Polsk MMA på hög nivå


Maciej Jewtuszkos debut i WEC i augusti förra året mot Anthony Njokuani

Polens främsta fighters

Polen har en hel del fighters nu som är på väg uppåt. I UFC har Bart Palaszewski och Krzysztof Soszynski fightats. Men båda har växt upp i Nordamerika sedan rätt tidig ålder och dragit nytta av träning på stora klubbar. Även fd WEC-fightern Chris Horodecki (16-3, 167a i världen), som senast i december fick stryk av Donald Cerrone, kommer från Polen.

Utöver de tre nämnda så finns också Tomasz Drwal (17-4-1, 3-3 i UFC) och nu i och med att WEC gått ihop med UFC även Maciej Jewtuszko (8-0) som vann sin debut i WEC i augusti förra året mot Anthony Njokuani (13-4) genom en spinning back fist som följdes upp av uppercuts, se videon ovan.

Njokuani gick sen vidare och mötte i november (I WEC) Edward Faalolota på TKO. Maciej Jewtuszko kommer nu gå match på UFC 127 mot Curt Warburton från England och UFC passar på att ge Maciej Jewtuszko titeln “The Pride of Poland”.

Fortsätt läs om Polsk MMA


Maciej Jewtuszko

Inget snack om att lättviktaren Maciej Jewtuszko inte är lovande men faktum är att det finns flera grymt lovande polska fighters som bara inte hunnit bli speciellt kända.

Damian Grabowski (13-1) är en intressant Polsk tungviktare som en gång i tiden faktiskt skulle mött Overeem, men som kom att signa med Bellator där han i sin första match vann över Scott Barett. Han skulle då möta Neil Grove i semifinalen, men fick istället möta Cole Konrad (7-0). För den som inte känner till Cole Konrad så var han en brottare på världselitnivå med vinst i bland annat Pan American Championship, brons i (fristil) i World University Championships. Konrad vann över Grabowski på enhälligt domslut då Grabowski inte kunde stoppa nedtagningarna som kom gång efter annan. Cole Konrad gick efter Grabowski vidare till final där han vann över Neil Grove på ett Keylock i första ronden.

Grabowski är rankad som etta bland Polens tungviktare och trea i Europa av GroundandPound.de för Cheick Kongo och Neil Grove bland annat. Men precis efter Aleksander Emelianenko.

I lätt tungvikt finns det också en mycket bra Polack vid namn Jan Blachowicz (12-2). Jan har hittills bara tävlat i Polen och en gång i Ryssland vilket gör det lite svårt att mäta hans skicklighet riktigt ännu, men han har mött internationellt motstånd dock ska påpekas. Han ska 19onde mars möta den ojämne men potente Sokoudjou (10-8). Jan är rankad fyra i Europa, i lätt tungvikt, enligt tyska GroundandPound.de där Alexander Gustafsson toppar som nr 1, men där fighters som fightats i UFC nyligen som Cyrille Diabate och Karlos Vemola är rankad sexa respektive sjua. Om Jan krossar Sokoudjou så kan vi nog få sen honom i UFC eller annan stor organisation snart.


Mamed Khalidov aka Sirwans storebror

I mellanvikten finns också en Polack högt uppe på Europalistan. Det rör sig om Mamed Khalidov (21-4-2) som är rankad tvåa efter Michael Bisping. Mamed är likt många Polacker en fighter som tävlat mycket för KSW (Polens största organisation), men som sedan 2008 också fightats internationellt i Sengoku och World Victory Road nu senast där han vann mot Yuki Sasaki via TKO. Mamed är bokad att fightas härnäst för KSW den 19onde mars mot Matt Lindland. Kolla in trailern till den galan här.

En annan mellanviktare som är duktig och som kommer från Polen är Robert Jocs (19-6). Han återfinns på plats 8 på Europarankingen och skulle i november 2010 egentligen mött brasiliensvensken Bruno Carvalho, men fick lov att hoppa av. Jocs har vunnit mot många bra motståndare. En av dom svensken Assan Njie (13-2) 2008 (Assan har inte förlorat sen dess).

Övriga, utöver de ovan, högt rankade Polska fighters

Tungvikt: Michal Kita (10-5) – Plats 70 i världen.

Tungvikt: Mariusz Pudzianowski (3-1) – plats 122 i världen.

Tungvikt: Lukasz Jurkowski (15-9) – plats 126 i världen.

Tungvikt: Karol Bedorf (6-1) – plats 142 i världen.

Tungvikt: Przemyslaw Mysiala (16-6) – plats 202 i världen.

Tungvikt: Rafal Dabrowski (5-1) – plats 235 i världen.

Lätt Tungvikt: Michal Fijalka (6-2) – plats 170 i världen.

Lätt Tungvikt: Tomasz Narkun (4-1) – plats 184 i världen.

Lätt Tungvikt: Krzysztof Piechota (7-0) – plats 198 i världen.

Lätt Tungvikt: Marcin Krzysztofiak (4-1) – plats 237 i världen.

Mellanvikt: Antoni Chmielewski (20-7) – plats 89 i världen.

Mellanvikt: Rafal Moks (6-2) – plats 119 i världen.

Mellanvikt: Krzysztof Kulak (24-12-2) – plats 134 i världen.

Mellanvikt: Gerhard Gorewoda (10-6) – plats 288 i världen.

Mellanvikt: Grzegorz Siwy (6-0) – plats 329 i världen.

Mellanvikt: Tomasz Kondraciuk (6-2) – plats 335 i världen.

Weltervikt: Lukasz Les (7-1) – plats 327 i världen.

Lättvikt: Maciej Gorski (10-4) – plats 145 i världen.

Marcin Held

Lättvikt: Marcin Held (10-1) – Plats 200 i världen. Marcin anses bland många MMA-sidor och kampsportsmedia vara något av “the prodigy of Polish MMA”. Han är blott 19 år och ruskigt talangfull. Han kommer närmast fightas i Bellator och kommer vid vinst garanterat stiga i rankingen en massa.

Lättvikt: Lukasz Sajewski (8-0) – Plats 290 i världen. Har slagit Marcin Held.

Slutsats

Slutsatsen jag drar är att polsk MMA har ungefär rönt lika mycket framgångar som svensk. Vi har ungefär lika många högt rankade talanger, Polen har också en stor hemsida likt MMAnytt som heter MMArocks  . Polens största organisation Konfrontacja Sztuk Walki (KSW) kan liknas med svenska Superior Challenge även om KSW funnits längre och Superior Challenge haft troligen några fler fixstjärnor (Hansen, Leites).

Fighters som Alexander Gustafsson och Daniel Acacio har fightats både för Superior Challenge och KSW. På tal om Acacio så förlorade han (KO) mot Mamed Khalidov på KSW 11 2009. Efter sin vinst mot Bielkheden på SC 6 har han förlorat mot Bruno Santos (8-0) på en gala i Brasilien (WFE 8 – Platinum).

Hur man än vänder och vrider på det hela så ser både Polska scenen och svenska scenen ut att växa i en bra takt, sida vid sida. Utvecklingen är intressant och en sak är säker och det är att Svensk och Polsk MMA blir alltmer större och större.

💪 Sugen på att betta på helgens UFC-gala? MMAnytts samarbetspartner Betsafe erbjuder ↗️ odds på samtliga matcher. 🔞 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Besök Stödlinjen.se
Kategorier
Nyheter
12 Kommentarer

Svara