Marcus Kowal efter tragedin: “Vill att min sons öde ska leda till förändring i världen”

För åtta månader sedan drabbades Marcus Kowal av en fruktansvärd tragedi då hans son Liam kördes på av en rattfull 72-årig kvinna och omkom. Sedan dess har Kowal ägnat sig åt flera projekt för att motverka rattfylleri och få andra att tänka till.

Den 3 september förra året drabbades den svenske MMA-fightern Marcus Kowal av en obeskrivlig tragedi då hans son Liam omkom efter att ha blivit påkörd av en rattfyllerist.

Sedan den ofattbara händelsen har Kowal jobbat med att motverka rattfylleri, bland annat genom att ge ut böcker och föreläsa. I en intervju säger han att sorgen inte går att beskriva med ord:

”Det här har varit den tuffaste tiden i mitt liv. Jag är inte den typen som brukar klaga och tycka synd om mig själv, och jag vet att det finns folk runtom i världen som har det värre än jag, men det har absolut varit den tuffaste tiden i mitt liv. Den emotionella skadan är så himla påtaglig. Jag har haft skador och operationer i min MMA-karriär och då vänjer man sig vid att ju hårdare man jobbar, desto snabbare kommer man tillbaka. Men en emotionell skada funkar inte så. Det kan kännas bra i några veckor – men sen kommer det en ny våg av smärta. Till exempel vet jag att den här månaden kommer bli svår eftersom vi närmar oss Liams födelsedag, den 25 maj. Då kommer alla sår att rivas upp igen,” säger Marcus Kowal till Sportbladet.

Kowal uppger hur viktigt det är för honom att hans son inte blir en siffra i statistiken, och menar att projekten har gett honom att hitta en mening i alltihop:

”Jag vill att hans öde ska leda till en förändring i världen, att vår sorg i alla fall kunde leda till att världen blev lite bättre. Alla de här projekten jag har i gång nu handlar om det. Allt jag gör är för att hedra Liam, säger Marcus Kowal till Sportbladet.

“Är en egen person”

Marcus Kowal berättar också att han och hans fru Mishel väntar barn igen, och att det är ett ljus i en väldigt mörk tunnel. Samtidigt är det mycket saker att tänka på och alla minnen kommer tillbaka. Bland annat säger han att det är viktigt att hans nästa barn får sin egen identitet:

”Det är viktigt för oss att vårt nästa barn får en egen identitet, att han inte lever i skuggan av Liam. Han ska förstå att han har en storebror, men att han är en egen person,” säger Kowal.

#RememberLiam

Marcus Kowal, som arbetat med MMAnytt.se flertalet gånger,  har också sedan dess startat en utmaning på Facebook, där han uppmanar folk att göra 100 sparkar för att hedra sonen Liam och öka medvetenheten för farorna med rattfylleri under hashtaggen #RememberLiam, där bland andra stjärnor som Bas Rutten deltagit:

Kategorier
Senaste NyttSvenska Nyheter

Har jobbat för MMAnytt sedan 2016 och följt sporten i över tio år.

Svara