Svenske MMA-legendaren David Bielkheden går i pension

✔ Har tävlat i nästan 20 år! ✔ Ställer in titelmatchen: "Jag har inte motivationen längre..."

Efter nästan två decennier som MMA-fighter har nu den svenske veteranen David “The Brazilian Swede” Bielkheden valt att gå i pension.

18+ Odds kan ändras. Bonus gäller endast nya spelare. Min. insättning 100 kr. 100% maxbonus 1000 kr, sport-omsättning 5x minst 2.0 i odds. Giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor på comeon.com. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. Spelpaus.se
Advertisement

Bielkheden annonserade sin pension via ett långt utlägg på sociala medier. Det var ett minst sagt oväntat besked med tanke på att han var bokad för att försvara sin titel mot svensk-norrmannen Håkon Foss på Superior Challenge 22 den 29:e maj.

– Idag har min karriär, som sträcker sig över 20 år, kommit till ett slut, började David Bielkheden skriva om sin pension.  Jag är både ledsen och glad att annonsera min pension från MMA. Resan har varit en riktig bergochdalbana med toppar och dalar, men den har format mig till den fighter och personen jag är idag. Jag har inte motivationen längre och inte heller tiden att investera i träningen som denna sporten kräver för att vara på en professionell nivå.

– I livet går vi alla igenom olika faser, jag tror att denna fasen av mig som professionell MMA-fighter är färdig och det är dags att gå vidare till nästa. Muhammed Ali sa: “Om ditt liv är likadant när du är 50 år som när du var 25 år så har du misslyckats”.


MISSA INTE:


“Så många goda minnen”

Bielkheden fortsatte med att detaljera både de goda och dåliga aspekterna av livet som ett MMA-fighter.

– I min karriär har jag känt av att vara på botten och och äran av att vara på topp. Jag var kanske inte den bästa fightern i världen men jag har tävlat på alla de största eventen världen runt och mot många stora namn, både inom MMA och grappling. Jag har så många goda minnen och så många tuffa minnen som: att vinna i UFC och att förlora i Pride FC, klippa vikt när det inte finns ett gram fett kvar i kroppen, en gurka och glas vatten till middag, att äta pasta och jordnötssmör tills man spyr.

– Jag har lärt mig mycket medan jag bott utomlands i Brasilien och Miami om olika kulturer och det har gett mig ett nytt språk. Jag har mött så många snälla människor och har vunnit så många goda vänner världen över på grund av denna sporten.

– Det finns så många jag vill tacka att jag inte vet var jag ska börja men jag kommer nämna de som står mig nära hjärtat eller som jag hållit nära hjärtat genom min karriär.

Bielkheden gick vidare till att tacka bland andra Reza Madadi, Murillo Bustamente, Andreas Michael, Majdi Shammas och många fler.

Den andra svensken att tävla i UFC

Bielkheden har en stark grapplingbakgrund och har bott i Brasilien. Han gjorde sin professionella MMA-debut i november 2001 i en förlust mot Arben Latifi (äldre bror till UFC-fightern Ilir Latifi).

“The Brazilian Swede” byggde dock upp sitt matchfacit och tävlade framgångsrikt i Cage Warriors mot slutet av 2005. I november av följande år fick Bielkheden en chans att tävla i japanska stororganisationen Pride FC. Efter tre hårda ronder mot Mitsuhiro Ishida förlorade Bielkheden via enhälligt domslut.

Efter att ha radat upp två raka segrar fick Bielkheden en chans att tävla i UFC – mot ingen mindre än TUF-vinnaren Diego Sanchez. Svensken förlorade via teknisk knockout i den första ronden. Han följde upp med en poängseger över fransmannen Jess Liaudin. I sin tredje och sista match i UFC ställdes Bielkheden mot Mark Bocek och förlorade via submission. Bielkhedens kontrakt med UFC upphörde därefter.

Bielkheden mötta blandade resultat efter att ha blivit släppt från UFC men inledde en fin vinstsvit i juli 2006. I en sträcka på nio matcher blev Bielkheden mästare i både Superior Challenge och Scandinavian Fight Nights.

Bielkhedens sista match var på Superior Challenge 19 där han förlorade ett enhälligt domslut mot finne Patrik Pietilä.

Hur kommer du att minnas David Bielkheden?

 

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
David BielkhedenSenaste NyttSvenska Fighters

Svara