Smilla Sundell om vägen till ONE Championship: “Gillar att inspirera folk”

✔ "Alla känner mig nu. De är rädda för mig!"

Det finns vanliga 16-åringar och så finns Smilla “The Storm” Sundell. Hennes kampsportsresa började när hon var fem år gammal och elva år senare har hon nu skrivit kontrakt med en av de världsledande organisationerna ONE Championship.

Smilla kommer därmed att tävla med eliten inom Muay Thai och tar sikte på den titel som hennes förebild och träningspartner Stamp Fairtex tidigare höll. Men hur hamnar en svensk tonåring från Stockholm i en av världens mest framstående kampsportsorganisationer?

Vi tar det från början.

 – Min mamma och pappa fick jobb i Thailand, berättar Smilla för MMAnytts Matias Andres. Dem öppnade upp ett lasergame och sen har vi hållit på med det. Jag har gått i skolan här och det har flutit på.

 – Jag har hållit på med karate sedan jag var fem,  Sen när vi flyttade till Thailand så provade jag på Thaiboxning. Det var kul tyckte jag så jag började med det istället.

Det var fyra år sedan och sedan dess har Smilla gått 37 professionella matcher och vunnit merparten av dem. Hon har tagit hem lokala titlar och kommit att bli ett fruktat namn. För trots sin ringa ålder och anspråkslösa framtoning så lever Smilla upp till sitt smeknamn “The Storm”.

 – Jag fick matcher väldigt lätt i början av min karriär, men just nu är det väldigt svårt. Jag är så lång och alla känner mig nu. De är rädda för mig.


EXKLUSIVA ARTIKLAR


Smilla Sundell

Att hitta värdiga motståndare kommer förhoppningsvis vara ett minne blott. Smilla kommer framöver att matchas med fighters från hela världen men har ännu inte fått en motståndare inför sin debut i ONE Championship.

Hon tror dock att hon kommer kliva in i buren inom några månader. Ambitionsnivån är hög för Smilla och hon ser på utmaningarna med förväntan. Raketkarriären har också öppnat upp en värld där Smilla finner sig själv som en förebild för speciellt unga tjejer.

 – Det är jätteroligt, säger Smilla från sitt hem i Pattaya. Jag gillar att inspirera folk. Det är folk som har skrivit till mig och säger att de börjat med Thaiboxning på grund av mig, för att dem tycker det ser coolt ut. Det är jätteroligt!

Vägen till ONE Championship har Smilla grundat med rigorös träning och disciplin. En vanlig dag springer hon 14 km och tränar två pass på 2-3 timmar vardera. Hon berättar att hennes tränare Seán Clancy varit otroligt betydande för hennes karriär och att hon får sitt fulla stöd från sina föräldrar.

Hon har också börjat utforska MMA-världen och tränar BJJ på Fairtex Training Center “lite för skojs skull”. Fokuset är dock på Muay Thai och nu hoppas hon kunna bokas in för sin debut så fort som möjligt och visa vad hon går för.

Fokus både i karriär och träning fortsätter dock att vara detsamma. Något som visat sig vara ett vinnande koncept för den unga Stockholmtjejen som snart kommer att tävla på världsscenen.

 – Det är viktigt att man ska ha roligt. Det är allt.

Kom ihåg att följa Smilla Sundell på Instagram.

Kategorier
ExklusivtSenaste NyttSvenska FightersSvenska Nyheter

Matias Andres är en frilansskribent som samarbetat med MMAnytt.se sedan 2015. Han bor i Battambang, Kambodja där han tränar Kun Khmer, åker motorcykel och plitar ihop små meningar för att kunna finansiera sitt ohälsosamma förhållande till fruktshakes. Kontakt: [email protected]

Svara