uppenbar, då det tog honom nästa tre år att gå de fyra matcherna.

Skulle ha fightats i Globen förra året

Efter vinsten över McLellan ställdes Cedenblad mot den tidigare Cage Warriors-mästaren Jack Marshman i en match som många förväntade sig att han skulle vinna. Men när matchen väl drog igång dröjde det inte länge innan Marshman skakade svensken med hårda slag – och trots att “Jycken” så småningom lyckades utnyttja sin brottning så åkte han i slutändan på en förlust via teknisk knockout i den andra ronden.


LÄS MER: Magnus “Jycken” Cedenblad öppnar upp om tankarna efter knockoutförlusten


Vinstsviten var därmed bruten, men inte Cedenblad. Det skulle senare visa sig att han hade ådragit sig en ögonskada tidigt i Marshman-matchen som påverkade hans syn avsevärt. I hopp om att återvända till segerspåret bokade han en ny match mot Trevor Smith, som skulle ha ägt rum under UFC Fight Night 109 i Globen i Stockholm i maj 2017.

Det var då nackskadan slog till – vilket återigen tvingade honom att lämna återbud. Och efter mer än ett år av ihärdig rehabiliteringsträning och en hel del reflekterande, så har Cedenblad nu kommit fram till beslutet att gå vidare i livet.

Cedenblad har alltid varit ett ljus i MMA-Sverige som bjudit på sig själv både innanför och utanför burväggarna. Han avslutar nu MMA-karriären med ett sammanlagt matchfacit på 14-5, varav 4-2 i UFC.

Kategorier
Magnus "Jycken" CedenbladSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara