Majdi Shammas (vänster) och Jörgen Hamberg (höger). Foto: [email protected] / Stefan Romare-MMAnytt

Svensk MMA-profil i blåsväder – efter hatisk kommentar: “J*vla arab”

✅ Försvaret: "Kasta inte någon rasistisk dynga ..."

Jörgen Hamberg är en minst sagt färgstark figur med flera viktiga roller i MMA-Sverige. Han är huvudtränare på framgångsrika Västerås Fight Club, en av arrangörerna bakom galan Fight Club Rush samt vice ordförande i Svenska MMA-Förbundet.

Hamberg är inte den som drar sig för tjafs inom branschen. Men nu har frispråkigheten försatt honom i blåsvädret – efter en tämligen tvivelaktig kommentar om Majdi Shammas, manager åt UFC-stjärnor som Alexander “The Mauler” Gustafsson samt matchmaker för AK Fighting Championship.

Det var när Hamberg skulle kontakta sin adept Andreas Gustafsson som han, av misstag, råkade publicera ett inlägg på Gustafssons Facebook-vägg – istället för att skicka iväg ett privat meddelande. I texten omnämns Shammas, som ursprungligen kommer från Syrien, som en “seg djävla arab”.

Flera personer som hann se inlägget innan det raderades hörde av sig till MMAnytt. Se skärmdump nedan:

Skärmdump från Facebook-inlägget som Jörgen Hamberg publicerade av misstag.

I texten diskuteras en matchning mellan Gustafsson och Jonatan Westin från Allstars Training Center, som varit i görningen under en längre tid.

Jörgen Hamberg: “Rätt mycket frustration i den meningen”

MMAnytt kontaktar Hamberg för att ge honom möjlighet att förklara sina ordval. Han försvarar sig först genom att peka på den irritation som skapats mellan honom och Shammas, som följd av de utdragna förhandlingarna runt Gustafsson vs. Westin.

– Vi har under lång tid förhandlat om en match som aldrig verkar bli av. Epitetet arab är just bara frustration för att det aldrig verkar bli av, säger Jörgen Hamberg, som också menar att MMAnytt gör “en höna av en fjäder” genom att rapportera om saken.

– Vi har haft ett år där vi varit i blåsväder mellan klubbarna som inleddes med att Majdi kallade oss fega för att inte ta Westin-matchen till AK Fighting Championship, samt att det skulle finnas massor av andra matcher vi hoppat vilket inte var sant. De var alla Allstars-vinklade erbjudanden med en enda vinnande part, därav avvisades de. När det gäller matchande av Westin har han tagit en helt galet lång tid på sig att svara. Så långt att det nu är sju veckor till Fight Club Rush 6 och svårt att hitta annat motstånd till Gustafsson på grund av tiden. Därav ordalydelsen. Det ligger rätt mycket frustration i den meningen.

“MMA är en sport där vi kör en ganska tuff jargong”

Det är ju att betrakta som rasistiskt språkbruk, sättet du uttrycker dig på. Det tror jag du själv förstår?

– Men det är ju så att jag har ju alla sorters härkomster i min närhet och MMA är en sport där vi kör en ganska tuff jargong. Majdi är, gissar jag, av arabisk härkomst. Du är en djävla svennebanan. Så folk får tolka det som de vill men mina elever är av alla sorters härkomster. Mina närmaste samarbetspartners är ickesvenskar och likaså är ett stort antal av mina vänner utlandsfödda. Alla är de älskade för de människor de är så kasta inte någon rasistisk dynga på mig, för den finns inte i den här kroppen. Alla människor får sin skopa av Hambergs glappa käft men kalla mig inte rasist snälla, för det är ett långskott långt utanför ramen av sanning.

Hamberg fortsätter:

– Mina vänner med utländsk härkomst kan nog alla säga att de får lika mycket anspelningar om sin härkomst som de får kärlek. Jag har ju en gruppering i min klubb jag kallar kurdligan och ingen missminner eller tolkar det rasistiskt utan med stolthet. Jag bedömer alla efter individ och kallar dem en massor av elakt i interaktionen inom MMA-gamet då det är en jargong och det är med glimten i ögat och utan marginaliserande eller stämplande intention. Jag tror jag är svår att rasistklassificera eller kasta den dyngan på mig.

MMAnytt har sökt Majdi Shammas, som avböjt att kommentera saken i nuläget.


RELATERAT: Är tatueringen nazistisk? Här svarar MMA-stjärnan på anklagelserna


 

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara

bet365
Speltips: UFC ON ESPN 41

Marlon Vera vs Dominick Cruz


1.45 - 2.80


14 Augusti | 00:00 | UFC
Till Bethard!
Välkomstsbonus för nya spelare!
Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
UFC ODDS
UFC ON ESPN 4112
Marlon Vera vs Dominick Cruz1.452.80
Angela Hill vs Lupita Godinez3.001.40
Nate Landwehr vs David Onama2.801.40
Devin Clark vs Azamat Murzakanov2.501.57
Cynthia Calvillo vs Nina Nunes1.622.30
Gerald Meerschaert vs Bruno Silva3.401.33
UFC-oddsen presenteras av Bethard, klicka här för att komma igång!

Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...