Så kan all MMA i Sverige stoppas – på grund av coronaviruset

✔ Regeringens nya beslut slår hårt mot sporten ✔ "Oroliga - extrem påverkan"

Coronavirus härjar världen över. Antalet bekräftade fall fortsätter stiga i Sverige – och nu ser även svensk MMA ut att påverkas till stor grad. Regeringen beslutade nämligen under onsdagen att förbjuda alla större folksamlingar, för att stävja smittspridningen.

Detta efter Folkhälsomyndighetens rekommendation.

“Eftersom det finns tecken på att covid-19 sprids i det svenska samhället är det nu läge att, som en tillfällig åtgärd, inte få hålla allmänna sammankomster med mer än 500 personer i Sverige”, skriver myndigheten på sin hemsida.

– Under ett extrainkallat regeringssammanträde i kväll fattade regeringen beslutet att begränsa sammankomster med fler än 500 personer, det gjordes efter en hemställan från Folkhälsomyndigheten. Regeringen är också framöver redo att fatta de beslut som krävs för att få stopp på smittspridningen, meddelar Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens.

Att bryta mot förbudet är brottsligt och kan leda till böter eller fängelse i upp till sex månader

Förbudet väntas slå hårt mot svensk MMA. Flera klubbar har redan gått ut med strikta direktiv, där man beordrar medlemmarna att stanna hemma vid minsta lilla symptom. Men några som framförallt drabbas är Sveriges MMA-organisationer – exempelvis AK Fighting Championship, som planerar två stora event under de närmaste månaderna.

Läs mer: Krisen för stora MMA-galan – på grund av coronaviruset

Oroliga för coronavirus: “Har backup-planer”

Alla svenska MMA-galor riskerar nu att ställas in – alternativt tvingas hållas bakom stängda dörrar.

– Man vore ju dum om man inte var orolig och självklart följer vi det här varje dag. Många event ställer ju in, KSW 53 blev precis inställt i Polen. I BJJ är tävlingssäsongen över. Så vi är givetvis oroliga, men det är klart att vi har backup-planer. Så inga datum kommer att ändras eller så som det ser ut just nu, säger AKFC:s matchmaker och stjärnmanagern Majdi Shammas, till MMAnytt.

Hur ser era backup-planer ut?

– Det är inget vi vill gå in på just nu. Men självklart finns backup-planer – vi har allting i åtanke. Det vore ju idiotiskt om man inte var orolig, förklarar Shammas.

Den 18 april planeras AKFC 5/BRAVE 37 i Stockholm – en samproduktion mellan den svenska organisationen, och Bahrain-baserade BRAVE Combat Federation. Det eventet har flera internationella deltagare och redan nu har man behövt ställa in en match mellan italienaren Marco Zanetti och svenske Bilal Tipsaev, på grund av det kritiska läget kring coronavirus i Italien.

– Den är inställd, så nu letar vi efter nytt motstånd för Bilal. Det måste finnas någon i norra Europa som vill möta honom, säger Shammas.

Andra svenska MMA-galor i riskzonen är Galan – Lord of the Cage 2 i Gävle den fjärde april, Excellence Fighting Championship 3 i Linköping den andra maj samt Superior Challenge 21 i Stockholm den 23 maj.

MMAnytt har sökt Superior Challenge-grundaren Babak Ashti, som inte gick att nå innan publicering.

MMA-Förbundet: “Väldigt tufft”

Svenska MMA-förbundets (SMMAF) ordförande Jesper Gunnarsson medger att man är oroliga över utvecklingen kring coronavirus – och att man håller sig uppdaterade via officiella källor på en daglig basis.

– Vi är oroliga, men det är inte så jäkla mycket man kan göra annat än att varna. Vi är ju inga virusexperter, vi är bra på MMA. Nu är det beslutat att man inte får ha folksamlingar, så det är den infon vi får förhålla oss till. Jag kan inte tänka mig att vi får något undantag, säger Gunnarsson till MMAnytt.

Ännu har man dock inte fattat några beslut om att ställa in tävlingar eller utbildningar som arrangeras eller sanktioneras av förbundet.

– Det kommer nyheter om smittan på en daglig basis. Folkhälsan måste ju gå först, och speciellt i kampsport i stort är det sån närkontakt mellan utövarna, men även om man går som publik på tävlingar så sitter man ju väldigt nära varandra. Så då blir det ju ett problem, helt klart. Jag misstänker att en hel del galor kommer att behövas ställas in nu, fortsätter Gunnarsson.

Gunnarsson menar vidare att den problematiska utvecklingen kan komma att bli förödande för sporten, ur svensk synvinkel.

– Det blir ju en extrem påverkan för alla arrangörer, men inget är inställt förrän vi aktivt går ut och säger att det är inställt. Det är klart att man kan hålla galor bakom stängda dörrar, men jag vet att en stor del av intäkterna för en arrangör är från publiken och annars blir det väldigt tufft att gå runt ekonomiskt. Samtidigt är det en ovanlig situation, och folk kanske nu är mer villiga att betala kostnaden för en stream, avslutar ordföranden.

Relaterat: Stark kritik mot UFC-stjärnan – efter skämt om Coronaviruset

En artikel av Johan Taliercio och Ashah Tafari för MMAnytt.

Artikeln uppdaterad den 11 mars klockan 20.29.

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC ⬆⬇ samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.

Svara

bet365
Speltips: UFC Vegas 55Holly Holm vs Ketlen Vieira


Söndag | 00:00 | UFC
1.44 - 2.87
Till Bethard!
1000kr insättningsbonus för nya spelare!
Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
UFC ODDS
UFC Vegas 5512
Holly Holm vs Ketlen Vieira1.442.87
Santiago Ponzinibbio vs Michel Pereira2.001.80
Dusko Todorovic vs Chidi Njokuani2.701.50
Jailton Almeida vs Parker Porter1.126.50
Eryk Anders vs Park Jun-yong2.751.47
Joseph Holmes vs Alen Amedovski1.502.70
UFC-oddsen presenteras av Bethard.se, klicka här för att komma igång!

Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras

Speltips: UFC Vegas 55

                                                                 
UFCODDSSPELBOLAG
Holly Holm via domslut2.00
Holly Holm via KO/TKO/SUB4.33
Michel Pereira via KO/TKO/SUB4.00
Santiago Ponzinibbio via KO/TKO/SUB4.00
Odds kan ändras. 18+ år – Regler och villkor gäller. Vi står för ansvarsfullt spelade. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00.
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...